用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 『幼兒藝術節』故事比賽有不合理結果,使我情緒失控! ...
go

『幼兒藝術節』故事比賽有不合理結果,使我情緒失控! [複製鏈接]

毛妹,

唔好唔開心,我都明白你心情,我都有參加同類型比賽,上年我囡囡畫左幅畫,好靚,我心諗都會有個優異獎,點知咩都無,而比我上某網頁知道某中心架小朋友獲獎,但係作品真係好鬼簡單,又無背景,我心諗咁都得呀,我個心好唔舒服.
今年我有參加,係親子創作,都係得個優異,真係唔明白用咩角度去評.

試多D比賽,你囡囡叻,呢間攞唔到獎第二間都會攞到,唔好因為一次唔開心的經歷打沉你自己或小朋友!

原帖由 毛妹 於 08-12-5 09:00 發表
我上週與囡囡完成故事比賽,廣東及普通話由一位評判定輸贏,我有以下震驚的心路歷程想分享…

比賽中,各參加者的水準比起其他公開比賽不算高(Sorry!無意冒犯。)有的用流利普通話,但無表情;有的用英文,但戰戰競競;有的有動作,但 ...

Radiomama,

考小學好著重小朋友當天的表現.有cert.當然又比較沒有cert.好一些(我個人認為).

只依靠LCM or Trinity不妨再加上繪畫,運動及音樂架cert.

原帖由 Radiomama 於 09-1-6 12:52 發表
咁參加LMC or Trinity的考試(drama & speech),認受性如何? 無比賽性質,只有表現評分,這樣的certificate對考小學有幫助嗎?
‹ 上一主題|下一主題