用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

原帖由 PenguinBoBo 於 08-9-5 17:12 發表
Hello P2 parents,
Could anyone please advise and describe today's maths homework/classwork? My son said he has no idea of it at all and just only know that it's about shapes. Thank you very very much. ...

P.2A no Maths homework.
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

原帖由 wwgjc 於 08-9-10 18:27 發表

Hi Every P2 Parents,

My son is studying in P1, I would like to ask if he need to hand in all the homeworks on the next day even there has the lesson of that subject? Eg CE or GE, only once or a few ...

學校的WEB-SITE 有他們的班相, 每班兩張. 可看到他們的同學和老師的樣貌.

以往經驗, 若在第二天沒有GS, VA, CE... 等堂要上, 功課就不用帶回校給老師, 直至有那堂上才交那些功課.
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

原帖由 bebe_c 於 08-10-6 21:42 發表
你地班會唔會要小朋友成日自己改自己工功課呀????????點解我地要日日在堂上改返自己的功課, 老師在堂上做緊物呵......

有呀! 通常是數學堂. 我覺得OK呀. 等小朋友可以加深印象, 知道自己錯了那裡, 下次可以更小心. 在家裡同仔仔溫習, 默書後我都叫他自己改, 看看自己錯了什麼, 正式默時他會小心啲.

原帖由 PenguinBoBo 於 08-10-14 15:32 發表

英文默書part 2 是什麼, 不記得了,講多少少呀,唔該!

Part 2 是否係 listening 呀! 我見亞仔填1,2,3,4,5. 排次序.  PART 1 我都不懂跟他溫, 靠他自己聽, 但係他跟我說是老師發音唔準, 所以寫錯了, 真比他激C.....

原帖由 yiuyo 於 08-10-15 09:48 發表
我想問如果今日冇返學, 咁個英黙點呀??

亞仔無返學呀?????? 無嘢呀??????

原帖由 yiuyo 於 08-10-15 13:33 發表
係呀,只係重有d燒

叫亞仔多些休息La. 默唔到英文, 就留待明天默中文La.

原帖由 connie0213 於 08-10-15 15:40 發表
Candy,

我send 左個timetable 俾你, 收到嗎?

Connie,
Received! Thank a lot!

原帖由 bebe_c 於 08-10-24 12:07 發表
嘩......物咁傷呀...................希望小朋友快d好返
聽聞今年有唔少人in 小一, 物唔係有兄姊讀緊會機會大d咩????

好似唔係, 以我所知, 都有2,3 位小朋友都收未收到信.

原帖由 piglet328 於 08-11-4 17:46 發表
你講在我既心聲....   好想停幾日...萬一阿女有事..到時自己停 2 個星期都似..

大家不要太擔心啦! 我都身同感受-P2A. 亞仔仲係疑似個案. 好彩不是. 頭兩天,成日要他給我看口腔. 看看有無生粒粒. 好在只是"FEI 知", 今天都可返學. 其實我都有問學校怎樣處理這種情況, 他們說已跟足衛生署指示做. 不過, 怎樣都好, 先要小朋友勤洗手, 帶口罩.不要用水機飲水, 自己做定防禦準備. 這事應該很快過去的.

原帖由 tintinma 於 08-11-5 20:38 發表
oh, really? but my son didn't get the Rev Worksheet.

Maths quiz on Friday - 7/11
2A Ch.9-11, 2B Ch.1-5

Hi, Hebron,

已問畫袋HK$35.-一個, 現有貨.

原帖由 tintinma 於 08-12-6 10:43 發表
Dear Freddie,

Thx very much. Just sent you the GS exam paper. Pls check it.

tintinma

好彩上來看看, 先知道有GS的pass paper. 亞仔昨天都無講話有, 只係話老師叫英文科不用download, 都唔知佢什麼意思? 問亞仔點解, 佢又答唔出!!!!!

原帖由 freddielau 於 09-1-5 17:19 發表
Do anyone know what happen to the MAP website .... seem we can't keep doing the daily exercise starting from today

我都有這樣問題, 而且連姓名也沒有, 只有" type the name here" 在 leader board 上, 最後都係打電話去熱線 : 28513822 先OK.  你不防打電話去問吓!

原帖由 yiuyo 於 09-1-9 10:13 發表
我想問是否11月時派的, 講什麼全港鬥快那個呀?(Smart123)

咁有冇人知上次話要俾$60,那個又係什麼呀,是否好像candymama講的,似暑假的模式呀?

請問係咪唔會再有常識做嫁啦?

...

同一個網址, 同一個PASSWORD. 要比$60.-個個是現在每日要做的. (若你有比錢JOIN的話) 11月派那張是鬥快那個. 模式是跟暑假的模式一樣.感覺比較淺, 亞仔十分樂意做. 仲一路做, 一路懶得戚話好淺"傘". 真比他激死.

原帖由 yiuyo 於 09-1-14 09:50 發表
candyocean

上次聽完你地講,之後都有試11月派那個,不過唔知點解入唔到呀!  你上次話打電話就OK的,是否這個呀?
可否就告知電話呀?

11月那個已經過期, 無得玩了.  因參加了HK$60.-那個, 所以叫亞仔做. 打電話去是因為做完習作後, 找不到亞仔的姓名, 最後連LOGIN IN 也不能, 所以先CALL 他們. 若你想要電話, 請記下: 2851 3822

原帖由 connie0213 於 09-2-26 11:57 發表
亞仔話兩個都得, 另外老師話唔可以搵菲傭姐姐做訪問。

係咩, 可用第2個方法. 亞仔無講話可以, 等我問下佢先.

原帖由 midcochow 於 09-3-18 18:04 發表
學校派左通告啦, 聽日開始可以係e-class 入面download past paper 啦!

現在有Past papers 可upload 啦. 我都print咗出來, 也附有答案的files, 不過我感覺今次深了很多.

原帖由 freddielau 於 09-3-19 23:24 發表
原來GS 份卷係term3...Hayden 話未教
學校真.....失魂

雖然GS份卷係term 3, 但內容全是今次term 2要考的.

原帖由 ling2304 於 09-4-9 09:21 發表

咁其實有冇家長問過EC老師, 究竟幾多分先算 PASS ?

亞仔話小一時, 老師有講過60分先合格.

原帖由 KW02 於 09-5-10 11:29 發表
各位P.2家長
請問下星期英文是否不用默書, 因我小朋友收到的Words for spelling in May, 只有5月20日 及 5月27日的範圍, 如需要默書可否提供英文的默範圍及bonus,唔該晒 。

奇怪 , 既然我小朋友 ...

我們收到的Eng words for spelling in May 範圍係底面影印的.
‹ 上一主題|下一主題