用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤vs德雅vs聖母
go

陸慶濤vs德雅vs聖母 [複製鏈接]

其實小朋友幾年後長大咗就可能唔使坐校車,近嘅可以自己返學放學,較近住所方便參加課外活動,多一啲時間,可能你唸唔使參加課外活動;不過功課較多和住得遠都參加唔到課外活動,如果可以搬近學校就最理想啦。

既然你覺得小朋友適合受谷和6點起身梳洗食早餐返學冇問題,就選你個人喜歡嘅吧,免得將來後悔,早啲放番個位出黎比啲等緊嘅家長啦。

你所講嘅唔多合理。

1.         如果嫌同區新移民家庭較多,就應該搬離此區。新移民家庭願意放棄免費津小,比錢讀直資應該唔多;再者願意比錢讀直資嘅應該都喺有要求嘅家長。

2.         我又唔相信深水埗或黄大仙區嘅新移民家庭會比將軍澳少,我認為應該更多。如果你話港島區我就信,始终將軍澳區嘅中產係越黎越多。

重有,你話聖母功課少就更加難以置信。小一、二可能喺,再高班啲睇睇:

請問聖母小學 (聖母書院) 好嗎?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D7

都喺個句,揀自己喜歡嘅吧,免得將來後悔,早啲放番個位出黎比啲等緊嘅家長啦。

參考資料 : 2010全港中學排位”School Information List-2010 .xls”
http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

學校                        校網                BAND        官津/直資        男/女        宗教        6科14        人均優良率        拔尖人數
羅氏基金中學        西貢區        1C                直資                男女        無        57                3.16                        1
德雅中學                 深水埗        2A                津貼                女        天主教        41.3                --                        0
聖母書院                 黃大仙        2A                津貼                女        天主教        38.2                2.14                        0

‹ 上一主題|下一主題