用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田香港神託會培基書院
go

沙田香港神託會培基書院   [複製鏈接]

回覆 kdbjoantam 的帖子

培基比林大輝係好好多..我兒子 BAND 2 中入培基 (要差不多最後那LOT 才收) , 他的同學 BAND 3  , 全級尾3  ,林大輝1st interview 即收 , 不過最後那位同學都沒有入讀, 寧願 等大抽獎

回覆 kdbjoantam 的帖子

咪試吓囉, 去面試博個機會啦 , 另外 BAND 2 中至尾也可試 德信

回覆 ada_pmlo 的帖子

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬那區, 大抽獎 有甚麼學校跟培基來比較 , 另外也要視乎 家長/ 學生的要求

回覆 NurseSally 的帖子

如果超乖的 , 真係唔好去林大輝了 , 我兒子也是沒甚麼技能 , 不過 操行 有A , 成績除了 數學 A , 中英文 就唔穩定

或者幫你兒子 練吓 面試 , 尤其係時事問題 和 分析 ,
不知你是那區, 如果 沙田區 , BAND 2 生也算多選擇
最緊要努力 KEEP 住係BAND 2

回覆 tracy668899 的帖子

hi ,當然記得你 , 我兒子在培基讀得好開心, 功課唔多, 最近考完uniform test , 暫時 不是太忙, QUIZ 和默書都好 REASONABLE , 比起小學還輕鬆 , 培基老師真係好好, 就算UT 有唔合格, 都會鼓勵同學 , 說這是第一次. 大家可能唔習慣 , 下次會好轉啦, 大家俾心機, 我兒子 IH 唔合格, 老師問他有甚麼唔明呀 , 可以來問老師呀 ..

而且同學仔相處很好, 連我們一班家長都成日 WHATAPPS 互相交流和打氣

培基的教學理念跟我的理想學校相近, 所以真係多謝EK 的朋友 , 讓我認識這學校才沒有錯過

回覆 牡丹 的帖子

如果到時吃回頭草 , 我想跟扣門一樣, 到時收生都係按成績, 不過那時競爭可能更激烈

牡丹  謝謝! 有時真係兩難. 現在只是收集好資料, 兩手準備.  發表於 13-11-21 02:12

除了學費, 就你參加課外活動的費用 , 每人最少選一樣, 最多可選3 樣, 費用視乎你參加甚麼 , 好似我兒子參加足球隊, 一年的費用是$ 500 , 有些活動是免費的如團契之頖 , 最貴的應該是甚麼 日本 和法文班, 還有 i-bond PROGRAMME , 大約要2 千多元1 年,  另外雜費約 $800 一年 (包括一些 SPPLEMENTARY NOTES / BOOKS , 拍照. SMART CARD etc..)我覺得好reasonable , 而且學費唔貴 $1850 一個月, 比起我們以前那間小學還要平
另外 培基都設有好多獎學金 ,不單成績好的有, 品行好的都有機會

培基除了中文, 中史 之外 全部用英文 教, 不過不用擔心 , 我們好多 BAND 2 生 小學係中文小學 都沒有大問題 , 他們都好開心沒壓力 , 而且老師都很好的

如果無記錯 高中的通識係中文 , 大家可以在簡介會 問清楚 (簡介會在這星期六, 日)

回覆 ponysee 的帖子

band 2 中, 可以試試..有機會的

回覆 cherry21 的帖子

主課應該 B 便可以

回覆 Leung2010 的帖子

我上一頁有介紹 除學費有甚麼 雜費
至於學習 一種樂器 , 學生可以參加學校舉辦的, 也可以自己在外面的琴行學
我知道 有些小朋友小學沒有學習樂器 , 好多都在學鋼片琴, 那只要買那2 條敲擊棒

Leung2010  Dear lucia6119 , thank you very much   發表於 13-11-25 12:58

回覆 sherran 的帖子

不知你住那裡 , 不過 阿仔那班, 我知有人住粉嶺, 也有人住西貢之前我也覺得遠/ 轉折
現在發覺也很方便 . 40 分鐘 便回到學校

我知道住粉嶺那位小朋友 係乘巴士到大老山隧道口下車行返學的, 乘車+ 步行 約30 分鐘 , 十分方便 . 如果不想行也可在隧道口轉車回校如 82X , 82P , 89D

如果在沙田火車站, 有很多條巴士線/ 小巴線 到學校的
巴士有: 49X , 83K , 83S , 小巴: 65A , 808

在馬鞍山應該有小巴808 (不過據說很多人搭, 所以很多人建議在沙田火車站/ 第一城轉巴士/小巴) , 另一方面 馬鞍山恆安應該可以搭85 X 在歷奇單車場那站下車行5-8 分鐘 便到學校

回覆 蔚晴 的帖子

中一功課量唔多, 通常係2 , 3樣 不過精英班 功課會多D, 不過 都 唔算谷
不過 要學生多閱讀 , 所以在校內有閱讀時間
平均每個月都要交閱書報告

如果 成績不理想會安排 STRENGTHENING CLASS 給同學

其實那些所謂 遊學團係叫 LEARNING WITHOUT WALLS
第一初中係唔會安排 外地遊的
以下是 2010 的 PROGRAMME
http://www.spkc.edu.hk/LEWOWA/in ... ogramme&mid=102

另外 學校也解釋 其實 去外地並非旅遊, 例如 去歐洲 是 STUDY THE UNDERGROUND PIPE SYSTEM , 完全沒有觀光環節
另外 我覺得可以因應個人 經濟能力, 如選一些鄰近 國家 如: 台灣 , 中國 那些地區

回覆 Leung2010 的帖子

真的沒那麼多啦, 我們只交了 7百多元雜費

Leung2010  Thank you, lucia6119  發表於 13-11-28 22:36

回覆 Dinosaur媽 的帖子

校風很好, 功課不算多

培基仍然係一間好新的學校 , 而且 DSE    玩法 現在各中學都在適應學習中, 而且收的學生 BAND 2 A 的佔大部分 , 看這2 年的DSE 成績 4 級或以上的%不錯, 不過只有 4 級 入U 機會不大, 現在問題是要提升由4 級上5 / 5*/5** (這是我個人猜測) , 其實如果是BAND 1A, 1B 的也不會選培基, 通常都是1C,2A 的選培基, 而培基 DSE 成績也跟其他 BAND2 A 學校 差不多 , 而且選學校 我不會只看考試成績 , 一個級別 SAY 150 人, 多10 個% 入U 率才15人, 所以沒必要 斤斤計較 那幾個% 的差別 , 最緊要選一間適合自己兒女 , 讓他讀得開心, 可以發展 才能..

回覆 mllau 的帖子

我選培基。
‹ 上一主題|下一主題