用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網如何選擇?
go

35校網如何選擇? [複製鏈接]

宣道: 大班, 傳統 有精英制
奉基: 小班, 傳統, 無精英制
千禧: 小班, 靈活, 無精英制
我覺得揀學校, 都可以睇下小朋友屬於咩類型去決定, 例如:
多兄弟姐妹揀大班, 獨生子女揀小班
小朋友 專注力強&文靜既揀傳統  活潑坐不定既揀靈活
所以唔好淨係睇手上有幾多分,
如果A校有多分D, 但跟本唔啱小朋友既, 入到結果又未必好.

而且衣3間係衣區都係好學校, 我覺得放邊間 1+1+1 都係好選擇.

a-burberry  點解有兄弟姊妹要揀大班教學?  發表於 13-10-11 23:45

咁奉基衣方面真係好好多... 我個女每次出事,
學校&老師都會好緊張,
學校在開學前後都有準備家長會給家長,
以助家長更了解學校,
仲有我女兒 很喜歡老師們。

校網小又有校網小既煩惱, 但本人覺得這區還是很吸引, 因為還是有7分5(女) /6分4(男)的機會派到理想學校, 而且在我眼裡, 聖提摩太 & 葛亮洪也不算很差, 當中我比較喜歡聖提摩太, 百年老校, 自有生存之道, 而且 上年開始又有新校舍, 我上年是將這放第三志願的. 另, 朋友 女兒在葛亮洪就讀, 聽說校長有教無類, 又有愛心,老師親切有禮, 這應該也可以考慮的.

sze0203    發表於 14-1-6 13:35

回覆 lukimama 的帖子

因為 35區有一間是女校,
所以女仔係7分5 機會
男仔就得返6分4機會
派到理想小學.

當然, 我覺得 聖摩太 & 葛亮 也不差.
只是大家也不想派去...

對啊! 所以我覺得 唔可以睇學生, 反宜係要睇下學校, 教學方針, 老師, 同埋校園配套, 好似課外活動的廣範程度都值得考慮...
‹ 上一主題|下一主題