用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 遺失香港身分證
go

遺失香港身分證 [複製鏈接]

在英國比人打荷包,除錢㚈,遺失debit card (已報失),另有香港身分證,請問可點報失及可等明年6、7月才回港補領嗎?
   1    0    0    0

Anniemun 發表於 18-10-4 13:56
ID Card 問題可打 1823 問問。另外,想問同學是在什麼情況下被打荷包(打劫)? 好樣大家提防一下,謝謝! ...

Shopping 中,袋放在身側,沒有留意下,比人偷左銀包。要求shop check cctv, 佢哋自己睇左(又唔比你睇),就confirm 你比人偷左啦,唔洗諗係唔小心跌左!

喊都無謂........

brother4 發表於 18-10-5 07:21
路過!有買保險?好似有得賠償卡申請費?

無呀,有冇好介紹?

skIII 發表於 18-10-5 00:00
回覆 mummy911 的帖子

在英國出街唔使身份証明文件,所以身份同passport唔好帶出街,我通常銀包唔超過50鎊 ...

佢話有時入pub會比人查出生日期喎⋯⋯

summer14 發表於 18-10-7 08:53
我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙 ...

我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報了失,有record.

HKID 要在回港時在機場再報失一次嗎?

summer14 發表於 18-10-7 08:53
我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙 ...

我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報了失,有record.

HKID 要在回港時在機場再報失一次嗎?

summer14 發表於 18-10-8 12:33
若果不用claim保險就不需急於到機場報失。因為仲有passport做身份証明,可安頓一切再陪囡囡到警局報失
...

唯有這樣.......嚇死我

brother4 發表於 18-10-8 11:54
英國出街不用帶香港身份証,之前有問brp要帶出街?家長/學生答也不用帶(有錯請更正)
...

正常如你所説的一樣,經我細問下,由於囡囡長得太baby face 了,所以入pub 叫酒飲比人查身份証的機會十分大,所以習慣帶在身邊....於是就有此教訓了

bosch 發表於 18-10-15 08:06
返香港補領都得. 但有冇問過可唔可以透過中國領使館 (如果唔難去到領使館) 補領?

...

已去,佢話幫不了忙,一定要回港做,無辨法.....

brother4 發表於 18-10-8 22:00
估自己太out,只接受孩子入coffee shop 飲咖啡

高中時,學校已「教」佢哋飲酒,所有喜慶都有wine 一杯,重要email 問你批唔批,都唔會唔批啦。

所以個人來說:
1. 女仔識飲好過唔識
2. 同同學正常去pub social 都可以
3. 不是酗酒就可以了
4. 隔咁遠,都管不了,好過唔話比我知
5. 考驗下佢自己定力

brother4 發表於 18-10-15 08:30

其實都只係隻眼開隻眼閉
‹ 上一主題|下一主題