用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-8-31 18:15 發表
應該唔少人車程來回都2個鐘
所以唔緊要啦, 佢地ok既

反而我最驚係反叛期
上星期同另一班c9朋友傾開
佢地既經驗係...任你點乖既小朋友, 中一至中二既時間, 一定有d野

...

所以早排買左本"家長抗[逆]手冊 365天了解少年心

知己知彼
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-8-31 23:21 發表

我驚自己頂得住咋.. 遲早俾佢地激到嘔血

我地晨早嘔左六年血啦!

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-3 16:23 發表

我其實都幾擔心阿仔"搭錯車",落錯車","唔記得落車",....
撞正呢d"不幸".....真系唔知佢點攪

路在口邊,不恥下問

醒目開學勳章

原帖由 Zoey 於 09-9-4 10:52 發表

JSCfamily,

黎幾日酷熱天氣,日日都汗流浹背咁番黎,加埋個超重書包...

我地d番學路線其實都好自由,可以 van 轉巴士,又可以 van 轉 mtr 再轉 van(或步行)...任君選擇, 小朋友既方向感敏銳d,有時都會 handle 得 ...

你冇係tko 住哪?

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 10:38 發表

我阿仔實唔肯....佢阿媽打俾佢,佢都覺得煩...

係我!我仔揾我,我會扮唔聽佢電話!
我會同佢講"既然你冇責任聽我電話,我亦冇必然24小時standby 等你 call":;pppp:

跟住一啖沙糖一啖C  "你係街有乜樹,我揾邊個賠番個仔比我!"

我呢幾日仲day day 同佢講放學未過曬紅綠燈,千祈唔好追巴士!!

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 13:33 發表

呢d你地d靚媽做就ok....我甘做好似唔系甘work

要教好/乖個仔就係要千方百計架啦!

我見家吓 d 十幾廿歲男仔婆婆媽媽,我就更加要教到個仔似男子漢!

我同亞仔講"你係呢間屋第2個男人,你要保家衛國 媽咪同亞妹要靠你保護!

呢幾個月我病咗,matthew 幫我買餸買外賣,又幫我洗衫、浪衫。我都有讚佢、多謝佢!

男人就係只會"得架啦!大家明架啦!"一切在心中

你唔講感受,小朋友又點了解你!你係佢學習嘅對象,你唔跟佢好好溝通,佢米只可以學到你最表面嘅野

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 14:33 發表

就系甘先2難....呢d野系我同個仔角度真系可打可唔打....
但硬系要就佢阿媽日日都打電話報到,其實已經違反左男性本質....變成你講既 十幾廿歲男仔婆婆媽媽... ...

你牛高馬大、老夫老妻就梗係吓吓都未必要報到!
你米教個仔體貼吓媽咪,打個電話比佢報平安,亞仔 easy亞媽安心,雙贏!

同佢講"米等你亞媽向我咋形!幫吓手!亞仔 "

佢地十幾廿歲個時米死心塌地無時無刻同女朋友報到!比我見到我實呷醋

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 15:01 發表

問題系佢媽咪要求阿仔打個電話比我報平安.(佢媽咪自己返工唔方便聽電話)

禁就好仔/好佬兩頭瞞

不過你要知道 or 你已明白 free 開就冇回頭路

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-9-7 16:11 發表
你就好啦
我仔鬼咬甘聲話重呀
locker只可放中文字典同PTH書(老師批准, 唔係唔準放書)

黎料啦, 有人無帶字典, 背"長恨歌"呀.......
我同呀仔講, 你都背定啦, 遲早你都唔記得帶野架啦, 哈哈哈

...

放得兩樣,禁要 locker 做乜

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-7 16:38 發表

點解幾難接受呢
叫果d書商唔好用粉紙又唔肯...
書包甘重我背都辛苦啦....阿仔已經唔系高架啦 ...
就算高果d 10個都背到9個"寒背"..

maybe "咩"背囊 + 用環保袋,唔好全部集中係背脊。

Matthew 呢幾日都咩斜咩袋,佢貪型:;pppp:
我問佢家下有冇同學用spi d 書包?佢話冇人用啦!
佢家下連手機都唔願掛頸
升左F.1 就要變年青人

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-8 14:37 發表
manson 已經有功課幾日啦.
仲已經默埋書 tim lu (中文)

想問下 d 數學點解咁淺既 ?

仲有中學要買什麼補充練習呢

有無好分享呀 !!

manson 抱怨呢間中學 d 程度太淺
上堂好悶 !!!

even 我自己都覺得係
咁點好 ? ...

matthew 英文同 math 小六已經用梗家吓學校嘅 F.1 書,我都叫佢唔好以為讀過就懶懶閑,自己發掘吓F.1 同P.6 嘅教學方法有乜唔同!

matthew 上星期 中英數 都測過驗  math 就 ok,但中文 有part 考文言文,好多同學都唔識,80分 full,最高分都係60 分matthew 都係5x分,有d得1x分,佢呢班仲係雞精班。

所以我地d 靚要加強"文言文" 嘅訓練!

醒目開學勳章

原帖由 Eva 於 09-9-9 00:41 發表
其實佢唱歌真係麻麻地,我諗她都是3分鐘熱度,好快就正常返galar!

禁你更加唔好淋熄佢團火
matthew 都成日唱亦唱得 no good 我會話比佢知邊度唱得唔好!
同佢介紹以前d 歌點好聽,上youtube search 比佢聽,一齊探討家下d 歌詞點無厘頭

醒目開學勳章

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:08 發表
mandy
我兩個細路都係,一d時代曲都唔識,次次同姨媽舅父去,都是唱叮噹

雖然跟潮流,有時代觸角是好事,但是又怕鼓勵她去接觸之後,她會愛不釋手,所以,在這方面,我都是讓她自然發展就算。

...

我地超人又唱 G.E.M. 喜帖街又唱 top of the world /yesterday once more 又唱 帝女花都唱 唱K 算係我地親子活動之一

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-9-9 12:21 發表
絕對有同感
所以真係15/16
當然, PIANO TUTOR當然唔想佢接觸流行歌啦

正如今日同同事傾計, 講起潮語
又唔想呀仔唔知, 驚佢講錯
但梗係唔想佢掛住口邊啦....

我仔個班尋日都揀CHOIR
當然我仔唱到走晒音啦
佢話揀左 ...

我又覺得唔洗太刻意隔絕,始終佢一日有8個小時對住同學仔,點都自學左d

我有時都同佢up下討論下! why 要up O 咀?我話因為d 靚詞窮,so 所有都只會用 O 咀形容!所以識up 潮語唔係型,係才疏學淺

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-9-11 15:42 發表
公主病係咪後生既"港女"呀?
梅woo唔知呀...

"公主病"同"港女"係有d 分別嘅

梅窩就真係未聽?

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-11 16:24 發表
CANDY

唉....我呢個仔話由佢喎...得 6頁之嗎
真係皇帝急佢唔急

至於佢今日問了同學
同學回覆要問左亞媽先再話比佢知喎 !!

你本乜書?睇下我地有冇人有!拿拿淋影比你好過,等d 同學仔 蚊訓!

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-11 16:43 發表
e !!!

妳地學校有無家長教師會 +

如有, 妳地覺得應唔應該參加呢
我手上拿住張 "家教會" 參選表格

係度林緊.....點寫 150字 [參選期望]

參選喎!即係做主席個d 要投入好多時間攪會務。
做會員就冇所謂!

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-11 16:41 發表
M&A Mom

呢本呀

邁進21世紀最新綜合科學第二版1A

ha!ha!我有 你 pm add 同要邊頁!

醒目開學勳章

原帖由 JSCfamily 於 09-9-11 16:47 發表
mandy,

咁...證明你阿仔d同學算乖啦...
每樣野都要先問媽咪才做!!!

但 matthew 小六也試過問同學影印琴譜,個同學問亞娘問足成個月都比唔到答案:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題