用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

原文章由 Sindy 於 08-3-31 23:54 發表

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素 ...

咁照你講,spk收你呀仔既原因唔係因為佢表現outstanding,而你又覺得同大細仔無關,咁你係想講咪呢,不如講清楚小小?你想講佢地認同既係你?定係老師/學校想......... 收你讀幼稚園呀!!!咁想請問你又有無幫你呀大女考過spk呀?! 你個係仔唔讀又有既咁出奇呢?如果係女唔讀既話,就連我都話你叻(咁當然係有,但唔會多)!

其實呢個topic 好多spk同spn既家長都有留意,只係大家都唔出聲,但你要知道,唔回應唔等於認同!

siuboka
其中一個SPK家長

原文章由 Sindy 於 08-4-1 17:21 發表
我唔知你想問乜,不過都可以講下既.....

我平時都鐘意講事實,我果時同仔面試,的確,入到去,一人一邊,但個仔比老師問完叫乜名,連幾歲都未問,個仔就走返黎,如果咁都叫好表現....咁多謝晒啦真係.....老師的確同我傾左好 ...

Sindy:

好多謝你既回應! 以下係我個人對你係呢個Topic既意見:

-聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀
-st paul都唔係100%接收幼稚園生,當中有部份係想入st paul小學但入唔到,情況唔同聖心,係聖心,你有誠意想入,就問題唔大,除非三心兩意,但st paul如果你一心一意都會有機會升唔到...........雖然我個係仔,但我覺得我無揀錯聖心而唔係 spk”
-"我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學…

咁你又有無聽到,到最後只要SPK/SPN既小朋友如有誠意想入SPC,waiting list都收晒呢?呢幾年都係咁。

開頭入唔返既,你有又無聽到點解呢?例如家長既理念同學校唔一樣; 小朋友/家長唔同學校合作, 重有至大既原因,係唔夠位!

SPK/SPN 係收生簡章都寫得好清楚,唔會介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學,就算唔收,咁問題又係邊度呢?我地d家長一開始就好明白,點解出面既家長會覺得咁係有問題呢?

SPC根本係無咁多位offer比曬SPK+SPN既學生,咁有小部份要去waiting係必然既,學校當然要取捨啦,揀係理所當然既事. (唔通要抽籤?)

- "其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,”

katelee只係講SPK/SPN大方,可以比佢地d學生大抽,又係事實窩!只係大家學校行政唔同,無問題架!

SPK/SPN既小朋友升小學,都係唔駛考試架!咁又算唔算比較特別呢?

- 'spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了”

你係呢段係比較緊SPK 同SH, 強調呢兩間學校既風氣都唔同,咁你話”聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校”,咁你係想講SPK咪呢?

我無話過你既言論令SPK家長有不滿唔出聲,只係唔認同你講既野,唔認同唔=不滿! 我指既唔出聲只係唔去clarify你講SPK既部份野,希望無令你誤會。

siuboka

[ 本文章最後由 siuboka 於 08-4-2 14:42 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題