用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
發新帖回覆
樓主: johnnycheung791
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

ferrymama 發表於 24-3-4 16:50
我去過佢地OPEN DAY, 坦白講, 唔似BAND ONE B 水平, 不過校長講既野真係好合家長心水, 下下打中要害 ...

講座有放上YouTube。
佢個talk用小學生思維都可以列出只有2大重點!
1)我地有錢
2)我地收左9x% band 1學生

至於一般定banding嘅dse資訊、學生成績增值⋯等等以band 1校嘅最重要資訊欠缺。

我認同個talk係「合某種家長心水」。我聽完覺得係我自己聽升中講座歷史之中最取巧嘅一個,似傳銷多過band 1校講座(我2個仔女,一個已讀u)。

ka2016 發表於 24-3-4 23:48
我自己覺得,其實依幾年佢都冇出實質嘅數據證明自己係Band one,都係一直靠個校長喺度做marketing,另外計 ...

如果我係2A邊緣人,而唔想大抽獎,我會想入TTCA。
如果我肯定2A而英強中弱,而其他直資都冇offer,我會想入TTCA多過2A津校。
如果我2A/邊緣人喺弱區,又唔想大抽獎,有TTCA都好。

hiuching8 發表於 24-3-5 07:12
這裏部份會員真的神通廣大,唔討論現在的公開考試成績,竟然預先公佈幾年後的成績會怎樣。
這幾年社會變化 ...

今年個talk,,以校長語氣及表達方式,我的確覺得似傳銷style

猴子爸 發表於 24-3-5 10:13
好似話佢以前係教中史,所以應該好叻講故仔。
不過佢有啲唔同,就係佢有大大間B1A沙崇喺佢嘅CV上面。沙崇 ...

「收生banding呢件事上,係客觀事實,冇得用語言偽術去誤導家長嘅。如果唔係誤導,校方係咪可以澄清一下?」

佢呢套表達方式,明顯已經令唔少家長相信、開始留意,可能已達到佢預期效果呢

lizlai 發表於 24-3-10 14:48
我又唔認為校長會在他職業生涯最後一份工, 為了招攬BAND 1 學生作出虛假陳述. "無誠信" 這個指控有根據嗎? ...

我都唔認同為呢個目的而「虛假」陳述。
不過只係自己邏輯想法,佢「收」嘅9x%band 1學生係咩意思?派左嘅offer計?已入讀去計?
因為唔一定「虛假」,從來唔少學校都總有d「取巧」,始終用邊個數做分母已經計%又靚d,但一般離事實又唔遠。
只不過ttca公佈嘅資訊感覺唔太「實在」。
我本身都邏輯上諗佢開左IAL會吸納多左band 1生,不過未至於係呢個%,兼forum吹到band 1A學生都話讀得吃力,就覺得over左⋯⋯

SerenaYuen_FB 發表於 24-3-11 08:30
有Band 1a 生話讀得吃力我又唔覺有咩問題,因為之前幾年無adjust 過小學升中%,唔少1線小學都drop 哂,靠 ...

多謝你詳解「band 1A都讀得吃力」
其實我原意係覺得好似有家長太刻意「推高」banding而有呢種講法。
btw我從來唔反對ttca係一間好學校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊