用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 测智商140我是资优吗?
go

测智商140我是资优吗? [複製鏈接]

你都咁大個人,資優又如何?不過你發咁樣嘅post!唔覺你會係資優囉!

vivicui 發表於 13-11-14 13:40
Haha,我当年就知道自己资优。因为智商超过140的人属于3% Percentile. 对于人生不会有什么影响。除了心中暗喜。
我都經常心中暗喜架!只因我是屬於0.0000000001%的人,我是世界獨一的,唯一的!無第二個架啦!

ANChan59 發表於 13-11-14 11:27
笑咗

多謝你的

swmami 發表於 13-11-15 00:04
我都

你是否想明多d我講乜!我的意思係,其實每個人都有特別之處!有唔同強項,優點,性格....
世界唔會有人相同!亦唔一定某一樣嘢才可叫人自豪,例如智商!
其實用智商來衡量人很有限!所以亦有多元智能!
有些才能不能量化!我相信這裡有更多更多高人有更深研究!
我都只是入來學下嘢!
見幾好玩又吹下玩下!

vivicui  我发此贴是吹水搞笑的。不要认真哦。认真的问题我会认真回答  發表於 13-11-15 11:51

ANChan59 發表於 13-11-15 00:47
很好的描述及縂結。

我較傾向多元智能的模式。
多謝你的認同!人係多元的,才可構成社會!

我讀書唔多!我都做過簡單的智商側試!但原因係擔心我"低能"!

自小,有人覺得我聰明,亦有人覺得我"低能"!不過我今日生活得好好!

上帝是公平的!不偏待人!

yaulinda 發表於 13-11-15 23:05
對不起,只是好奇你參與的智商測驗是由心理學家個別評估的嗎?

我都幾有興趣想知?智商同讀書的關係?

如果有直接關係!咁3,4歲人仔,又為何可側到高智商?

我當年小學去做的簡單評估,與學科知識全無關係!記憶中,有很多是依靠推理的!圖畫多於文字!但那個側試也非全面側試!最終也沒有分數給我或我的父母!只知沒有再跟進!相信起碼不是"弱智",但如果單靠讀書方面智識來考,相信我當時一定"肥佬"!因為我考試成績全班係最後幾個,次次默書0分!根本我完全唔去讀書的!真係明天考試,前一晚仍然乜都唔理嗰種!我只係奇怪自己,點解咁都未曾考到最尾!那麼在我後面那幾位,到底又是如何的呢?
但好奇怪的是,我上中學,一考竟然是10名之內!但讀書仍不是我的興趣!所以智商為何!人的能力為何!又是否這麼容易猜透?還有很多不同因素影響!
‹ 上一主題|下一主題