用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖
樓主: memory031005
go

請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖ [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖

係呀, 我都想知馬循同馬主邊間好d, 有咩唔同教學方法o

其實你可以係馬主個網睇到你想知嘅資料呀!!

係呀!! 其實之前都有睇過教育局d資料, 如果計馬鞍山區,保良局 莊啟程嘅成績係好過雨川, 只係輸左唔係千禧校舍咋 !!

呂小同沙呂年年都勁多人爭,如果你放係第一輪選就要有心理準備會入唔到,不過明年應該無咁多千禧小朋友, 可能會好d.

上年莊啟程同雨川我都有去聽升小一講座, 覺得佢地d老師莊啟程就好似有愛心d,(今年小一有兩個班主任) 佢地個校長都表現得好好, 比較上黎覺得莊啟程好似好d,只係唔係千禧校舍, 我都有朋友d小朋友讀緊, 佢都讚間學校幾好. 應該無問題(起碼年年都收足四班學生)

我個囡今年都係馬主讀一年班, 不過我係叩門入嘅, 之前都有叩過馬循, 但係聽聞馬主嘅校風好d, 又好彩肯收, 所以就係馬主讀啦!! 返左兩個幾星期,我個囡就真係好開心, 功課唔算多, 好多時巳經係學校做晒, 因為佢地有一堂比佢地做,重可以問老師!! 但係我最欣賞佢地嘅教學方法, 好注重小朋友閱讀嘅風氣, 好鼓勵學生自行閱讀, 個囡依家好喜歡睇圖書, 一返到屋企有時間就攞d書出黎睇,重會話d內容同我一齊分享. 好明顯覺得佢讀書積極左. 之前擔心上小學會唔適應, 依家就完全無晒啦. 所以覺得一間學校嘅學習風氣都幾重要.

yheva 寫道:
教學理念和參考學校的綱頁是比較抽象,我個人認為實例實際de, 所以請求     在學(各馬鞍山小學)的媽咪, 發表意見不論好壞.  

kk1706,

希望有機會係馬主見到你地啦!! 祝你成功!!! 如果有咩想知多d,不妨大家傾下啦!!

KK1706 寫道:
du媽,
多謝分享.
我都決定左,25號去馬主交表了,雖然只有15分,但都去博下先,唔得就等第二round了 !
希望可以入讀馬主拉!        [/quote]

計以往嘅口碑, 除了馬主,馬循,靈糧外, 就到禧年, 雨川, 莊啟程, 佢地每年收生都好穩定.
‹ 上一主題|下一主題