用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私 vs St.Clare
go

聖心私 vs St.Clare [複製鏈接]

Carcar1123 發表於 21-8-8 07:58
想問問用家聖心私返半日,但學術又教SC好,小朋友會有跟唔上的情況嗎?
另外聖心私功課、默書及測考多嗎?
...

老師是教得快的,如果小朋友自律,就不覺吃力,不過你預左成日都有assessments. 我又唔覺得老師有咩方法教到學術好,學術都係迫出黎,測默多,小朋友係成日都要溫習。有時課堂突擊quiz, 例如英文,呢頭教完vocab, 落堂前五分鐘就quiz啲vocab. 雖然唔計分,但硬係有同學攞滿分。英文測驗15分鐘做密密麻麻的四頁卷,平均一頁少於五分鐘,小朋友係操到要讀得好熟,一睇題目唔駛諗都要寫到答案,否則份卷唔會做得切。

一個學期每科兩測,10月測完11月尾至12月初又測,英文仲要測多次,通常係1月放完假考試前測多次。沒有測驗的日子就中間默下書。

測默密有好有唔好啦!你可以話幫小朋友溫啲溫啲,唔駛等考試咁辛苦。都係嗰句,如果小朋友對自己有要求、自律,讀聖心好適合。如果小朋友懶散,手腳慢,面對咁頻密既測默,辛苦嗰個係家長自己。我身邊既家長,有兩極意見:跟得上嗰啲就覺得聖心build到good foundation, keep得到小朋友不斷讀書,升中就輕鬆;跟唔上嗰啲就覺得測驗好密,冇時間休息,weekend都要keep住溫書冇得玩。所以都睇小朋友谷唔谷得到。我本身兩個女就好兩極:我同大女可謂捱足咁多年,細女就相對輕鬆,仲可以有時間玩好多課外活動。

功課就每日五至六樣左右,有啲改正好快,但有時數學一日三樣,小朋友少啲耐性都唔得。

Carcar1123 發表於 21-8-8 23:18
回覆 HauMiranda 的帖子

想問問,你說大女捱足咁多年,請問學校會有勸退一啲跟唔上既學生嗎? ...

我自己未聽過勸退
大女都冇時俾人勸退
老師只係叫我女努力啲(其實我女已經好努力,但唔係讀書既材料點迫都冇用)
大女升小五時我請求學校俾佢留級
不過學校有留級機制
我大女「唔達標」
所以要升班

honeymelonkids 發表於 21-8-9 01:17
想問你請求學校俾佢留級,甘有冇試過考其他學校轉校,咁咪吾洗留級?

叫小朋友轉校唔容易架,家長覺得只是送小朋友去考考筆試,但小朋友要重新適應老師、學校,尤其要離開最要好的同學,我女唔多願意,仲要係如果轉校一個學期就要考呈分試,小朋友應付到嗎?所以我當時冇轉校既念頭,只打算讓小女留一年打好基礎,盡力應付呈分試。而我女又係細B, 留一年都唔太大影響。

Carcar1123 發表於 21-8-9 07:01
想問吓,如果喺未了解小朋友算係谷唔谷得既情況底下,係咪應該聖心試一試先呢?還是應該揀間輕鬆一啲既SC  ...

女女受唔受谷,現階段都可以睇到少少。例如女女可唔可以坐定定完成功課?女女可唔可以坐定定完成一本讀書?女女會唔會追求圖書上既知識?女女對自己做既野,例如寫既字有冇要求?女女會唔會自律去完成你俾佢既task?

如果以上多半是yes, 我覺得父母多半唔駛追住女女溫書。

Btw, SC情況我唔太清楚,RC初小尚算ok, 但上到高小都唔輕鬆架。
‹ 上一主題|下一主題