用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

我見過的黑馬,中學才發力!

引用:最重要命好當然我地未知佢是否好命,便叫佢

原帖由 scyauchris 於 15-03-25 發表
最重要命好

當然我地未知佢是否好命,便叫佢要努力讀書。

有時D黑馬,連佢自己都唔知自己係隻黑馬,到跑出先知,啊!原來自己可以跑得咁快!點解其他馬無情情去晒後面嘅?

我識個男仔,現在F3考第一,但F1時佢係全班最後合格嗰個,F1時佢父母都預定個仔入唔到U,依家個機會突然返返嚟!

但黑馬真係男仔多!女仔都有,但相對小!知一個女仔例子,兩姊妹,細個時姊姊乖,妹妹曳,讀書方面姊姊聽教,妹妹走去玩,最後姊姊無讀U,細妹考入一間唔多好嘅中學,佢好唔甘心,於是發奮,自己考返入一間好學校,最後取得學位!佢媽媽話,當細女知衰之後,再不用理佢學業,完全自己攪掂!而姊姊,相信係資質有限!讀書多少講天份!
不過做父母的,我自己覺得,最好幾時都當仔女係黑馬,幾時都仍願意等待佢有日跑出,無論外面點睇我哋個仔女都好,父母都應該比仔女最多信心!

王家爸爸    發表於 15-3-26 15:06
MASAYA    發表於 15-3-26 10:48

引用:看來有經驗的父母看到的實例都是見步行步,

原帖由 MASAYA 於 15-03-26 發表
看來有經驗的父母看到的實例都是見步行步,靜候子女發力

是我這樣的新手才妄想是有秘技  ...
秘技真係無乜!當然有人報操卷班純為提升考試技巧及分數!但對知識上無乜幫助!小學嘅課程靠記性熟練多!訓練思維少!但到將來讀書,思維慢慢重要!
我仔間學校,會用整蛋糕來教英文,我都已經覺得好驚喜了!

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 每個小朋都是黑馬

原帖由 scyauchris 於 15-03-26 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

每個小朋都是黑馬,因為各有自己才華,只是我們是否懂得欣賞。不過好多時,我們只 ...
無錯,天生我才!還有良好品格!
品格良好有責任感,將來那怕小朋友搵唔到自己方向!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-26+發表

原帖由 JJDBB 於 15-03-26 發表
你仔仔間学校,應該不是傳統学校吧!
只係普通津校!但廿年前係地區名校,改名遷址後已不再,現在係一線尾學校,但佢教學都算花心思,好多時用遊戲來教學,例如數學,會玩數字遊戲,英文玩迷語之類!但區內受歡迎程度一般,好多家長只會睇成積來選校!

小時了了 發表於 15-3-26 22:59
哈!哈!我仍然擔心擔心個女入唔到b1中學,不過,我最近開始學習放低自己對阿女嘅框框啦,例如我每晚儘量 ...
你都真係好大改變喎!
你之前話update你囡囡情況,點呀?  不過如果唔方便都明架.只係關心下,現在開心就好了.
‹ 上一主題|下一主題