用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會小學 A & T仔媽咪俱樂部
樓主: Terry280905
go

A & T仔媽咪俱樂部 [複製鏈接]

想請問吓
中一你地會選甚麼學校呀?
會將軍澳區嗎?或其他區呀?

原帖由 Terry280905 於 10-3-2 10:43 發表

咪係law. 我就係知道一定要寫出"黎" 才
知道佢識唔識 ka ma.

我個女都係咁呀, 問佢就話溫習左, 識啦, 但係一要佢預默就..........., 真係放完長假後, 心都散晒

原帖由 cluk15hon 於 10-3-4 22:45 發表
Hilda,

Maths quiz, CHI f.a. + Eng f.a.

horrible + terrible.

my son is dreaming agin.

我個囡都係一樣,係數測, 中.英都係評估,唸係都很忙,希望佢生生性性啦

呢個星期好忙, 但個女就懶散都不得了, 功課又唔做, 等我放工回家仲係度同個細玩, 真係激死, 昨天同佢溫中文, 真係......唉, 希望今天佢生生性性, 放學回家做好功課, 等我有時間同佢溫明天測數.....

考試啦, 俾心機"媽咪"
一齊努力呀

就因為係咁, 所以每一次都激到火到黎, 但係佢地都係發夢咁......

Hi Candy and Hilda

仲有兩日, 大家繼續努力.加油......媽咪

Candy & Hilda

我這兩天很忙, 同亞小姐溫書, 所以冇上網,
我請了三天半日假, 同上次一樣放底練習俾佢做住先, 放工回家再同佢溫囉, 今次俾上次更合作, 但係都係中文弱啲, 都冇期望會有好大進步, 但求不退步, 已經好開心囉......
我現在是否要求好底呢! 冇計啦, 資質有限, 有時好難強求, 惟有慢慢培養佢讀書興趣啦,等佢自己有上進心......

每兩個星期六, 我都會同小朋友去圖書館, 仲會借10-20本書回家, 每晚都會講故事, 現在見佢比小一好好多了, 但是都係.......一般, 希望佢自己努力啦

我個女都係呀好大意呀!真係俾佢激死.
Eng 97
Oral 100
Listening 100
真係俾個驚喜我過一個開心的復活節

近排又冷又熱,大家小心身體.
Candy

試吓中醫啦, 希望快啲痊癒.

我個女英文都還ok,
中文就慘不忍暏, 其他科就不過不失,
因為我都係個句, 佢已經盡力就可接受,
當然高分就一定高興, 但整體都有進步(除了中文科)

今次係跟美食之旅- 2日1夜 東莞遊,
上次跟過去奧威斯, 都唔錯, 希望好天氣啦.

家長日, 我係最早8:00

Hilda & Candy

你地有冇識人讀將軍澳循道衞理, 將軍澳官立,黃永樹, 邊間比較好呀, 定係港澳信義會呀!, 可否俾意見我, 謝謝

many thanks candy info:)

[quote]原帖由 cluk15hon 於 10-4-24 09:54 發表
JJ2601,

You are welcome.

Do you find the school for yr little daughter?

係呀!有冇好意見, 因為亞妹已冇了首名子女分數,
所以好難揀呀

原帖由 Terry280905 於 10-4-26 10:05 發表

為什麼唔跟姐姐?

2年班就精英制, 實在太早, 太辛苦啦,唔係幾buy 呢樣, 但如最後扣門都冇學校收, 都會揀既.......好無奈

Candy

你個仔冇事呀嗎? 細路仔好快好番, 唔洗咁擔心, 搬屋真係好忙, 小心身體.希望你地一家順順利利, 開開心心搬屋.

Hilda & Candy

今天收到考試通告,  又要開始緊張啦......
希望今次大家都有進步啦

Candy

咪咁愁!你個仔係聰明仔, 可以應付啦,
最緊要係養好身體, 應付考試.

原帖由 cluk15hon 於 10-6-2 12:21 發表
Dear Mums,

The exam is near soon.  I feel a little bit pressure for pushing my son for studying hard.  Each time that the mums feel much pressure than the kids.   

Hi Hilda & Candy

最後一次考試, 我已經預備請假同個小朋友溫習, 真係有點壓力, 不過唸起考完可以休息吓, 就有點開心.
但係皇帝急, 太子女唔緊, 就真係有點激氣.

昨天亞女回來, 話今天要測數學, 搞到我精神緊張, 唉!真係咁突然呀!好在都唔係太難, 同亞女合作, 溫左左三四份作業及補充題......希望唔好咁大意啦
‹ 上一主題|下一主題