用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 應否退修一科?
go

應否退修一科? [複製鏈接]

小師妹 發表於 17-3-4 22:24
阿囝而家除核心科目外,還選修Chem,Econ,Phy,M2, 成績都不俗,老師project佢DSE成績全都在4或5以上,可以 ...

除非你囝囝真係好唔掂,我係老師就唔會叫佢drop任何一科elective.  一定要drop, drop M2囉。

除了best 5, 還有學系看4+2的, 讀6科咁大膽?

cow 發表於 17-4-11 10:51
我見唔到有乜理由要drop M2.

如果目的係升大學,我有大把理由去drop M2.  全港考M1+M2也只有幾千人。

LingChiBaBa 發表於 17-4-11 12:46
咁睇下大學想讀乜。
好似我細女其中一樣想讀Maths Education。唔揀M1/2就不合資格。

M1/M2 mandated既學系冇乜好討論。Weighting問題,就係多x0.5, 我覺得將操數嘅時間讀好D三科elective,冇賺都唔會蝕幾多。純考慮八大入學,我點睇都係花時間讀好三科elective著數D。

回覆樓主:

樓主講明project 4或5,唔明點解有人(講笑除外) 5*x, 5**x ...

回覆樓主:

老師Project成績係4或5以上, 如果有人認為老師係話你5*或5**,咁真係乜科都唔好drop。但我會咁理解,老師係話個學生未必全部科目可以secure 5。

抉擇係一切照舊還是drop一科集中火力。如果一定要drop,我drop M2,唔會drop elective。 理由好簡單,有咁多大學學科要計6科,讀minimum太危險。M1/M2科大計好重weighting, TRUE ! 但係同學想讀乜先?冇M1/M2,其他全5,Science, Engineering都夠晒分,如果想報BBA/BSc double degree, International Research etc,算你M2 5**都唔夠分入。 都係呢句, 如果要搏一搏, 我睇唔到點解要下注M1/M2而drop elective。
‹ 上一主題|下一主題