用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 瑪利曼vs庇利羅士
樓主: 尤美
go

瑪利曼vs庇利羅士 [複製鏈接]

Re: 瑪利曼vs庇利羅士

兩間都係 Aplication form資料上,都寫咗幾月幾號面試日,我都有發現一樣,所以只報其中一間,瑪利曼應該冇得改啦,因為一早就比你take時間選first or second,你試下庇利羅士啦,因為佢有second in,好可能有得改架.

哈姆太郎,

嘻嘻,我呀女終於到報咗尼間啦. :

哈姆太郎,

多謝,大家咁話啦!   

尤美, appleyuen,

唔好意思,想請問下你地考瑪利曼,張application form 係在校網 download 呀,定去中學到攞,還是係老師派架?唔知可唔可以話我知呢?謝謝! 仲有唔知佢地小學部會入幾多人到呢  想做下統計,睇下機會率   唔該.

appleyuen 寫道:
CHUCHU

我唔係考瑪利曼   

appleyuen,

嘻嘻, 唔係呀,都冇所畏lu,我呀女今朝一早in咗.
oh~~~輕鬆曬

尤美,

你考上午定下午呀? 睇嚟好似唔係好多人考,肯定冇200人. :idea: 你估呢? :

janjan10 寫道:
CHU CHU,

你女是否全部英文都笞到? 我女有D笞唔到, 但老師好像喜歡他, 但應該都考唔到.

janjan10,

呀女係RM104,全部以英語對答,答得都幾好,我都幾滿意,(考唔到都冇辦法),個老師好nice,都好似好喜歡她. 感覺上果到d老師呀同校務處職員都好友善.

尤美,

因為我見到每一個時段約16-20人左右,所以估計約不足200人囉.  

TIMA 寫道:
各位家長你好, 我女兒讀小四, (我)心儀的學校也是這兩間, 請問可否告知面試的形式是怎樣和問什麼問題呢?   

TIMA,

瑪利曼 - 同父母一齊面試,面試形式好簡單,用英語同小朋友king下計,講d閒計,冇時事等特別問題,都幾輕鬆,唔係太大壓力,最後就同父母講下嘢,就係咁簡單啦.

庇利羅士 - 好似要比遍英文你讀,同自我介紹,父母唔駛見,其它唔記得,尋日個friend講完我都唔記得咗,sorry!不過要等second in 囉.

vc267912 寫道:
我囡囡考完庇利羅士,每人限時5分鐘, 先讀一篇文章, 再答相關問題, 並沒有自我介紹

請問知不知道會shortlist幾多人2nd int? 2nd 是否只是做Group Discussion? Anyone can share!! Many thanks.

vc267912,

嘻嘻, 尋日聽咗兩個面試過程,一個係庇利羅士,另一個係第一張永慶,兩個有d調轉咗添,sorry   

尤美,chu chu,

你地個女一定英文好好, 我女有d唔識笞,亦無問升中睇法,只是說如果學校將來真是收了你, 你便要每日讀一本英文書,我覺得多數考唔到.

janjan10,

唔好咁諗先,或者你呀囡已經得咗你唔知呢!起碼都話如果收你要讀英文書呀,而我地都冇問升中睇法,只係好似king計咁講下呀囡d嘢炸,另外同你剛剛相反,老師叫佢都要睇下中文書,囡囡d同學有d問題都唔同我地,我覺得係因人而問姐.簡短面試只係30%,仲要其它嘢架麻 希望大家有機會做同學仔媽咪,再係BK上交流啦.

Ms.ChanChan,

呀女冇讀面試班,但係佢自己有睇下學校一般或者人地比個D面試題,諗下自己會點答,組織下咁囉.

我呀女有好幾個同學都有考瑪利曼,以我所知,得兩個係十名內,而我呀女就唔係啦,唉!佢邊有咁叻呀!

呀瑪利曼入form就有得in架啦.不過學位唔多,除有小學部學生升上去外,中學部還要收一d主修法文學生(即唔讀中文,但係可能係外籍人),故相信學位唔多呢.不過都係即管試下炸. :

janjan10,

唔係呀,邊有咁叻讀St. Paul Primary喎! :
我都有過想考St. Paul (跑馬地)中學架.   

janjan10,

嘻嘻! 秘密,不過一定唔係香港區,但都係女校.你估下啦,估中冇奬.
咁你呢?你呀女係邊間小學讀呀? 另外又選邊間中學面試呢

你重有選邊間呀?

玩完未呀! 估唔到你地個個都係到估,連路過都有興趣,真搞笑.

如果考DGC/MCS 真係點會降grade呀,答得好!(而家瑪利曼好差咩:tongue: )

油尖旺區~~~~嘻!未必係.   

janjan10,

依!嘉諾撒!我呀女個表姐都係讀尼間小六喎.佢有考中學部呀 你地就好啦一早就考完最後個呈分試. 妒嫉C人啦.

zen,

唔駛sorry,講下笑姐.吹吹水!

其實間間都係好學校,最緊要係睇小朋友適合讀邊間,同間中學想要邊隻姐!面試就好似相睇,跟住就睇下大家可唔可以結得成婚,有冇緣份呢!段婚姻可唔以為持,會唔會中途離婚咁囉   

尤美 寫道:
我聽人講舊年有d學生有考直資或質數好啦,MSS會提早打電話暗示話收佢,係未真係架?

尤美,

暗示 係米真架.
咁橋尋日有個friend 叫我試下打電話去問,話有好多中學都會暗示, 我話:我唔夠担打,咁米好怪!都係唔好啦,唉!當唔得先啦.
你呢?你敢唔敢呀?   :idea:

原來瑪利曼係甲部得2個位,真係太少啦 :wink:
收返自己小學部就有88個位,咁都有2班半喎,唔錯唔錯!
‹ 上一主題|下一主題