用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下 ...
樓主: waiyan2000
go

[英國] 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下   [複製鏈接]

我小朋友6pm抵達香港,等到10-11pm收到機場衛生署人員來電,因未夠18歲,家長要去機場同小朋友乘專車去青衣華逸酒店或家長可先行去青衣酒店Check in。衞生署人員告知家長只需陪小朋友入住第一晚,如果檢測呈陰性,家長無需一同隔離14日。但當去青衣酒店check in時,酒店職員強迫家長簽一份承諾書,承諾和小朋友一同隔離14日,酒店職員和衛生署人員說法各不一樣。最後因冇簽承諾書,小朋友唯有係機場過夜等報告,亦不可以拎行李。等候期間,冇水冇食物,要等到天光先有供應。建議小朋友隨身帶些食物和水,以備不時之需。

irischowys 發表於 20-11-16 23:50
我打算陪女一同隔離,但不是在青衣酒店,那麼都要簽承諾書?

承諾書要求家長與受檢疫人士同住14天,同意並承諾檢疫完結前不離開上述地點,如家長在檢疫14天內離開上述地點,受檢疫人士可能不會獲准在自我選定地點接受餘下隔疫。

條款不清晰,衛生署人員不淸楚有此承諾書,但華逸酒店職員要家長簽署後才安排小朋友由機場到青衣酒店check in

irischowys 發表於 20-11-17 12:12
請問最後早上幾點先有檢測報告?

6-7am

rainbowbb 發表於 20-11-18 00:18
有冇叫酒店職員跟衛生署瞭解手續?

機場衛生署人員打電話跟青衣華逸酒店說明指引是家長只需陪同未滿18歲隔離人士第一晚,如檢測陰性,小朋友之後可以在自行選擇嘅地點繼續隔離。當時酒店職員不服,叫在場酒店家長們再致電衞生署熱線,熱線人員回覆指引亦是第一晩,不淸楚青衣酒店為何要求家長簽14日承諾書。周旋很久,青衣華逸酒店還是要求家長簽承諾書才可check in。

其間有家長已簽14日承諾書,小朋友亦已由機場送到青衣華逸酒店,但家長了解承諾書條文後想取回已簽承諾書,該家長要求將小朋友送回機場等候檢測結果。青衣華逸酒店職員態度惡劣,不肯安排並多番留難,最後酒店職員還報警。

etoile 發表於 20-11-18 11:24
我都係喺呢度收風,但係亦有人話機場唔俾人過夜,唔太清楚!

希望有人分享下,機場俾唔俾人過夜。

如不選擇去政府隔離酒店等候檢測報告,可以留係機場等候,不過以前嘅機場座位已拆掉,改為獨立枱櫈。

溫馨提示:
電話和充電器最好差足電,帶定電插座連叉電缐,機場有拖板但未必近座位。
帶定水同小食和外套落機,因為小朋友傍晚落機後冇人員主動提供水和食物,半夜致電衞生署人員反映,才安排送水,食物可能派晒要等第日先refill。有同衛生署人員反映,唔知宜家有冇改善。

當日有好些家長有感青衣華逸酒店職員不應強行要求家長簽14日承諾書,因為有些自行安排附費嘅隔離酒店係冇需成人陪同入住14日。家長們向衛生署人員投訴青衣華逸酒店無理要求家長簽14日承諾書,衛生署人員當晚有向華逸酒店了解,最終華逸酒店職員還是要家長簽承諾書後才可check in。家長們有投訴酒店職員態度和服務差,當值嘅青衣華逸酒店職員回覆話佢哋宜家係政府御用隔離中心,並唔係一間酒店。

建議家長可事先打去衛生署熱線,了解小朋友到時回港是否安排青衣華逸酒店陪同入住第一晚,再了解酒店是否要求家長簽14日承諾書。

希望各小朋友順利回港回家!

Sokou 發表於 20-11-18 12:41
回覆 Camelmo 的帖子

我想請問, 這份承諾書是指要個家長承諾在青衣華逸酒店隔離14日 或在原先自己book 了 ...

照顧者承諾與受檢疫人士於自行安排的隔離酒店同住14日,同意並承諾在檢疫期間不離開上述地點
‹ 上一主題|下一主題