用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? ...
go

請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? [複製鏈接]

回覆樓主:

我小朋友都係小三,平均一日4,5樣功課,佢多數係學校先做一些,回家一小時內完成,比較花時間是數學,因為又要解題,又要寫答句,有時要寫落格仔簿,要注意格式,又要寫得細隻,唔太快得到

little_yolky 發表於 17-2-17 14:32
唔好話開唔開心, 阿女係儍既, 唔好理佢, 我無見過有小朋友主動要做練習的, 佢今年仲學埋上堂jot notes同埋 ...

你大女喜歡做練習,咁樣其他正路唔喜歡做太多練習的同學仔,面對日日的TSA練習,有什麼反應?
我仔間學校,小二開始會每科有本筆記簿,老師會教同鼓勵學生抄筆記,也會有預習功課,叫學生嘗試查字典,找資料,老師才會上堂正式教,中文課本不教的課文,會叫學生自習。

IloveJJ 發表於 17-2-17 14:47
你女學校日日要做TSA咁誇張?我見通常係程度淺既學校先操TSA。

係囉!我個仔間學校,只係程度普通嘅普通津校,學校有為學生準備考TSA的安排,但都無需要日日做TSA練習。

不過我知我隔離區間一線龍頭小學,都要小三學生一星期一日返早半小時做TSA練習

little_yolky 發表於 17-2-17 14:49
其他同學仔緊係發。晒。顛啦!

唔知你仔仔邊間學校, 但聽得多你講, 都覺得你哋學校好好。我哋學校只係老師 ...

我仔學校在傳統學校當中,都叫做肯做些靈活一點的安排。
上堂抄筆記,專心聽課,預習,同同學的合作性等等,今年開始,每科老師會為學生評分,幾個月會出一次個分數比家長睇到。達到某個水平會輕輕有些獎勵來推動學生。
學校期望學生學識主動學習。
不過這間學校只係一間在區內普通唔算好受歡迎的村校,升中派位一般。

MASAYA 發表於 17-2-17 15:40
我諗老師都唔想既,跟程序啫

老師個指引,無話要令學生喜歡該科目,學生唔喜歡係學生自己嘅事

MASAYA  改善分數唔代表改善教學,又係老師問題  發表於 17-2-17 15:57
‹ 上一主題|下一主題