用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大埔或沙田有那些出名的幼稚園?
go

請問大埔或沙田有那些出名的幼稚園? [複製鏈接]

原帖由 bonbon16 於 10-6-14 18:48 發表

你既意思究竟系要搵間有名氣既定系好既學校?
我對駿景園果間有保留,覺得好商業化,可能系我同仔仔面試時,見到佢地既面試安排同面試過程,我感覺唔系甘好! ...

AGREE!~!!!!!!~~~~

超唔掂,識得幾個朋友既小朋友返左唔夠2個月頂唔順要即時轉校,我都有去in過,commercial,只係表面勁大堆外籍老師,感覺唔到佢既教育性,無咩教學理念 !

佢有收左我女,不過so sorry.....唔洗比錢都唔讀 !
但佢就名氣超大 !!!!!!
[

原帖由 Step_C 於 10-6-15 11:26 發表
可唔可以具體講下可謂commercial? 面試時發生過咩問題? d小朋友點解兩個月就頂唔順要走? 好想知~

間學校其實無咩點樣交代過自己係一間咩野教學既學校,只係好主張d學生係屋企煲多d碟,同埋需要佢地好獨立,最好父母都係在家講英文或同佢地講多d普通話,試過幾個朋友去面試,小朋友係唔識講英文對答(當時只是面試n1,面試的時間小朋友都得歲幾)就好快草草了事,唔多想問,就話已in完 !

幾位我識既媽咪,因為返學時(n1)小朋友未介到片,同埋會喊,老師每日就不停投訴,同埋只鐘意d獨立唔洗老師理既小朋友,而n1未介片一d都唔出奇,果幾個媽咪都樣話佢地連教都唔多想教佢地去廁所,條片係返學到放學濕到甩晒,老師又對住家長投訴,希望佢地能夠自己係屋企攪掂好佢地先返學.............................
[

以上只是我個人對學校感覺,同埋係d媽咪到聽既,因為我女女讀緊間校有幾個都係樂基轉過去,都不約而同講既野差不多,如有得罪其他家長請勿見怪 !
[

咁又唔洗太擔心,或者而加學校唔係咁呢,我所聽既所見都係去年的事
[

原帖由 monkey05 於 10-6-15 16:29 發表

煲多d碟??? 我從無聽過老師咁講喎, 你聽邊個講架 ?
收左你個女咩 ? 早前見d post 又話唔收既 ?

樂基用的老師唔係一大埋外籍老師, 佢地用的是native 為主, 不是金髮之類, 校長一早講明佢請老師不是因外籍唔外籍. ...

無收 ???
因為我都係前年去面試bor,會唔會有誤會呢 ?

我只係講當時我去面試見既情況bor,係大堆外籍老師,而當日有位主任講話佢地係行外籍老師教英語,而睇碟呢樣野係我女d同學生媽咪話我知既,因為佢地係樂基轉過黎讀,所以呢d我都係聽返黎,我係之前幾個post都有寫-->

以上只是我個人對學校感覺,同埋係d媽咪到聽既,因為我女女讀緊間校有幾個都係樂基轉過去,都不約而同講既野差不多,如有得罪其他家長請勿見怪 !

咁又唔洗太擔心,或者而加學校唔係咁呢,我所聽既所見都係去年的事

所以有得罪既好對唔住,我只係將我見同聽既如實講出黎而已!別無其他惡意!如有得罪及冒犯左你地請見諒 !

[

係呀,最後比左亞女讀全日,是關無人幫我湊,我就簡左讀全日喇 !一來無人湊,二來我當時係聽過鄰居d媽咪級所講呢間校既問題,所以我最後簡左係穗禾苑讀 !

原帖由 monkey05 於 10-6-16 09:43 發表

唔知是不是誤會了呢, 因好早前見你的post 話最想係讀樂基, 而家見你咁講以為無收到囉.  如有誤會請見諒.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690751&extra=page%3D3&page=1

有一樣幾公度的事 ...
[
‹ 上一主題|下一主題