用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車費一問 ---- 貴得過份/離譜
go

校車費一問 ---- 貴得過份/離譜 [複製鏈接]

確實有部份學校的校車費用比較貴,我都曾聽過某間(0X堂幼稚園)一個地鐵站路程收每月1000,真“那利”!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

其實我林校車費是用平均計算法計,如果多小朋友,路程 又唔長,咁應該唔會太貴,否則,如果小朋友唔多,由第一個站到尾站又好遠嘅話,咁就可能會貴啲!

其實除左校車費之外,我覺得有啲學校收啲費用都幾誇張,不過淨系得幾個家長私底下哦下有乜用,我曾經打去教育局問過,我細女返嘅幼稚園暨幼兒園第一個學期就話要收成480元生日會費,而且系個個學期都收,我大女讀K1,佢間學校個個月開生日會都禮物,有好多野食(有學校提供同家長自備),個CAKE系由得家長自己買唔買,買幾大都無問題,而且系一年只要買一次就OK(系你小朋友生日個個月),但系我唔明,細女個間只系個好普通嘅學校,一個人仔要交成960元(一年兩個學期)生日會費?!食啲乜呀?何況只系一個小朋友生日姐,每個月都有幾個小朋友一齊做,咁合錢同去M記開個PARTY有乜唔同?我覺得至少學校要比張單我地睇下羅,SO,我咪問左教署啲人,佢地都話學校收得貴同埋無問家長意見,其實學校最好都系比個自主權家長自己去選擇嗎?可能有啲家長接受“大型”啲,可能有部份家長未必想羅,不過 呢啲收費教署只會比意見學校,而個執行權系系學校,即話佢要收都無辦法(除非系貪左去),教署系無法控制,一是唔讀。
我早知就唔JOIN呢間野,好嘅學校大把,況且佢都唔見得好好,只不過我地林住佢地叫做有多少少學,不過“一個學期”雜費都要成二千,錢都交左羅,又無得退,唔讀好唔底。唉,做人父母真系唔輕鬆,尤其好似我C6咁,一個養四個!!!
‹ 上一主題|下一主題