用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

Oh,

你大孖係上午班or下午班架?因為我囝囝都係小羊組架喎.哈哈!

原帖由 MN12 於 09-9-8 21:34 發表
我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!

hello, 兩位媽咪,咁啱ge,唔通我地全部都係小羊家長,因為囝囝之前病咗,所以新生遊戲日同9月1日佢都無返,好彩第一週都係適應週咋.

我囝囝每日都會話我知佢食咩茶點,唔知係咪真.以我所知,e星期茶點係:
mon: 提子包仔+清水
tue:餅乾+柯華田
wed:旦撻+清水
thu:餅乾+利賓納

fri:青提子+清水,仲有獎咗一包棉花糖,

佢星期三返來後有小小肚柯,唔知係咪食咗旦撻呢,你地有無事呢? 仲有我問佢有無朋友仔,佢話有,但就唔知人地個名,只係話同一個隻手有粒墨ge男仔係好朋友,哈哈,比佢笑死!

我見佢每日放學返來都好開心,佢又話佢中意鄭老師,因為佢講故事好好聽! 我都好放心 !!

e輪又有好多小朋友病,大家要小心d呀!

靖媽:

我囝囝叫倫.哈哈,我問佢知唔知邊個靖靖,係咪相入面申脷果個,佢話唔係.係後面笑果個. 係咪呢? 佢話靖靖只係同女仔玩.所以無同佢玩喎.

天諾媽:

可能真係我地倫坐天諾隔離未定,我問佢相入面個小朋友係咪你個friend. 佢又唔出聲喎.哈哈.你問下天諾識唔識倫啦.

朗媽:
倫話識得朗朗喎.佢話佢係最中意同男仔玩ge.唔知又係咪真呢. 真係比佢笑死!

嘉倫都無講喎.照圈呀!

係呢.你地有無做家長義工呢?

我見同一座樓嘅高班同學有做燈籠交.我都想有中秋晚會,應該都幾好玩!

哈哈.我無揀服裝製作/加工.因我d針子好麻麻!驚到時handle唔到,但有揀道具製作.唔知真係到時要做d咩!同埋故事媽媽lor.我晚晚都要講故事比嘉倫聽.佢先訓.講到我口水乾

原帖由 MN12 於 09-9-23 08:42 發表
我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動! ...

係呀天諾媽.我e家全職湊嘉倫同佢妹妹呀.生嘉倫時我都仲有返工,後來生咗妹妹就無做lu..

係呢.天諾媽你係咪03年結婚架.(偷睇你blog見到 ) 真係好橋.我同嘉倫爸都係03年結婚.06年就生咗嘉倫仔啦.我諗我地應該差不多大!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-23 13:19 發表

嘉倫媽, 你全職照顧嘉倫架? 做故事媽媽唔係返學時間講咩?

哈哈天諾媽,我同你應差不多啦.不過個心不老就得la!!

嘉倫都未打水豆針呀.原先諗住開學前同佢打.點知佢又病咗.我等下個月就帶佢去打。

今日我地帶咗d棉花糖返學校呀.唔知嘉倫有無分比其他小朋友呢?佢下個月先生日.不過要等到11月先有得開生日會lu.....真係好鬼遲呢!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-25 10:12 發表
係呢, 你地有無幫仔女打水豆針呀?? 天諾未打, 我仲十五十六唔知打唔打好!!

星期五先派月餅呀.今日返咗學校同小朋友一齊整月餅,佢地要自己碌薄塊皮,搓蓮蓉,包旦黃,同放落個模度,跟住拍返塊餅出來,然後攞比學校姐姐焗! 佢地好開心呀,仲影相添!!哈哈!

因為有太多小朋友又著咗圍裙, 一時都認唔到邊個靖靖添!
唔知佢記唔記得有個長頭髮著住蝴蝶衫個姨姨呢?就係我啦!

原帖由 MN12 於 09-9-28 13:22 發表
你地有無擺食物盒係書包呀?唔知阿囡會唔會親手整月餅呢?

Hi 朗朗媽,

因為之前報咗做義工家長,所以學校打來問我参唔参加lor,今次都唔係太多家長咋。我估朗朗係講我,因為佢地分組做架,嘉倫一見到我就大叫"媽咪",所以朗朗話"小朋友個媽媽幫我著圍裙" 應該係話我!

佢好叻叻喎,所有程序都講啱,一d都無錯呀!同埋所有小朋友都好乖,真係好鍾意同佢地一齊上堂呢!! 希望下次有機會一齊玩啦!

原帖由 coco_hui 於 09-9-28 23:48 發表
新在職媽媽,

老師叫你幫手架?可以同小朋友一齊上堂,真開心!

朗朗話"小朋友個媽媽幫我著圍裙", 唔知係唔係你呢??

佢形容今日既過程係:

首先著圍裙, 跟住碌碌碌, 跟住"痴淋淋", 跟住放落個窿窿度,跟住就變左個 ...

E.haha咁又諗唔到喎,不過佢有ge中國服都係新年著ge棉袍,太熱著唔到,又準備唔切,下年試下先

原帖由 MN12 於 09-9-29 13:48 發表
記得星期五著便服返學呀! 你地會唔會俾佢著中國服裝迎中秋呢?

得好少位咋.要等抽籤,我都有報呀.都係8堂啫.預咗返學會忙d la.你地有無係出面報其他course?

原帖由 MN12 於 09-10-7 11:08 發表
唉! 我老公昨晚咋型, 話我好幫囡囡補course, 老師已經收咗張form, 都唔知點算?! 真係谷鬼氣想自己請半日假自己帶番佢地上course, 求人不如求己!

嘉倫又話最中意同呂煒楓玩喎,話想請佢來屋企玩tim. 哈哈.會唔會佢地成日玩埋一齊呢.不過老師話嘉倫係學校好靜,完全同佢係屋企係相反!

老師都好少打比我地喎。我間中去湊佢放學先問兩句咋!

原帖由 coco_hui 於 09-10-12 21:55 發表
我想問下...你地小朋友搭校車...通常老師幾耐打俾你地一次呀???

我想問下老師仔仔返學返成點...不過搵老師搵得太多又唔係幾好咁...平時女麻女麻接佢放學又話老師冇講咩喎...only 話"老師話佢乖左好多喇"...好唔具體 ...

OH抽唔中呢.希望下次會抽中啦

我上次問嘉倫,佢話生日會上有兩個蛋糕,我仲諗咁多人得兩個蛋糕夠唔夠食呀...原來仲有剩扲返走....

不過今次我都會買蛋糕,我驚到時無蛋糕.

你地覺得今個星期d工作紙難唔難做?我覺得要小朋友畫個遊戲內容好似有d高難度! 最後都係我同佢畫然後叫嘉倫一齊填色....不過聽日佢都介紹唔到.因為嘉倫意外撞穿咗個頭.仲縫咗兩針!聽日都係請假休息下!!
我依家仲猶有餘悸.好鬼驚

原帖由 coco_hui 於 09-11-1 22:57 發表

我都有諗過買CAKE, 不過我奶奶帶埋 BB 送朗朗返學冇手拎CAKE 咁麻煩. 所以都係打算拎小食...

我上次生日會買左3包JELLY,不過我奶奶冇俾朗朗拎返學校, 所以今次都係拎返果D JELLY 咋...最多都係加D糖啦...

我老公 ...

好耐無來.我返來la..haha
我都見好似有一個花蕾.不過未換盆.棵石竹一味標高.好似唔識打橫發展咁.可能唔夠陽光tim. 點解咁快開花.花期好似唔係e幾個月

我都想要呀.麻煩您 啟朗媽. 我email 係
[email protected] thanks!

原帖由 MN12 於 09-12-12 01:08 發表
coco_hui,

要呀,麻煩晒你!

係呢.你地棵石竹開咗花未. 我有一朵已開花.係紫紅色的.原來佢夜晚會合埋訓覺.朝早又開返.好搞笑!

Thanks 朗朗媽!

可能唔夠陽光.所以一味標高. 我棵石竹都係又高又瘦架.因為我都未換盆. 我成日覺得佢搖來搖去危危孚咁.不過佢又開咗2朵花. 好奇怪. 等我快d換盆先!

各位你地聖誕節有咩做. 會同小朋友去邊度玩? 有無節目可以一齊玩?

原帖由 coco_hui 於 09-12-16 12:14 發表

我冇為以佢幾高呀...好似冇4吋...早前已經開左一朵花...依家多左幾個花雷...唔知幾時開...

thanks 朗朗媽.

另外我棵石竹都係又高又瘦架. 但係最近開咗2朵花. 我估都係唔夠陽光. 同埋我未換盆. 棵花成日搖來搖去危危地咁.

你地聖誕假會同小朋友去where玩. 有無咩節目可以一齊玩?

原帖由 coco_hui 於 09-12-16 12:14 發表

我冇為以佢幾高呀...好似冇4吋...早前已經開左一朵花...依家多左幾個花雷...唔知幾時開...

新聞話係腸胃炎.唔知係咪諾沃克.好似係生日會之後中招呀.今日老師都無打比我............嘉倫無事.你地小朋友ok嗎? 真係多事之秋. 仲有你地小朋友有無話新來的英文老師 Mr.Nick 係咪又走咗? e家好似好亂咁!!

原帖由 coco_hui 於 10-1-11 21:39 發表

暫時睇朗朗就冇痾嘔既...老師話學校已經加強左清潔...睇定D先啦...

好呀...我PM 個 mobile no. 俾你丫...
‹ 上一主題|下一主題