用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

回覆樓主:

家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手包辦,包括體育,音樂,視藝。
老公都唔會過問我太多,因為加多把口,有時會令小朋友混亂,除非我開聲叫佢幫一下,佢先出手。

simonwan 發表於 17-6-2 10:33
科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等 ...

高手!勁呀!仲要三個小朋友!佩服!

我老公好信任我教,佢覺得我幫到個仔發揮得到,爸爸媽媽需要互相信任支持

simonwan 發表於 17-6-8 04:36
我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫 ...

現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔會浪費時間。
所以幼稚園就要留意小朋友筆順,我在我仔寫字方面,由幼稚園已經落幾多功夫去教,年紀稍大之後,開始解釋中文字結構,同埋跟筆順的好處,一,較容易記得怎樣寫,二,寫得較快。
我仔上到小學,中文字體見得下人,寫字也快,做功課也自然不會太慢了,加上明白中文字結構,認默快,也記得較緊。小學,煩少一樣寫字,已經輕鬆不少。
現在有時也會睇一下呀仔寫字,見到有筆順不對,都即時教,佢亦唔抗拒,因為一早已向佢解釋好處。

simonwan 發表於 17-6-8 23:59
下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑  ...

現在的中文課,是教讀課文,教課文文體,主旨,教文中的詞語運用,修詞法,句式等。一星期有兩堂左右教作文,間中做聆聽口語,成語就做練習返去對答案,輕輕再講解下。
大致上是這樣

simonwan 發表於 17-6-9 00:18
初小就教文體、主旨、修詞法、句式。
錯!錯!錯!

你所講教錯的,學校考試就是考這些,連文章內容都要考,唔多明白普通一篇文章,為何要記得內容。
作文其中一項教應用文,格式要去背去記,所以難怪中文成為最難的一科。

S-Kwok 發表於 17-6-9 08:45
最唔明點解考試要有不供詞填充,如果詞語非要考核的課文之內係當錯。

都唔知係要考記性定考應用。

學校覺得學生寫得返課本詞語,才証明是學懂了那些詞語.

我仔學校算好開明,有部份仍是供詞填充,不供詞部份是只填單字就可以,只要學生用得對,不用死背。其實造句,續寫都會考得到學生詞語運用,不會只在填充部份才可以,有時覺有些學校只為出更深更難來考學生,為深而深,覺得唔深會代表間學校唔夠料。家長有時也一起附和。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:05
咁應用文又真係要有特定格式既................

我哋學校咁古老但中文都唔會考課文內容, 不供詞填充填得啱 ...

應用文當然要記格式,但是否要小二,小三就要學呢?學唔緊要,是否要去考呢?10歲未夠的小朋友,唔識應用文有問題咩?講真,現在是什麼年代?上網就什麼格式都有得查有得參考,要去死記咩?
知唔知其實是TSA/BCA要考,所以學校必須教呢?

judy 發表於 17-6-9 10:12
我以前讀書主要是考課文內容(會考也是),主要問主旨啦、冩作技巧啦。我還保留阿大的試卷,也有問課文內容 ...

中學學嘅文章,點同小學,小學文章內容通常是同日常生活有關,要記得文中呀小明同那個親戚去沙灘玩,係沒有意思的。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:24
當然知道係關TSA事。不過, 因為阿細佢成日寫信、寫便條俾我, 成日練習, 所以佢應用文D格式好熟, 佢係寓學習 ...

所以話你兩個女好正囉,有幾多個小朋友會用正規格式寫信比家人?
甚至唔會寫添啦

little_yolky 發表於 17-6-9 10:25
點解你哋學校要考課文內容咁神奇。

我都唔明喎點解要問課文,不過唔會次次出,出都只係問一題,亦會問得好直接。
呀仔唔會為了一題題目走去專登去溫課文,但相信有些學生要Keep住頭十成績,一題都唔會放過,一定會溫埋課文,我從不期望要考到嗰種成績,所以唔太理佢,但呀仔間中都真係記得,兩次出有一次答到,叫做佢記性幾好。

judy 發表於 17-6-9 10:38
唔會考呢啲呱!

我係話以前有,依家冇啦!仲有,阿大好似小五、六才問課文内容,小一至小四都係十分課內 ...

如果小五六問課文內容,都叫做準備日後升中,習慣下答呢類問題,但初小就唔知為了什麼。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:41
鼓勵佢哋丫嘛。

阿細成日會畫畫、摺紙、做圖工送俾我, 然後外加一封多謝信。雖然佢識字唔多, 所 ...

要明白男仔唔會咁鍾意跟足規矩,對佢哋嚟講,無聊之至。
我仔一定係搵位走嘅人,邊度會理。
當然去到考試要考,佢都會去記,佢記性好,實在唔係好難,只係覺得咁樣去考,有些無謂。
我仔中文能力唔錯,閱讀能力都好好,但中文係唔算高分嗰科,問題出至考試方式,對佢嚟講未必適合佢。但中文好,常識佢就易高分囉。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:08
你學校要背內容,都算開明嗎?

雖然不供詞,是提供了一個字,但我覺得咁反而無咁靈活,其實也是要填回老 ...

咁如果為了一題不常出的題目,就去背晒課文,這是學生同家長問題。

有一個字去提示, 其實好容易,例如"理睬"佢比埋個"理"字,只是填個睬字,唔難,有埋句子前文後理去睇,根本唔洗背,如果個學生咁都唔識個詞語,就真係弱,例如如果句子表示係開心,比埋個"快"字 都識得係"快樂"啦!
除非唔記得個字點寫,否則好易,我同仔都覺得,這部份供詞和只供單字填充,係送分題

judy 發表於 17-6-9 11:28
我打死都唔會叫小朋友背呢啲。

我會叫佢理解,然後自己冩出來。

比我都唔背,什麼叫理解,背晒就唔係理解

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:34
上次你咪話大家間間學校都係考一樣既野既?其實你係「供詞填充」+「半供詞填充」,同我哋係「不供詞填充」 ...

所以我話我仔學校唔洗學生背書,基本上無乜野要實質去溫,不過如果覺得供詞即是學校課程淺,我就無話可說。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:32
你哋中學無背過?

我中學同我班同學都背晒課文,腦入面有課文,要問文中嘅任何問題,都已可從中攞到資料來答

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:57
背晒課文?咁咪好多?

年青記憶力好,其實白話文未至於熟背每一個字,但文言文就背晒全課。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:55
「不供詞填充」,當然一定比「供詞填充」深,我諗呢個不用爭拗的。

但我唔想評論深定淺好?亦唔想評論小學 ...

考試深淺,同課程深淺,可以是兩件事,有學校教淺考深。
當然每間學校一定有些分別,但共通點都會有,例如重組句子就間間都有啦。
但要背又話要背,唔洗背又話淺,咁好多學校當然想間學校盡量深D啦,但深D又變成背囉。

MrBeast 發表於 17-6-9 12:07
香港以前教育的確偏重背,e加shift 去思考運用多一些,硬知識很容易網上找到 ...

某些有質素文章背咗都係有佢好處,但咩鬼都背就真係唔洗,我嗰代只知盡到力就盡力,唔識咁多讀書技巧,可以背就背囉。
加上我根本唔係讀書材量吖麻。

IloveJJ 發表於 17-6-9 12:08
教淺考深係我最唔認同的。我哋學校係「教深考淺」,我好喜歡。雖然對我大仔嚟講,考深係有利啲。

佢哋每 ...

我哋都要學生自己查咗課文詞語先教書,也要寫相關詞語,有本學校自篇的學習冊,要查字典,寫主旨,段意,加上學生再寫自己在文中學習到的地方,當然老師都會指引學生去完成。
‹ 上一主題|下一主題