用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
樓主: yolayoha
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

引用:之前聽幾個吾同學校的家長都呻過,有些老師

原帖由 Jane1983 於 15-04-28 發表
之前聽幾個吾同學校的家長都呻過,有些老師吾肯變通,只認一個model answer。

轉校都吾一定有用,自己教番 ...
無錯,教小朋友明白,老師有佢要求,但唔等於得一個答案,不過最好答返老師要求的。
我仔有次做英文功課,佢答long answer, 但功課其實要答short answer, 老師改佢錯,我返嚟同佢講,咁味好囉,long answer同short answer你都識答,最緊要係你識,唔需要介意老師改你,只係要跟返要求做就得,你第日總有一日要去答long answer, 功夫唔會白費。

Jane1983    發表於 15-4-29 10:29

回覆:數學老師你想點

成日話學識咗係屬於自己嘅,我自己嘅角度唔會為咗答個標準答案而去學習,我接受學校有個框框,我自己就唔想有個框框比小朋友!勉強要那一邊跟那一邊就好困難。
考試技巧,答題技巧都重要!尤其去到重要考試!要掌握出題者要什麼答案,我都會教個仔到考試,要跟清楚題目去做!
變唔變通到,要睇個小朋友同家長點樣引導!
我仔其實係常會離開指示,例如話係課文搵詞語填充,但佢唔睇課文,填佢自己嘅詞語,個意思其實都差不多,但老師當然會話錯,我就要解釋佢聽!題目要求那個答案,而另外可以有那些想法!
但樓主是乎合題目指示,只係不是標準答案,呢D情況好多學校都會,一係就調節自己心態,一係搵過間適合學校,但後者唔易!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-29+10:18+無

原帖由 yolayoha 於 15-04-30 發表
做功課時候就無所謂者, 咁考試呢? 難道真的"求學不是求分數"??
求學是求分數?而家唔少學生平均分9字頭,名次仍然唔知落咗去邊處,D家長都感到懊惱,而家呢句說話應該改為求學不是求名次了!

‹ 上一主題|下一主題