用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的情緒問題
go

資優兒的情緒問題 [複製鏈接]

想問下各位,我有個朋友個仔4yrs.各方面都很叻,有可能是資優,父母無帶佢去chech,但佢有很多資優兒的特質,其中就是情緒問題,很小事都會狂喊,狂叫,亂走,我好多機會帶我個仔(2yrs)同佢地一齊玩,常會見到佢失控,我個仔見到佢咁樣當然唔知點算,但佢平時靜下來又變回一個乖的小朋友.請問我們這些在身邊的朋友有什麼可以做?應該如何反應?或幫到這些小朋友?

唔好意思,其實唔係我個仔,係我朋友個仔,因為我地時時見,所以我好見到朋友個仔的情況,其實我地身邊的人都會覺得頭痛,所以都想知多D如何同這些小朋友相處,不過我見我朋友兩公婆其實已能很冷靜去處理,佢地會等個仔冷靜左再同返佢傾,話返比佢知佢自己錯了什麼.

原帖由 YML 於 10-5-5 09:45 發表

wan_sosin,

你好呀~ 我囡囡今年3歲半, 佢都有你囝囝既情況出現~
(很小事都會狂喊,狂叫,亂走, 同小朋友一齊玩,常會見到佢失控, 平靜下來又變返一個乖女兒)  ...

好欣賞你們這些母親的努力,教小朋友真係試盡一切方法.我都好佩服我那個朋友.很高EQ.

原帖由 YML 於 10-5-5 13:19 發表

SORRY, 真係唔好意思, 誤會左你係囝囝添~
我都比佢攪到我亂晒大龍~
我都覺得, 佢地係受軟唔受硬...因我噚晚試左打佢 ....佢情緒反而仲差左...連掂都唔比我掂佢, 真係好硬頸~
所以今晚我要出去買d 貼紙同印仔....諗 ...

原帖由 mother904 於 10-5-5 17:39 發表

其實你朋友已經處理得唔錯~~~不過三、四歲做評估唔係好準,好多人都話要到六歲後做,結果會較準確。我個人覺得可以俾小朋友講多d個人感受,唔好一味由大人話俾佢知岩同錯。

好似我個女咁,其實佢根本知道乜都唔講就狂哭係 ...

是的,因為孩子還小,所以未確定佢是否資優,但佢chech過多元智能,話佢個仔比一般小朋友的智能多.

見到你的分享,也明白多了那些小朋友的心情,其實佢地d辛苦也不是我們能體會的.

原帖由 wawa 於 10-5-5 15:40 發表
所以有時係街度見到的小朋友有情緒的表現,再唔好話o的家長無家教. 有時真的身不由己, 其實個小朋友都係控制唔到的, 唔同有些小朋友摟買玩具or 食野, 是一o的都唔同.

...

agree!其實我都明白,因為我個仔係疑似過度活躍,帶佢出街我要狂追,狂叫住佢,都好唔想係咁,有時我會用手帶來拖佢,街上d人都會有說話,但總好過佢亂走有危險.上星期日佢先至用手放在自動門裡面,差d夾到手.不過還好是他情緒正常,只是有時過度興奮.要尊登等佢喊兩聲冷靜下.

多謝你的意見!有時頑皮同過度活躍真係好難分,等將來返學先算,健康院話如果返學老師有意見可以返去check,好在而家過度活躍早發現都可以控制得好.

原帖由 wawa 於 10-5-6 09:01 發表
一般小朋友要到入小學才知道是不是適應問題or過度活躍, 通常過度活躍係會叫都好似聽唔到的. 男仔會比較明顯.其實過度活躍都好普遍, 100人
之中就有4個. 所以平均一班最小有1-2個會有呢o的現象.

...
‹ 上一主題|下一主題