用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
樓主: baseball
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

so咪唔好虛報地址囉~
不過做得出都要take risk

原文章由 baseball 於 08-1-8 14:39 發表
大家有否聽過? 因近日從不同渠道聽說,
因為教統局接獲大量投訴.

都唔可以敢講, 事實係對真正住係該區既小朋友唔公平, 你想讀邊區最fair就係搬去邊區, 小朋友第日都知家長講大話, 用不合法既手段去取得呢個位. 而且要check又好易, 只要random抽20,30個家長深入查核, 殺一警百, 自然唔會d人咁張揚..

至於騙取攞綜綬, 到處國家都有, 亦都做唔到嘜, 只要家庭合資格你又奈佢哋唔來, 因為香港無最低工資, d家庭出去只搵得5,6千,又要搭車, 不如攞welfare留係屋企好過, 不過唔係係人都會拋得低尊嚴.

外國d tax 仲重, 起碼30% of income tax, taxpayer 一樣無聲出, 而香港就話有大陸人黎生仔, 係外國一樣有香港媽咪專程過去生bb攞居留, 幫小朋友攞福利 or 大左過去讀書, 即係香港既問題唔係香港獨有.

原文章由 mtkdc 於 08-3-31 01:44 發表
你有你捉,仍有不少人願意為自己子女冒險。法律之外,本人覺得其情可憫,可憐天下父母心。如果執行法律是要運用公帑,作為納稅人,我衷心希望政府去打擊騙取綜緩的人,而不是打擊那些努力賺錢的小販。 ...

For the 1st round, they dont count your address, but 2nd round, you have to choose your living area's schools.

原文章由 mimia810 於 08-4-2 19:08 發表
I'm living at 34 net but first round 派位心儀Marynoll (totally got 20 marks).  Will the chance be less if I live at 34 net ne?  And for lucky draw, is it still have chance to draw Marynoll or should I ...
‹ 上一主題|下一主題