用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs培小,大家會點揀?
樓主: Katherineyiu
go

油天vs培小,大家會點揀? [複製鏈接]

曾經有6名十優狀元和1名九優狀元是來自油天的, 不知道油天有沒有功勞呢?

年份 學生
2008 吳國輝同學(十優)
2001 鄧佩儀同學(高級程度會考五優)
2000 黃馨慧同學(十優)
1999 鄧佩儀同學(十優)
1999 陳嘉莉同學(十優)
1999 羅婉琪同學(九優)
1996 湯家欣同學(十優)
1995 李天文同學(十優)

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/publicexam/index.php

論派位, 油天一D都吾差, 全級考頭110名都入到英中; 而且, 油天亦有它一套的傳統教學模式, 因為銜接功夫做得真係好好, 所以小朋友升中時, 對適應中學的學習模式一點兒難度都沒有。

油天是一間好學校, 未讀過的人, 請不要抱住一些愚見便胡亂批評, 帶給一個錯誤的訊息給其他家人吧!

Anyway, 清者自清, 喜歡讀油天便讀, 不喜歡的請讓座, 大把人等緊你的位!!!

dannyyau302    發表於 12-8-30 09:26
miffy    發表於 12-8-27 15:38

回復 little_yolky 的帖子

回應 : 你認為一定要讀過油天至可以俾意見嗎?
我作為油天家長, 確是第一用家, 難道我比的意見是假的嗎? 總之我覺得油天好, 學校的方針、學校的理念、教學的模式、老師家長的配合、家校合一、盡心盡力...等等都很做到很好, 比我feel到呢間學校的上上下下都係真真正正有heart 的! 我個女讀左一年, 比我終於真係感受到、明白到、知道, 點解這一所學校是如此的受歡迎了。老師好、派位好又免費。我個女讀得好開心!!!!!!

回應 : 咁你即係同時讀過油天同培小?
我無讀過培小, 所以我無話過培正小的不是, 我亦唔想comment培小, 因為自己個女又未在那裡讀過, 唔想好似d人咁知小小扮代表。

回應 : 英中可以是好學校, 但不等如是好學校
人望高處、水望低流, 吾通有能力吾入英中, 而入中中?(<-當然培正是全港最Top的中中) 個個媽咪都係為入U做準備, 當然讀英中以便銜接大學啦!

回應 : 唔見得油天學生英文會比培小學生好
何以見得? 吾通你個小朋友都讀過培正和油天? 吾通你都係呢兩間小學的第一用家?

回復 Cherrybabybaby 的帖子

2間升中都係要博多次, 一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下!

多年來眼見好多油天同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績!!!

都係果句, 我寧願留番D$$$去學課外活動+出國留學。
‹ 上一主題|下一主題