用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
go

教女教到好沮喪 [複製鏈接]

引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+01:54+呢輪

原帖由 little_yolky 於 15-04-15 發表
你教到沮喪都已經好溫柔敦厚了, 我教到火滾。

噚晚有條文字題, 題目開頭已經話超市買兩件貨平$2。咁阿媽買 ...
你唔好咁激,通常呢類題目,我會用生活例子教,我仔鍾意超人,我會話,媽媽買兩個超人比你,但每個平2蚊,咁要比幾多,我仔聽到超人即刻識計!我用佢鍾意嘅人或事情代入去,我仔通常都會攞返個腦出嚟用!
不過人人唔同,再試下搵方法教!

MrBeast 發表於 15-4-15 09:14
咪係,都唔知邊個出呢d題,除非經常帶細路去shopping, 又中意買特價貨,唔係都好難expect 小朋友relate 到 ...

你講我呀?我就係成日帶個仔去買嘢,我呢D無姐姐嘅 FTM當然要帶埋個仔去買餸,仲最鍾意搵特價嘢買,所以窮養係好架,我仔買嘢就會識計數,同埋知菜係用斤來計,我諗而家小朋友好多唔知街市用嘅單位.

小朋友接觸社會多D,對學習係有幫助,之前幼稚園我仔個班主任都同我講,我哋帶得多個仔去唔同地方,佢係學到多D唔同嘅嘢,唔洗只去主題公園,我早個星期先同個仔去睇屋宇署展覽,個仔就用來寫週記了.

MrBeast    發表於 15-4-15 12:20

little_yolky 發表於 15-4-16 11:10
果次慘都爸爸同阿囡左一個, 右一個, 同時要教番佢哋小一TSA。好彩爸爸一講就明, 但阿囡似乎唔多明。結果都 ...
我老公都係唔多教到我仔D數,最好笑係,如果比佢教,教教下一係叫個仔再嚟問下我啱唔啱,一係我老公自己嚟問我功課,我要教我老公,等佢再教個仔.我老公係文科人,叫佢講中文中史就得,尤其代數,連佢自己都唔多明.不過我都唔係好明,小一嘅題目會有代數,好在我代數唔差.

小時了了 發表於 15-4-16 10:22
既然大家講緊 C6 教數, 咁我又分享小小2年前阿女小三第一學期測驗前, C6 只係頂更1日幫女溫數學事情如下:
...
男人發起癲都唔弱過女人,最好笑罰留堂!

教小朋友好唔容易,有時我叫我老公教個仔,我會講埋個方法佢聽點樣去教,叫佢跟住嚟教.

引用:+本帖最後由+1234ats+於+15-4-16+15:48+編

原帖由 1234ats 於 15-04-16 發表

wan_sosin
上次你給的意見之後,我仔的數學已見進步!少了很多不合理的錯誤!

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我細個好慘,連老師都問我,呀邊個係唔係你哥哥,佢考第一,點解你咁架?我應該點答佢呢?答佢係呀,我蠢囉!咁呀?
雖然係唔覺意的比較,但小朋友心絲細密,希望唔會感覺到啦!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
聽落好好啊!兩個小朋友都有所長,因我自身嘅經歷係會比較敏感!被比下去的感受實在太差了!其實我哥哥都有點怪脾氣,聰明人都總有弱點!所以真係公平的!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫 ...
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所以同小朋友講嘢要小心!兄弟姐妹每個人不同,樣貌都可以唔同,我連血形都同兄姐佢哋唔同,每個人都是獨特的,其實人係幾有趣,如果個個一樣,相信會好悶!

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+15-4-16+22:44+男

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
男仔係曳,但男仔頭腦轉得快D,只係無女仔咁聽教!同發展比女仔較慢!你細女活潑似男仔,可能因為咁,腦根轉得快D,數會好D! 我得一個,嘔血嘔一個著數D!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-17+10:51+呢D

原帖由 MASAYA 於 15-04-17 發表
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方 ...
是的!我對你最後嗰句嘅理解係 - 尤其虎媽行嗰條路!!!

‹ 上一主題|下一主題