用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 獎學金一問?
go

獎學金一問? [複製鏈接]

原帖由 shingshing307 於 11-7-4 19:01 發表
其實係咪無咗獎學金e回事呢?另外想問學校係咪偏對女學生好啲,對男學生會差啲呢?因有好幾位家長都有提及此事、又話轉咗校長後學校變咗好多,校長心急學校上位而過份谷學生,忽咯咗學生感受,依家似呼放軟咗態度。但又依然 ...

1 ) 我相信學校仲有獎學金, 因為剛剛過去的畢業禮都有頒學金.

2.  我唔覺學校會偏對女學生好些.  其實有甚麼原因令你為何會有這種感覺呢 ?

3.  我的兒子今年讀二年級,  暫時來說, 我覺得課程 OK, 不會太深.  你小朋友是讀幾多級呢 ?

回復 1# shingshing307 的帖子

明白.  我以為你已是禧年的家長才感到有點奇怪, 請不要見怪 :)   

其實我覺得這所小學的老師很有愛心,  對能力較遜的小朋友亦有很好的支援.   

每年九月中學校都有學校簡介會, 你可以留意一下禧年的網站, 到時報名, 希望從而加深你對學校的了解.  如有甚麼疑問, 亦可即場查問的.

至於 TSA 評估, 因我小朋友是小二生,  所以暫不太清楚評估的情況.  但據我所知, TSA 是一個全港性的公開評估, 所有小三, 小六的學生都必須參與的, 因為關乎學生們自身升中的派位, 照常理無可能只給精英班的學生去評估吧 !

原帖由 shingshing307 於 11-7-12 00:15 發表
妳多謝妳的回覆.我其實一直有留意禧年,因之前好多家長推薦,之前聽說禧年正面的說法較多,但好奇怪現在好似彈多過讚,最奇怪就係唔係單單一個咁講,所以我多咗留意禧年,係咪真係新校長管理上出現問題.我知禧年聖誕節會有 ...

其實你亦可以考慮參加九月中的學校簡介會, 因為到時可以上樓參觀小一的上課情況, 可有專人帶領你們參觀整個校園, 相信可以讓你對學校了解多些.

原帖由 qkhui 於 11-7-12 09:10 發表
我仔仔小三及今年升小四都是精英班, 但我又不見仔仔評估前有TSA 做.

不過我聽有家長講, 小五/小六的精英班, 家課好像是比普通班的深.

qkhui, 很久沒有交談啦. 我仔仔來年編入了 3A 班呀. 我早前見你仔仔有上台表演非洲鼓呀.  我見他們很開心似的 .

回復 1# qkhui 的帖子

我仔仔無份表演呀.  不過我都有返去睇支持吓班小朋友嘛.
‹ 上一主題|下一主題