用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實而家學琴都幾貴下
樓主: kimberlybaby
go

其實而家學琴都幾貴下   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 18-9-30 18:29
我老師私人7級 $450一個鐘

8級應該唔會45min甘短wor ,我老師六級以上都要一個鐘,話45min覆得琴來,無時 ...

我個仔考完8級仲係上緊45分鐘 (emoji) 老師都係其實正常45分鐘唔得,但佢又得喎,就冇再加時間。如果加到1個鐘又會貴好多 (emoji)

LeeCC 發表於 18-10-10 12:37
仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師 ...

其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半年,一路彈一路進步,見到佢彈得好興奮,我都好開心。直到老師話可以考8級時,因為彈左大量名曲,只需半年準備就可以考了。

LeeCC 發表於 19-3-13 22:12
我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要 ...

我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:34
我女彈完children pieces彈masterpieces,佢好厚顏咁話自己升呢勁快
...

我仔彈到本masterpiece 爛晒,都仲彈緊,入面d曲真好聽。而家本譜一頁頁甩出黎都唔知點搞好。不過帶本masterpiece 去學琴好辛苦,好重 。

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 12:32
去到高級考scale要岩指法,唔岩有權扣分
所以好習慣最好由細培育

哦,我以為講緊彈曲,咁彈scales一定要跟到足
‹ 上一主題|下一主題