用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何發現資優兒童??
go

如何發現資優兒童?? [複製鏈接]

阿女8個月己懂認字,現在2.8歲己無乜英文字佢唔讀倒,所己2.1歲就帶她去做Test,果然最强是Knowledge 那part,有成15X,其他就一般.

因為阿囡的認英文特易工能實在另我無法不去check,現2歲半己無乜字不懂讀,亦讀Full sentance,有時我唔肯定的也問她,都好近似.  所以佢Knowledge 那part 有15X, math就14X,其他就一般,我相信也有原因.

對!6歲再check,看看最終result,其實2歲check唔check都冇乜分別,個report冇乜用.

好一個"童真",這是很重要的,咁你小朋友也很叻,咁佢有冇童真? 我相信你咁着重,他一定有,所以童真和叻不可掛在一起.
其實Test 完也實覺沒用,之前一心希望用來求一間我很心儀的kg,但也實覺沒用,只給自己更大動力比她們更多explore, 但pressure也跟着來更大.  

原帖由 spk 於 11-8-4 15:24 發表
我都覺得2-3歲人仔, 乜都吾識意義不大, 我個仔都係1歲前就認識超多英文, 3歲前就自己看小學英文書認字讀字拼字對他完全無問題, 現在剛5歲, 已自己看英文百科全書, 但我覺得知道資優又如何, 結果早d培訓給他很多學習, ...

我女2歲1月,用 Standford Binet, Factor Index score, Knowledge (KN)- 15X,Quantitative reasoning(QR)-14X.
而 Overall Nonverbal IQ 14X.  這standford binet 咁細,太全面,阿女最後那part 又哭又不理人,最後也有些冇咗分,但亦有些估佢唔到又話好.
等佢6歲 test again WPPSI.  會準些

原帖由 Aerosol_Ma 於 11-7-17 17:51 發表
請問做了那一個TEST? Stanford?
我仔做了WPPSI, 沒有"knowledege" and "math", 只有"information", "comprehension" "arithmetric", etc.

15X 是不是只指normalized score?
‹ 上一主題|下一主題