用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

曦彤媽媽:

係呀,我係你地之後,本來無想過帶恩晞去,係個八妹仔知道我去學校,又話要去。去到見到許老師,便怕怕羞羞咁,聲都吾敢聲。

不過老師真有心機,平時問親阿女係學校做乜,都十問九吾應,看到d相片才知一二。

silvia_ng、曦彤媽媽
多謝你們的祝賀,希望恩晞聽教聽話,最緊要係留心聽老師話。昨晚老師話,恩晞因為吾專心,試過留係沙池玩無跟許老師回課室,真係激親只係顧住玩

E媽:

嘩,你個囡囡好叻,等我又試試先,不過我想佢會搞搞震多。

各位:
帶吹bubble都吾錯,小朋友實喜歡玩,到時我林住帶包包,或者帶雞脾咋,因吾想搞咁多野。各位媽咪你地帶乜野食物呢?

Ka_wai,
我都無林住去canteen,因實會好迫人,都係林住帶雞脾同麵包,帶埋魚蛋都好喎,吾夠先算啦。

silvia_ng
啊恩晞咁大膽同人爭玩具,等我審吓佢先:evil:
佢同鄰居個哥哥玩,都試過爭玩具,真係惡野  

各位:
想問星期五去旅行係咪要著校服,住邊套?

嘩出邊好黑,希望星期五好天啦。

曦彤媽媽 寫道:

yes 呀, 我問左許老師係著甩色個套運動衫褲, 老師話容易認喎.
仲有呀, 基督徒媽媽我地一齊祈禱希望聽日同後日都好天啦!

曦彤媽媽:

好在問問你地,原來要著運動衫,仲要係甩色個套 ,如果吾係就搞到阿囡好異類。

原來你都係基督徒,係呀我都有同恩晞為此祈禱,明天和後日一定好天,因為明天佢爸爸請了假同佢去玩

ka_wai, silvia
Thanks for your photos sharing!!

蕉媽:
吾緊要,你send比我。我老公都有影左d相,灑左再叫許老師比你地。

曦彤媽媽:
曦彤好番未呀,個日見佢 鼻子紅了,希望彤彤早日康服。

longleg,
我都有買作業,廢事放假放到心散,不過我想未必要交比許老師,因有些家長無買。

蕉媽:
你有無收到謙信和你在巴士上的合照,影得麻麻地,請見諒。

蕉媽:
哈哈,信信真搞笑,吾緊要啦 :

恩晞都咳了一段日子,總是未斷未,真憺心。
祝各位小朋友健健康康!

各位:
講開個盒恩晞都有,係黃色的,仲有盒聖誕卡係咪要送比同學和老師呢   

12月開始比恩恩上課外活動,點知大小姐吾適應,許老師打黎話恩恩日日都喊,仲咸得好慘咁,見議不如暫停遲些再些。果然今日吾駛上,她即刻笑晒話比老師聽有得放學啦

曦彤媽媽,盛盛媽媽:
我無迫佢啦,上左一星期便停了課外活動,而且無得退錢 ,因為之前太多人退出,所以學校講明今次沒有得退錢。算啦大小姐吾鍾意都無計。

各位媽媽:
明天聖誕崇拜係咪無需穿校服?

曦彤媽媽 寫道:
羊媽媽,
yes ar, 聽日開x'mas party, 好似平時開生日會咁, 唔駛著校服嫁.

謝謝你曦彤媽媽:
不知不覺細佬佬大左好多,真開心。

祝各位新年快樂,個個小朋友健康快樂成長。

Ka_wai ,
之前恩晞都試過吾見左個學生證,許老師好好幫我地周圍搵,結果係校車都搵到,希望卓朗快d搵番啦。

cheukyingma,
希望cheukying早日康服,見到小朋友真心痛。有無試過睇中醫,或者可以慢慢調理,等我幫你問問人先。

功課係做讀書報告,和連線。

曦彤媽媽:
謝謝你報料,原來她們調左位,吾怪得恩晞昨日提起青蛙組,但再問多些又答到吾清吾楚。咁就麻煩晒曦彤,照顧吓恩晞,提點吓佢。

蕉媽:
吓,原來恩晞同信信昨日比老師罰,好在有你報料,恩晞都吾識話我知,等我番去問問佢做乜咁頑皮 :evil:

真好有你地一班媽咪報料比我知,等我知道恩晞係班內的程況。我就未能報料比大家知,因恩晞成日講d吾講d,真係要靠估先知佢講乜。

蕉媽:
哈哈,可能信信吾好意思話你知佢比人讚呢?

曦彤媽媽:
係呀,原來佢覺得恩晞細粒,真搞笑。等我話比佢知先,佢可能會問係咪食多d飯跳多d,就可以大隻d同高d,因婆婆成日咁講。

各位幼愛班家長:

今日許老師來電,仲以為恩晞又 “廠”禍, 好彩吾係。原來昨晚同恩晞讀完書,吾覺意將本課外書放埋係書包裏面,正正老師提過要求小朋友帶本動物的課外書,所以問問是否恩晞自己同我講,那便值得讚。但我說不是,係我順手放了入去,哈哈。

但我都有聽到她說什麼動物書,但就講到九吾搭八,老師話若果她有提出,都可以聽她的說話喎。咁我真的要小心聽恩晞的說話,希望她吾好整估我就得。  

各位幼愛班媽咪:

今晚聽到恩晞話帶新年全盒,又話年糕,究竟有無咁既事呢?麻煩各位報報料

係呀,恩恩上星期都傷風,希望各位小朋友身體健康,和小心身體。

見家長我都改了時間由1:15改了11:30之後。

蕉媽:
除了張form, 仲有張slip係填地址,係證明對方收到你份form。

曦彤媽媽:
哈哈,恩晞星期一已經帶了全盒,不過吾係keroro,係出前一丁 ,因為見細過才比她帶番學校。之後許老師都有打比我,她說曾經同他們提過,所以她們記得。老師又提議可在下星期帶少許新年食品給她們試試。

嘩,無上黎一兩日好熱鬧,要追留一兩頁先

你地有無聽到要帶揮春,星期五個日聽到黃珮瑜話要帶,問恩晞佢都話要,咁又吾同我講

我下星期可能會煎d年糕,叫恩晞帶番佢比小朋友試,因佢地最近講緊新年的題目,希望佢地鍾意。
‹ 上一主題|下一主題