用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

同囝囝温背黙多次都識, 點佑在學校背黙時, 漏了成句...

你參加了義工會的那個義工活動呢?

囝囝最近說看得唔清楚, 星期六要帶佢去check眼.

囝囝昨日已check了眼, 因為佢之前都會成日好大力眨眼, 醫生說他眼睛有敏感情況而給眼藥水. 同佢左眼有五十度近視, 但唔洗戴眼鏡住.  等暑假再check.

這2個月做了舅母同姑媽, 下個月再做表姑媽(昨晚見倒表妹的孖胎肚有成48吋, 好驚訝!!).  見倒D bb好開心. 又想起囝囡BB時的趣事.  以前他們BB時, 我有買衫仔癮, 一見倒靚同價錢OK就買下.  好在限於BB衫.

原帖由 bobo2001 於 08-10-9 22:00 發表
我都係選左校外義工隊, 因為我要返工, 唔可以長時間幫手, 外出只係一年幾次, 我可以請假去嘛. 我舊年都有做, 可以認識一班校內義工, 佢地會對學校了解多d, 有時校長又會講吓野, 大家傾傾講講都幾開心, 阿囡出外見到 ...

星期日帶了囝囡去參加pip工作坊,  他們玩得好開心, 仲買了x'mas的話劇票, 囡囡好期待去睇.

最近, 你囡囡班功課忙嗎?  囝囝成日八點才開始, 時時攪到10:30後才完成.  今日還要6:00早起讀黙書.

我為了囡囡唔好成日要我同佢玩(晚晚都係睇囝功課的時候), 這星期開始, 我買了幼稚園的exercise給她做, 她居然好開心地不停做, 我要stop佢, 說今晚做曬, 明日就冇得做的了, 她才肯停.

尋晚教功課教到哭了出來. 又係唔做功課.  考試都唔知點算.  中英一些也未温,  數學及常識就温過少少.  

你有冇發覺, 中英都少了exercise paper及小評估呢 ?

只有10天上課時間, 但有3課數還未教.  今日自己給囝囝計減數温習一下.  有D計計下計了加數.

今日温了成日也只能温3課英文.  考完試真的要玩玩輕鬆下.  希望這星期唔好多功課, 等我地多些時間温習.  中文都不知如何温, 老師都未派返曬D習作.

囝囝中英TEST都麻麻, CARELESS好多.

今年的老師跟得麻麻, 昨天才派回中文的工作紙.  數學都係上星期才教減數同錐體.  工作紙同作業都未完成有關課題.

今晚唔打算温中文.  温下英文串字同TENSE.

囝囝說老師昨天已讀了分數, 考得唔ok, 中文考得唔好是意料到的, 但數學都考得唔好. 就有d失望.

考之前已不斷教他要留意的地方, 又給他exercise 加強的.  老公說本是三級馬, 又怎能強求他升上一級呢!

只好等他自已開腦, 想得通啦!  想到這裡, 就記得在小學時,  我班有一個男同學, 他讀書好水皮, 考得好尾,  經常好dirty, 衫又唔整潔, 小四時, 小息經常去玩而唔去洗手間, 到上堂時才舉手要小便,  英文老師時時要他用英文問需要去洗手間, 他就說: I am toilet...  d同學就會大笑.  早兩年先知(媽媽同他家人是世交), 他現在是精算師.

我唔期望囝囝有禁叻, 只要唔好要我擔心就好了!  他希望做玩具設計師.

星期五, 我都有幫囝囝報打針.  d流感真的好勁.

今日囝囝看了常識的分, 有92分, 全班最高分, 等我有D安慰.

囝囝都係話唔識乘數, 因為範圍是考到13課, 我只幫他温了2+2+2+2= 2 x ?......

你囡囡都好叻的了, 最低都有84分.  聖誕節目未plan. 23/12應該會去睇燈飾, 25/12 會睇(巫婆靚靚唔見咗)兒童舞台劇.  廸士尼就唔會去住,  聖誕定會好多人.  會參加親戚攪的x'mas party. 其他未決定.

原來有那麼多同學出水痘呢!  你囡囡有冇影響呢? 囝囝   
幼稚園時出過, 應該唔會再出的了.

原帖由 bobo2001 於 08-11-28 00:21 發表
係呀, 有時真係要睇佢自己本身幾時使出真功夫架. 所以你而家儘左力就ok了, 多d鼓勵佢, 一定有好成績的.
囡囡全部卷都派晒同讀晒分數了, 一如所料數學最差, 得84分, 我發覺阿囡真係無咩數學天份, 又無耐性計數, 佢話 ...

應該在19/12家長日派成績表, 但未有通告通知安排的時間.

今日派了卷, 中文如所想, 閱讀理解扣了12分.
數學CARELESS MISTAKE好多, 最後5題唔寫直式扣了10分.

請問妳囡囡做了數學書EX14未呢? 請問是否做在數學簿內呢?
因為囝囝跟書內的格式做了第4-5題, 但老師說做錯了. 但又冇說明正式的做法, 所以想參考好囡囡的做法.

19日老師約了我4時50分.

請問是不是要(4)寫2X1=2, 2X2=4.......及寫直式;(5)就由寫橫式2X6=12 再直式 2X6=12?

THANK YOU

原帖由 bobo2001 於 08-12-11 21:58 發表
做左了, 都係好似平時咁做橫直式. 第四題係2x10=20, 第五題係2x7=14, 囡囡話係老師講的.

我19號老師約了我3:05, 我打算請半日假

今日拿成績表的時間都好準時, 唔洗等.  成績跌了少少, 有D失望, 唔係失望佢唔識, 係失望錯大意. 希望下次有進行. 但老師說囝囝在學校的操行進步了.  好多老師都讚佢比去年進步了好多. 所以選佢做數學組長, 所以都開心佢有這麼大改變.  

你囡囡考得如何?  滿意嗎?  大家努力, 聖誕可以鬆一鬆.

俾個仔激到死, 攪到心情好down.

新年過後, 上堂好唔專心, 常常唔做堂課, 又唔留心老師講功課範圍, 返到屋企就成日話唔知做邊.eng的GE, 中文的童心, 數學習作的格式......又日日唔抄家課冊.  我以經5時多打電話叫他做功課, 日日我返到家, 他就說唔記得做.在家做功課又東攪攪西攪攪,  日日做到成10時, 仲未讀黙書.

攪到我在家成日好似瘋婦一樣 , 終於頂唔順, 放學後要佢去補習社做功課.

好在囡囡唔係這樣, 如果唔係, 我死得了.
‹ 上一主題|下一主題