用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

我覺得呢個原因大 d, 你諗下,軒銅一間都 2-30人入皇仁,rop 嘅都一定入晒,佢仲有咩需要再浪費自行位去收軒銅?比你係校長你都唔會啦。

回覆 b3410 的帖子

同意,根本個遊戲大家都識玩。家長識玩,校長都識玩。

回覆 cellinyu 的帖子

軒小畢業都有好多醫生,點解覺得佢地差 d?

回覆 papajelly 的帖子

肯定唔係...

回覆 hkpapa852 的帖子

做下 research, 軒銅已經多過軒灣好多年啦調轉就差唔多

軒銅 23
軒灣 20
愛官 7

aptcan 發表於 20-6-17 13:28
回覆 cellinyu 的帖子

唔係抽獎入,你估真係自行時入咁多咩,不要太高估兩軒,連在校內的【工作人員】也說 ...
唔洗工作人員啦,寫明係聯繫小學兩間聯繫應該有差不多 4-50人

Reference (以下係綜合一 d 聽聞,有 d fact check 到,有 d fact check 唔到,大家自行理解, 謝)
1. 軒銅軒灣愛官都係聯繫小學,加埋大約 50個抽獎位
2. 三間小學入中一師兄考 Pre S1 入學試,考得好就幫自己小六師弟妹攞位,考到幾多個 band 1a level 就幫下屆攞幾多個 band 1a 學校位
3. 近呢三四年軒銅搬左校舍入得多過軒灣 (理論上係因為佢地中一考 Pre S1 考得好過軒灣所以攞多 d 位)軒銅多過軒灣,軒灣多過愛官
4. 正常 QC 咁 top 嘅學校,如果知道聯繫小學 top o個班都入晒黎,自行就會分配比非聯繫學校。其實咁樣係好正常,亦都對非聯繫小學叻嘅學生多 d 機會。

5. 年年呢個時候都有人 post message 話某小學唔好,自己一定唔會揀,要小心,佢自己可能想叩門,要公開講到自己一定唔揀,點衰點衰,說人地放位,自己去叩。大家要小心,自己分析,唔好中計。

回覆 hkpapa852 的帖子

肯定,你話考得後嘅有冇,就一定有。之不過軒小入得到皇仁都一定唔會揸灘。中上嘅不少。

hkpapa852 發表於 20-6-29 11:38
肯定?
當然好與唔好係相對既
同埋 50個都差不多佔左1/3咁諗,如果軒小考到 4x名都同其他學校考頭幾名(抽/自行入)嘅一樣要去 「補底」, 咁即係軒小考到 4x 都同其他學校 top 嘅學生一樣水平,咁,間小學都幾叻, provided that 佢地真係唔谷...

如講真,軒灣唔熟,聽聞軒銅呢幾年真係入左 d 好強嘅老師, STEM 數 英都強左好多
‹ 上一主題|下一主題