用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴 ?
go

想買琴 ? [複製鏈接]

我都係新手,個女同我自己學緊琴 ! 上2個月買部2手比琴倉呃,最後買左部新琴,買琴過程好煩惱,因為咩都唔識,買咩牌子都煩餐死,又唔識音質等點分 ! 而加學左琴識小小 !

點都好,唔建議買2手琴,除非你識對方,千萬唔好去2手琴倉 !!!!!!
[

老實我喜歡tokiwa,聲音好好聽,比起yamaha的話絕對靚到不得了 ! 我買的是yamaha,因budget問題而選,yamaha好像玩具聲,tomlee的tuner超級唔掂,免費真係無咩好野 ! 我找了老師傅上來幫我tune完部yamaha好左好多
[

EVEN japan yamaha我覺得d聲都係一般 (upright琴)
tokiwa 3萬幾蚊果部我唔記得咩model,簡直靚過u1 (個人覺得 ) 佢部 sss upright ,touch同聲仲正到不得了

原帖由 tongtuning 於 11-9-2 22:09 發表
其實 Tokiwa 的價格是比 同 Grade 的 Make in Japan 的 Yamaha平.

加上可以找行家幫你跟 KK 要 discount,  分分鐘比同 Grade 的 Yamaha 平 ~40%.

如果你的Yamaha 是比Tokiwa 平, 那就可能是 Make in China 的 Mod ...
[

原帖由 fcbttkw 於 11-9-5 11:30 發表

U1嘅聲都係好薄,同埋高音好尖,有朋友話越用越嘈!
Yamaha U5 嘅聲比較舒服.

AGREE,我彈過人地果部多年的 u1,真係覺得有d嘈同埋無層次既d聲 ! 但我想話我最後都因為budget問題而買左部全新yamaha
[

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 17:05 發表
就是 Made in Japan 都變成 混血兒~~~

而且... 依家D 琴木都係大陸木

你講得好正,真係混血兒,邊到做我其實唔係話太介意,大陸做既唔代表差得去邊,咁大間廠,國際企業既話有完善管理都唔會衰得去邊, yamaha畢境係自己廠,而kawaii呢就係人地廠做,咁如果2個牌子來簡,我簡yamaha喇

再有budget的話呢2個牌子都唔會考慮 !
[

我彈過果部已10幾年,有可能同保養有關都唔出奇,但新出既u1係tom lee彈覺得唔係真係話靚到咁緊要,唔值那個5萬幾的價 !

原帖由 beetle 於 11-9-6 12:04 發表
我屋企部U1已經五年,啲聲仲好好,我反而覺得好過近期的
U1. 我果時買discount後只係3萬8.  宜家貴咗好多好多。
會唔會關保養事?
[

你講得對 u1 同 u5唔同一系,u5已是高身琴了,我會用大家咁既高度而去比較去選擇自己鐘意而有合理的琴 !

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-6 13:52 發表
U1 同 U5 比 !?
正如攞架寶馬 3系同寶馬 7系比, 有意思嗎?  
[
‹ 上一主題|下一主題