用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
樓主: mermaidmom
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

我個女每朝大約九點幾起身, 五點半返到屋企都要小睡約兩小時(八點前起身)才可以支持倒有醒神食晚飯及同我地玩, 又係到十一, 二點先訓教, 好夜, 我其實都唔鍾, 但無計.

試過放學唔比佢訓, 當晚八點前一定訓著, 但我七點半至八點期間先返到屋企, 無時間一齊玩, Daddy就一定未返到, 如果係用呢個時間表, 我怕佢以為自己係孤兒, Daddy和 mama星期六, 日先去探佢.

想問一問有無mami 已經同小朋友去左學校旅行, 好唔好玩呢??

MrsCLee,

我都係星期四去, 我係N Purple bp 班, 唔知到時見唔見倒你地??

[quote]原帖由 MrsCLee 於 08-12-9 09:36 發表
我星期四去呀
好開心, 第一次同阿仔去學校旅行呢 !!

咁真係好大收獲, 我都好想星期四快D 到.

原帖由 vincy1015 於 08-12-9 13:57 發表

我都係啊! 終於知亞囝平時成日提既同學仔係邊個邊個啦!又了解多咗佢o係學校既生活

我會放一日假, 因為1:30pm實在太趕, 我會自己同個女返學校, 感覺好似好開心.

其實我有時都聽倒個女講類似普通話的說話或唱兒歌, 但我就經常聽唔明佢講/唱的內容.

阿小姐已經決定左要著聖誕裝去 Party, 佢著起套衫重好開心添.

食物方面亦都未諗掂, 星期四重要開會, 可能會夜返, 今晚要決定好, 明晚要整, 但到宜家都無諗法. . .

belle,

You and your daughter are so great because your daughter can clearly pronounce every word.

My daughter sang this song during the first semester. At that time, I could hardly understand what she was singing. What I could hear was "A tissue, A tissue, we all fall down". When she sang this song, she requested me to hold hands with her and form the circle and we had to fall down at the end. However, I am really happy to play with her.

BTW, will any mami apply the science class for the kid??  

原帖由 belle 於 09-1-12 16:39 發表
vincy1015,

My daughter keeps singing the following song recently, (she asked all of us to hand in hand and sing)

"Ring a ring a roses, A pocketful of posies, A’tissue! A’tissue!, We all fall down! ...

我諗你可以4:35 前到, 再問一問工友,幫你傳話今天某同學改由媽咪接.  佢地4:35放學, 據阿小姐講, 唔知真定假, 搭校車的小朋友係先放學, 由老師帶去所屬校車, 然後先輪到媽咪接的同學放學.

記住通知校車放學唔搭.

原帖由 MrsCLee 於 09-1-13 14:14 發表
唉.. 阿仔無唱 tim, 原來已經唱左咁耐....

我有報 science workshop 呀, 上次見 ivan 都開心, 我會繼續

唔好意思, 我係想問幾點去湊放學

我都好想報, 但阿小姐每個星期六上午都有參加興趣班, 係同個朋友仔一齊參加, 上完堂會去朋友仔或者我地屋企玩, 重有朋友仔阿哥, 三個一齊玩. 如果參加Science Workshop, 無得去星期六上午興趣班都OK, 但無得同兩個朋友就唔OK.

近兩個星期因為阿哥要考試無一齊玩, 阿小姐已經唔開心, 話掛住佢地, 如果幾個月無得一齊玩, 都唔知點.

但如果唔報, 要到K3先再有, 都唔知點算, 都仲1516, 今日好似係deadline. . .

我對興趣班好定唔好的定義係呀小姐鍾意定唔鍾意. 我係用一個簡單, 直接及不科學的方法去評估.

星期六要早起身去上堂(係畫畫班), 前一晚叫阿小姐早D訓, 因為明天要早起身去畫畫, 佢沒有大的反應. 同星期六早上起佢起身時, 反應同叫佢去迪士尼差不多, 即係肯立刻起身及沒有扭計, 最後接放學時拿著作品很開心, 我就假設佢係鍾意, 即係好.

我相信佢係每堂畫畫中都有不同的學習, 我唔知對佢有無幫助, 唔緊要啦, 佢鍾意去就OK嫁啦. 我聽有些朋友講, 如果小朋友唔鍾意, 佢地會話唔去. 都係, 如果小朋友唔鍾意, 個course 幾有用都唔會吸收.

MrsCLee,

ok嫁喇, 比呀仔繼續上啦.

原帖由 MrsCLee 於 09-1-16 16:19 發表
hahaa, 我都係用呢個方式, 阿仔都肯返學, 隔幾日拎番件勞作出黎佢都會笑, 咁... 我估呢個 science workshop 都 ok 卦

vincy1015,

未決定, 我諗住遲D 睇下點先, 但一定會捐.

原帖由 vincy1015 於 09-1-19 01:14 發表
各位媽咪:
有無收到個利是封話[樂施滅貧利是]收集大行動? 你地會將小朋友所有的利是捐出嗎??

其實我都唔知, 我諗到時會有工作人員講解, 應該都係一D簡單工作.

我都想問吓, 通告話開放日唔想現在就讀的學生參加, 你地會唔會帶小朋友返去??咁係唔係為有興趣報SC的父母來參觀??其實開放日想咩人黎參觀??

因為我搵唔返張通告, 我唔知有無理解錯或記錯.

原帖由 vincy1015 於 09-2-6 13:04 發表

要做D咩架??

我都唔知呀, 因為我搵唔返張通告, 我只寫低見老師及做義工的時間, 我重記得提到無人照顧小朋友, 要自己照顧. 可能明天返學問一問老師啦.

我剛才上學校網頁都無我想搵的通告, 只有一張寫左一句有關 "Parents' Open Day", 沒有詳情, 明天真係要問一問老師.

各位mami, 你地會唔會參加學校攪果個暑假班呀?

取消表演我都好唔開心, 但無辦法啦. 我個女呢輪在家都有 "口 up up" 練佢負責的對白.

我想請問一下各位媽咪, 小朋友K1做完的習作(最近發回), 你們會點處置?? THanks.
‹ 上一主題|下一主題