用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 ...
go

KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 [複製鏈接]

alovea 發表於 13-8-14 23:36
點解根德唔請個NET呢?好多人深愛KV,但我真係覺得佢地英文好弱,不過又話CCKG收好多根德學生,真係從幼稚園 ...
我是KV家長,其實之前都有家長問過,但學校話冇咁嘅需要喎!另外學校d英文程度雖然一般,但眼見阿女d同學仔英文水平一d都唔弱!
可能家庭語境同興趣班所致!

回復 alovea 的帖子

阿女已經讀左一年KV,so far佢都讀得好開心,佢係一個好動嘅小朋友,阿女d英文雖然唔係native,但聽,講,讀,寫都冇問題!當初我同老公揀KV都係想佢中數強d,因為中文難學d...我地都知英文都好重要,但始終冇一間學校係完美,所以要作出取捨...而KV嘅教學理念同我地想要嘅好接近!所以英文我地比佢上d興趣班!而我又係ftm,在家會教下佢,屋企又有賓姐姐,所以英文尚可以!

回復 alovea 的帖子

其實妳都揀左就無謂再諗喇!阿女d同學有好動有文靜!我之前有問過班主任,佢地上堂除左會分組亦都曾有一大班同學互動學習同遊戲,show n tell嘅talk,老師會鼓勵小朋友講嘢,個個小朋友都有機會講,所以唔需要太擔心佢會唔出聲,同埋開學無幾耐就有家長會,到時可以問下老師阿仔d進度如何而作出適當嘅配合,相信問題唔大!
‹ 上一主題|下一主題