用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧! [複製鏈接]

各位家長:
你們好! 打個招呼先!
註冊當日秩序良好很有系統,而且職員態度好好,有好多職員.我估有些是老師?!她們很有禮貌,在過程中我出現了些問題,她們都很有耐性地協助,感覺小朋友在這裡學習會好有安全感!
大家日後要互相守望呀!

原帖由 double 於 10-6-15 00:14 發表
我都好想知樂器導師點樣決定小朋友適合邊種樂器, 駛唔駛而家介紹下D樂器比小朋友認識?

有所同感!

原帖由 double 於 10-7-12 00:09 發表
但聽講好似舊年用PHONICS 分班, 係咪呢?

Really?
幾時做評估? 迎新日24/7? 會否當天見樂器老師及英文老師?

有無人知道?

原帖由 filleul 於 10-7-12 15:21 發表

宣小一向沒有設分班試,但因舊年學校采用新的phonics課程,所以在開學前(不記得太清楚是否在迎新日當天進行)會由有關老師面見小朋友,瞭解他們有沒有曾經學過那種phonics課程,據我小朋友所講,幷沒有考核,只是簡短的面見老師,不 ...

filleul:
唔該晒你詳細的解答!

有無人知道暑期的小一新生,如果坐校車的是否會由司機OR媬母帶去學校,再有人接手?
阿女不知去邊到上堂會驚到哭, 她現在已很擔心!

終於今日上暑期班la, 阿女等到頸都長, 因為她好鬼擔心,今早我們全家總動員送佢去等校車, 結果換來一個"哭"字, 她眼濕濕咁上車! 擔心了幾個鐘, 校車回來又遲很多, 最後接到啊女la, 她十分開心, 滿臉笑容, 一落車滔滔不絕地說在學校的所見所聞,非常興奮!
阿女暑期班讀1C, 請問是否正式編班呢?

原帖由 double 於 10-7-20 00:03 發表
我個囡係小一適應班都係1C 啊! 我都想知正式開學係咪唔一定係呢班. 聽小朋友講就係咁.
佢地都好開心, 一番來就雞啄唔斷咁講!

double
Hi ! 你好啊! 我估應該係1C班架la, 學校向以往d家長講學校不分精英班, 個個都係精英, 唔通分完又分咩!
如果真的, 真的要你多多指教!
阿女很喜歡d老師,逐個數, 有兩位男老師(教數學及體育),普通老師給她們貼紙,很開心!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-20 13:19 發表
等到頸都長, 點知我個仔星期日入左院, 返唔到 summer course, 而家仲係醫院

我打左電話返學校, 我個仔是 1C 班

希望下星期可以番到

金毛B媽:
祝你仔仔早日康復!
我地都係1C班, 不用擔心, 有需要即管出聲,大家彼此守望相助!

原帖由 kakaheihei 於 10-7-21 10:50 發表
我個仔都係1C, 佢話叫做丙班, 他叫卓羲 (Boris), 第一天返學的時候他覺得很悶, 因為佢話無得出去玩, 昨天佢就開始覺得開心啦!  佢話丙班女孩子多過男孩子, 每班不是很多同學仔的....

kakaheihei
多多指教! 日後大家多D交流! 你是全職媽媽OR事業媽媽?
大家一齊努力!

原帖由 skching 於 10-7-28 15:20 發表
學校編的樂器,大家滿意嗎,我問個女老師怎樣評估佢,佢話咩都無做過,只係問佢學緊咩樂器,我女答鋼琴,其他就無做過任何嘢.
我問老師可否改,老師說樂隊需要不同的樂器組成,老師評估過唔需要再改了.... ...

咁你分配了什麼樂器?滿意嗎?
‹ 上一主題|下一主題