用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare and Scared Heart - Which one?
go

St Clare and Scared Heart - Which one? [複製鏈接]

4/11/2008 00:31
st clara20,英華面試機會都無......我覺sh上下午都會比佢好,sh老師都話st clara係次一級既選擇....(我大女老師當年比既評語)

4/11/2008 14:53
……….我朋友個女都入到st clara中學啦,但再後來係點,算我唔方便係度講啦,總之就唔係邊個邊個個親戚朋友啦,佢當時仲問我點算好

連人家學校名都唔清楚既人, 點能夠說服人佢會有中肯既平語呢?
St Clare’s 唔係 St Clara!

(sorry, 實話實說而已!)

原文章由 Sindy 於 08-4-11 22:38 發表

我英文差丫麻......係咁上下架啦,但可以話我聽到的不是事實嗎?你好無聊囉,得閒係度收下料仲好過抽人後腳啦

仲有,我好少對學校有評語的,只講事實,評語留返睇既人自己判斷啦 ...

我係實話實說而以!
年年有人compare呢兩間學校, 你都係quote返n年前你呀女年代既samples ! 無人話你講得唔對, 但d料係會變!  St Clare's 既新校長上場好一段時間, 人人讚好, 呢d都係事實!
SH 係好, 但St Clare's 都好好!   
正如瑄婷兩位公主e+讀緊St Clare's, 佢都無話過SH唔好; 但佢地班家長講St Clare's e+點好, 你又可否聽一聽呢?

原文章由 Sindy 於 08-4-12 15:13 發表

我又唔係聽某某人講緊佢朋友既野,成個過程我都有參與,咁都叫人芸亦芸?太苛刻吧...........不過....我有做下功課架....以下係兩校既會考成績

Subject
Passing % ( SH)
Distinction & Credit % (SH)
English Langua ...

以你既圖表&你既assumption,sh既中文應該高sc幾多先 justify你既assumption呢?

"比較"既foundation, 先決factor係要"同類", 比如蘋果比蘋果, 香蕉比香蕉, if you are not comparing "apple to apple", this comparision is already MEANINGLESS!! what for?

寫得愈多, 愈是前後對打!

本來都唔想回應, 但又覺得....... 算啦, 唔再講!

誠心既一句:
SH 以外, 其他既學校都有唔同既優點; SH都唔會個個學生如此彪青, 正如DBS都有杜文澤一樣!  sh 係好好, 其他都好!

但我都認同你既另一段: 要揀一間識合自己兒女既學校, 自有自己至清楚自己既小朋友!

[ 本文章最後由 siuboka 於 08-4-13 16:14 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題