用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
樓主: superbaby0622
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!   [複製鏈接]

totorogo2009 發表於 18-12-19 22:57
一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂 ...

我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔

MrBeast 發表於 19-2-18 13:37
咁佢spent 幾多時間操水呢?我身邊都有些eg 靠體育入dg, 其實我唔係against sports, 作為強身健體、參加下 ...

唔知係好彩定唔好彩,佢入左dg之後無耐就整親條腰,所以佢無操水,只係幫校隊負責一d有關既Admin 工作,可以多好多時間響學業上。不過呢類特異專長真係好睇資質,唔係話由細開始操就可以,佢係細個時去游會學游水比佢個教練發掘去左佢個泳隊。

totorogo2009 發表於 19-2-18 11:22
呢類學生入咗DGS但唔係DG畢業既...我都識...

你都可以話互惠互利...

咁學業成績都唔可以忽視,如果一心諗住靠特能入左神校就一勞永逸就未免太天真。好在我親戚除左游水有特能外,學業都好好,大學畢業後去返母校教書。

猴子爸 發表於 19-2-18 15:37
想八卦吓:那位学生入去时成绩如何?听人讲,如果单是靠特异入读的话,去比赛去拿奖牌是必要做的任务,否则 ...

學校又無咁現實,收得你都會負責任,如果成績唔達標都會協助,唔會由得你同淨係要你幫學校攞獎。我親戚本身成績應該唔錯(我估,因為而家做左老師),入左dg無耐整親條腰所以無代表學校出賽,學校都無介意。

5tgb 發表於 19-2-18 20:09
其實單靠特異功能入名校的人始終是極小數,因為特異功能都要靠努力及堅持的。一般有以上特質的孩子,成績都 ...

應該咁講,特異功能係某方面既資優,而呢d資優生通常都會有多於一項的資優潛能有利於學習,所以讀書一般都唔會太差。如果用時間,努力堆砌到既就唔叫特異功能啦!所以唔需要强求。
‹ 上一主題|下一主題