用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD成績一樣可以好好
樓主: patpat234
go

[過動] ADHD成績一樣可以好好 [複製鏈接]

回覆:ADHD成績一樣可以好好

好叻女!好叻嘅媽媽!
又再証明醫生講嘅嘢唔洗太在意!

我早兩年比CP睇我仔幼稚園份學業評估,我仔差不多全部最好個grade, CP唔多信,話係唔係學校手鬆。我心諗,個仔點樣我自己知。現在小一完了,佢呢年攞過中文同常識全班最高分,數學仲攞咗個全港嘅獎,老師叫佢幫同學溫默書,順便等佢唔得閒攪事。

對小朋友要有信心,點會一早諗個小朋友越來越差架!呢D負面諗法對件事一D幫助都無!

麥兜MaMa 發表於 15-7-6 14:53
你女就好啦.
仔KG已冇咩工課, 但仲係成日郁身郩細, 搗呢樣搗果樣, 跌完筆跌刷膠.

我仔都肯做功課,但一樣會跌晒d嘢落地,連書都可以推咗落地,係學校都同樣,d筆返到屋企多數跌斷晒,隻手摸下東摸下西,不過算啦,呢d唔算大問題,唔離開個位已經叫好.

麥兜MaMa  YES. 肯做就由佢  發表於 15-7-7 11:55

S-Kwok 發表於 15-7-10 20:09
你仔仔好叻

多謝你!

我都唔多想講太多我仔成績,講都係想鼓勵下人,要對小朋友有信心,我唔多敢比同學家長知架,攞住唔錯成績,但ADHD,其他家長會點諗!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-10+發表

原帖由 patpat234 於 15-07-12 發表
怕咩俾人知?我女啲同學家長早早就知我女adhd, 初初成績中中間間,一年比一年進步。

...

事實我覺得自己唔識處理,其實有一,兩個好熟的家長知我仔ADHD,但佢哋見我仔成績好,就問我,佢是否唔係ADHD,係資優,我會答佢,我無Check過。佢哋會覺得SEN學生,成績唔好係必然,我仔今年升小二,上小一一開頭已經成績好!家長們已經認為佢係叻學生!但當然操行唔會好得去邊,下學期差過上學期,但老師好少投訴,因為佢又唔會太影響上堂,佢貪玩但唔會蝦同學.佢多數會自己搵嘢玩,例如佢會兜個大圈先返埋自己個位,去洗水間經過其他班課室順便企係度睇下其他班上堂.

麥兜MaMa 發表於 15-7-13 16:33
ADHD 好多時心水清的會一眼看出.

無錯,其實見得多小朋友就會分到.

但我仔無任何識得的幼稚園同學入同一間小學,小學家長無乜邊個真係識得,平時唔會見面,佢哋好少見到我個仔.
但上年學校旅行,圍圏玩遊戲,個個坐係地下玩,得我仔一個petpet無掂過地,舉手想玩又會走埋出去,差不多去到老師面前,所以老師都唔多比佢玩,我唔知其他家長有無留意到,其實當日我都有同一個較傾到的家長有講,但佢都唔多相信.

我其實唔介意人哋知佢ADHD,但好多時d人都唔多信,其實老師開頭都唔係太感覺到,去到下學期先覺得佢係有D麻煩嘢.

引用:不過佢本性善良,+在KG老師同學都好鍚佢,+過

原帖由 麥兜MaMa 於 15-07-14 發表
不過佢本性善良, 在KG老師同學都好鍚佢, 過得好開心. CAC 心理學家都話佢乖, 但好奇又心急, 手多多摸左先記 ...
你小朋友未上小學?
我仔最初上小學都會攪住同學,但當經常比同學投訴,同老師怪責,開始好咗D,但唔係唔攪,只係唔會攪得咁明顯同太過份!等無咁易比人捉到。

麥兜MaMa 發表於 15-7-16 15:37
9月先上.
希望佢上左好D. E+D同學熟, 佢有時係明知固犯竹當開玩笑
ADHD小朋友上小學,連CP都唔多可以預測到實際情況到時會點,暑假盡量教多D課堂規則,社交技考等等.有愛心的學校,會比小朋友適應期,初時做錯嘢唔會太怪責,同學校多溝通會比較好.

引用:Quote:patpat234+發表於+15-8-11+18:26+其

原帖由 I_O_U_baby 於 15-08-12 發表
上堂專注,小息先無時停, 我覺得無乜問題喎
我都咁樣覺得,只要上堂聽到書,其他都唔係大問題,我仔都係食飯轉堂小息作反,老師都知,但唔太影響到上堂,老師都無乜投訴!只係唔多守規則,操行唔算好!但佢玩還玩,唔會蝦人!同學都鍾意同佢玩!

KirryLai 發表於 15-8-14 23:04
我仔9月小三,6月尾第一次檢查,醫生問了老公十多條問題,沒有問呀仔任何問題和測試他,便斷定佢有輕微專注 ...

如果唔計較成績,是可以不食藥,除非還有其他會影響別人的行為問題.

你囝囝成績其實都可以,當初什麼原因想去評估?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-08-15+發表

原帖由 KirryLai 於 15-08-15 發表
上學期家長日,班主任同我講呀仔專注力較差,上堂遊魂,叫他幾次他先如夢初醒,看見出面課室有人經過或同學 ...
聽落又真係似ADD! 食唔食藥,真係睇自己期望,如果小朋友似乎還可以做得更好,有空間進步,試下食藥,又唔係真係咁差的一件事!可能到時有明顯進步,小朋友同父母都會開心好多!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-08-15+發表

原帖由 KirryLai 於 15-08-15 發表
唔知專注力訓練班有冇幫助?我盡量唔想佢食藥,正尋找有什麼方法可以改善專注力。

...
專注力訓練會有幫助,但都好需要小朋友的努力,成果唔一定快見到!
食藥加訓練應該是最見效的!

‹ 上一主題|下一主題