用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有冇類似蔡繼有的另外選擇?
樓主: shshmama
go

有冇類似蔡繼有的另外選擇? [複製鏈接]

引用:一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係

原帖由 chingcging 於 15-05-02 發表
一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係講12年嘅事!仲要錢讀大學呢?真係400萬都唔夠俾架!份工平平安安 ...
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..

請問有咩抵讀之選

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-8+15:51+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
全港幾百間..到自行都得揀得一間........唔係唔想揀..係唔比揀

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表全

原帖由 chingcging 於 15-05-08 發表
自行俾你簡10間又點?咪又係抽!大抽獎咪咪你簡晒全區所有學校囉!仲有2個位俾你跨區啦!

...
咁激動做乜.
只係覺得唔應該用大抽獎去幫小朋友去搵學校姐...
如果抽獎既學校教學方法一抽就中..一抽果間就岩我仔讀就唔洗諗呢樣野啦...
咩唔付出就唔好諗呀..我都想付出呀..
甘係資源有限呀...唔比人選擇架
諗都唔比人諗下...你地有資源又點...揀間學校一定係自己個仔度身訂造!?!? 既然唔係..就唔好講話抽獎!!!呢d 甘唔設實際既方案

引用:如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為直資私校有不少可取的地方係津校比唔到的,所以一早已放棄抽獎。 ...
我知..更知道抽獎抽既唔一定岩我小朋友...所以先更加在意呢類學校...唔係介唔介意...係比唔比到...
你地可能話我點解仲要考慮報呢類學校...因為讀果個係我個仔!!!!!!

引用:俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!

俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!眼見同學仔抽到好學校,自己就要俾錢讀…仲要唔係平!!!!簡到 ...
我話你知..幫我仔報幼稚園時...當開始知有兩間收就已經無再in 之後既面試...我絕對唔係 果d 為in 而in..為報而報既人...如果直資唔收..我都會心甘命抵去抽獎...
因為我起碼為個仔行左一步....

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表咁

抽,係要策略,唔係求其填就叫抽!我自己係k2開學開始,自己區,隔離區,所有學校open day去晒,唔理所謂寶 ...
我諗你誤會我意思...
我知係要有計劃...但我意思係講學校既教學方法...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係一個問題...
如果間間學校既教學方法都岩跟本就唔洗煩....
點解幼稚園可以有甘多種教學方式...一上到小學除非好有錢..否則感覺好像無選擇甘..
你明唔明???

引用:咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個of

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個offer後再諗。直資學校大部分都平過CKY一大截而且好多都好有heart ...
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.
其他區校校風如何都唔太了解...
所以先上泥取下經...
同埋我本身係諗住輕鬆問句...真係搞到唔敢再問野

引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-9+00:12+終於

原帖由 四隻貓 於 15-05-11 發表
係呀,係度問句野/答句野都要好謹慎.
唔好太介意.
始終問多d了解會多d, 問問下總會有得著.
thanks

希望睇多d 之後會易上手啦

引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-8+15:32+唔好

原帖由 MrBeast 於 15-05-10 發表
Tsl la, 平靚正
考得到就好

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-10+11:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
其實我原先都係問甘有邊間介紹姐

我覺得我無問錯野...只係你地跟著又話我唔付出我先要表態點解姐...

如有問錯請唔好見怪....我都係有咩問咩..甘岩見到呢個帖..我又唔想白白開個帖跟著又比人話唔爬文

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-09+發表我

原帖由 chingcging 於 15-05-09 發表
其實間間小學嘅方法都啦同,我女間英文同RWI, 中文係自己寫課程,有啲我見過係除咗中文其他係全英教學,亦 ...
我明白...但始終抽果下個話事權硬係好似唔係自己度甘 ...雖然表係自己填....所以我想盡量有得揀都揀左先...結果唔得都起碼出過力...因我唔想似以前年代...求其搵間近/ 跟呀哥家姐讀就算, 配錯學校比個小朋友一家都辛苦希望大家明白我問題出處..只係想睇下有無其他類近學校....先唔講budget, 因大家有提出..我自己都會再做資料搜集...睇下自己岩唔岩..我自己上網可以一間間睇...但又未必會印象深刻...學校表面野做得好係應該..但唔係用家又唔了解自然想問左先..

PS..希望樓主唔好介意...我唔係入泥搞事...只係甘岩見大家講d 野係我想知..我入泥8 下

‹ 上一主題|下一主題