用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

阿十,

囡囡讀公文英,7A-5A用左4個月左右,我同佢都覺得好鬼悶. 我都唔明白點解個ctr要比佢讀咁耐,升5A個時,囡囡都讀晒5A內容比老師聽架.但係都用左1個多月先完成呢個level.最後我都停左.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-23 09:38 發表
Yau_Cheung,
give me 5, 我就係咁諗....其實阿女剛滿四歲讀EFL開始, 開頭7A-5A, 係每日兩叠工作紙, 即係20份工作紙, 佢只係10日就升班架喇, 個半月左右, 已經完成左最淺嗰三個LEVEL...所以...其實如果阿女真係完成左 ...

阿十 & Yau_Cheung,

係EFL,做10頁/day,有重覆過.
算啦,停左咯,8月開始帶囡囡去太子讀.

carina246,

你去左書展未?我今晚去,睇下d練習+文具.我仲未買書包,到時去睇下,8月1日要返去學校,可能到時問清楚之後先買書包.

ansonrubby,

恭喜!!恭喜!!囝囝咁醒

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-24 09:09 發表
hi fyeung,

你囡囡讀 ERP 7A-5A 時係做10 pages or 5 pages per day?  有冇重覆過?

easonkinki,

英文我唔係轉左去enopi,去左superxxxx(太子).

carina246,

今次真係如我所料,去左買練習,之前一放假買左D,今次去主要買中文閱讀.呢次真頭痕,買左個SPI書包呀,攞上手幾輕,$400唔使,加上朋友幫我手拎,佢一個時我一個.囡囡未知架 ,唔知今晚比佢睇,佢會有咩反應?

原帖由 carina246 於 09-7-25 00:49 發表
fyeung,

我明晚行,有冇好介紹呀?

書包真係要以輕為主,我買齊課本了,未計readers真係唔少嘢,仲要加埋佢啲日用品好似文具、水壼咁,對小朋友嚟講拎起上手真係好重!

...

8月開始,我個ctr回復正常.囡囡番6:00 pm咯.
而且升小學大個囡,上1/2小時,無playgroup.都唔知囡囡到時慣唔慣?

Yau_Cheung,

無左playgroup部份嘛,我驚佢會覺悶.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-30 08:48 發表
hi fyeung,

唔駛擔心,我囝囝都係升小一,佢K3開學已經2科一齊上每次1小時都無問題,所以你囡囡實無問題。

Yau_Cheung,

暑假開始比囡囡讀緊so-in.
有中英文字題,原來個傻豬真係有d唔明,如:圖中有一大堆小鳥,2隻小鳥一組,共有多少組??共有多少隻??組&隻的概念.

9月份開始,我將學術上架堂勃到去平日,繪畫,彈琴,游水&唱歌,就安排星期六,日,而且星期日個堂,唔返就唔使比錢,咁都可以留d時間出外玩.

係呢,你之前問我泳鏡架事,你有無買到?我下星期中會過去,你要唔要我幫你買再send比你??

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-31 14:01 發表
我相信小朋友會好快適應。

如果真係唔習慣 (悶),你可以考慮轉讀 enopi math,有critical 又有互動時間 (play math games),我唸應該與公文playgroup 相似。

Yau_cheung, 阿十, SumSumBB & Ansonrubby,

恭喜,恭喜你地小朋友都升level咯!
個日去接囡囡,老師比左張証書我,超越學年証書,係計2月份成績架,嘩,好開心!!我成日覺得我個ctr都無post呢d野出黎,以為無架添!

Yau_cheung,

個泳鏡係防霧架,我見泳班小朋友戴左成年都用緊,好好用.所以想買,不過我前2日上去無開,唯有下星期再去過.去呢間舖買比出面平$30左右,大概$120.我去過其他地方,又睇唔到呢款.

原帖由 Ansonrubby 於 09-8-4 17:29 發表
K2男數3A中2AERP3AwachaK2女數3A中4AERP4AsumsumbbK2男數A中3AERP2Aprincesshk2K2女數4A ERP 7AraycarbbK2男數2A30 ERP2A30lingchulingK3男數2A60中5A150 小豆媽K3女數 A1005A90EFL 2AnataliemamaK3女數2A ...

Yau_Cheung,

thanks!我都係去番個間,囡囡而家有個TYR,2個arena,游水堂我成日袋住2個泳鏡,以便佢一時又話鬆又話緊.
之前有個家長介紹我同個種泳鏡亞sir介紹架,我見同學仔用左成年以上,而且而家有泳班家長托我買,所以我都係過去睇下.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-8-8 17:22 發表
hi fyeung,

I bought a "Speedo" google to my boy yesterday.  It was $103 after 20% off.    You can go to Sogo to take a look.

raycarbb,

由於我囡囡當時無kumon証書.我只有提及參加kumon.你仲有無其他証書,如運動,繪畫,朗誦,有獎or參與的証書都可以放架.

原帖由 raycarbb 於 09-8-7 13:03 發表
各位mami,

我現在想開始為囝囝做profile. 想問一問你們有否加kumon... 我是想加的, 但從未收過排名或超學年證書, 你們會建議照寫進度 say ERP AI OR 問CENTRE 是否現在已超學年再寫?? THANKS ...

smallt1t1,

要測埋驗架.
做到C200加上測驗升班,你快D問下公文老師啦!今個月做左test.

原帖由 smallt1t1 於 09-8-14 13:19 發表
之前聽各位講K3學生如在8月份做到公文數C200教材, 應是超3年及可獲金獎. 想問大家是做到C200教材就可以? 還是要測驗合格才算數? 因阿仔現在已做到C200, 但還未考測驗? ...

Namson,

唔係,你小朋友係咪讀幼稚園?
其實讀公文數,除左操佢數學,最buy係佢有限時間完成功課+日日有功課架概念,操定佢上小學(比較適合於傳統學校).
囡囡上左2年公文數,去學其他數學科,老師話佢做數比其他無上kumon的小朋友好.唔覺唔覺原來有好大幫助架.
keep住上公文數or轉公文中,英,要睇個別小朋友.此點上比唔到意見你.

原帖由 Namson 於 09-8-12 08:59 發表
我想問下大家kumon數係咪學到3A就夠唔駛繼續學架? 因為見妳地都停左轉讀其他課.

各位,

囡囡升左B啦!
剛旅行前搞掂,不過唔係一剔過,星期一個日,老師話有錯,我話下星期再test過啦,老師話聽日再黎過,test完先去旅行,咁就ok左.可能ctr想谷多d小朋友攞牌.

mmak,

so-in ok架,有文字題.而且有d題目要諗下.如:媽媽吃了2塊pizza,檯面有4塊pizza,原本有多少pizza.係2+4=6,不過囡囡就係咁4-2咯.佢唔係好知"原本"係點解.另外,功課唔多,只有4份,而且其中有一半上堂做左.
我諗係個別ctr及個別時間先係waiting.有家長反映旺角ctr個reception好無禮貌.

原帖由 mmak 於 09-8-19 13:16 發表
fyeung,

So-in 如何??.

請朋友講收生要排waiting list ??

carina246,

係呀,大家呢排都忙,個悠長暑假快放完啦!!
你囝囝好勁,個女孩子考5級 犀利,咁你囝囝係咪都係5級呀
而家囡囡係TL上緊1:1 piano kids,興趣大過上JMC個時,我諗住keep住佢,等佢d音樂細胞唔好消失左.
2個星期前考左TL架FSS test,終於鬆左一口氣,完成左!!完左個時,老師同我講,囡囡唱歌好好,彈琴有進步,我心諗,鬼咩,以前上到半個鐘,已經郁黎郁去,而家總算上完堂都坐定定 上左差唔多2年架JMC完左,都有d唔捨得.

原帖由 carina246 於 09-8-25 11:43 發表
Hi fyeung,

long time no chat 喇,先恭喜你囡囡,近排忙於替仔仔準備上學,星期日幫佢去maga box 買文具,有段小插曲!

買完後我哋行tom lee,仔仔就到display嘅三角琴彈beethoven嘅fur elise,剛巧隔離站了個精靈嘅小女孩,也跟 ...

mmak,

Zoe中文上到咩level??上次係阿十幫我計架.
數學8月尾pass左A(相等小一數),升上B,係銅牌.不過,唔知係咪有個牌or証書.囡囡都未攞過 要等其他媽咪提供資料咯!

原帖由 mmak 於 09-8-24 22:13 發表
fyeung,

係咪超學年就可攞牌??
我囡話想攞牌(中文)

carina246,

係呀,好快就開學!我準備晒開學架野比囡囡,書包,餐具,校服,水壺,不過,飯壺我就要睇定d先啦.只差未包齊d書,因為一部份係舊書,所以包左一d.

你囝囝學校有無預備班?or9月1日正式返?GH今個星期六返半日,家長都要返去,之後9月1日返學,前兩個星期返半日1:00 pm放.

我暑假唔敢懶,比定功課,我怕9月開學佢有排pick up.希望各位小朋友都會好快適應小學生活啦!

原帖由 carina246 於 09-8-25 13:50 發表
fyeung,

仔仔邊有咁叻,佢未考過piano,我哋等緊老師通知佢幾時考同考邊一級,老師並不太主張小朋友放太多時間考試。
個小妹妹彈得真係好好,又有禮貌,我叫仔仔向人哋學習!
上小學啦,你囡囡gets excited嗎?我仔仔好期待做小學生 ...

easonkinki,

係喎,升k2做3A,犀利!!我囡囡升k2先上kumon,呢個時間都係做緊7A.你比你囝囝照做10頁,加上英文都OK,英文EFL的7A都係聽,唔使寫.到第日功課多先減都未遲.

阿十,

勁,好詳細!!

原帖由 easonkinki 於 09-8-26 00:47 發表
我想仔仔9月加多科英文,佢升k2,數學做緊3A,我想問到時2科係咪應該要減張數架?即每科每日做5張,定照每科做10張,因為由7A開始英文都唔洗寫字

SumSumBB,

開始報學校wow,有咩資料要架?希望我地d過來人可以比到意見你啦!!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-26 17:35 發表

真係要睇下個ctr點報,我阿仔上2星期已經做到2A200,但這2個星期由2A01重温,老師話31/8去到2A110,只會幫佢報2A110,激c!

SumSumBB,

唔使擔心喎,有名氣架直資或私校都係咁,未到最後一刻,都未知結果!!希望不停收到你架好消息.

原帖由 SumSumBB 於 09-8-27 06:23 發表

fyeung,

多謝你一直以來的幫忙 ,做個portfolio真係好大工程,你早前教我的方法好好用!
暫時淨係報左一間YW,見佢今年有成21XX+人報,已經俾佢嚇親了! ...

SumSumBB,

今年6月抽獎之後仲有call人interview.
要努力入到第二輪呀!!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-28 18:14 發表

total有2222人!

SumSumBB,

咩咁快interview架,我都以為係9月先開始添.

原帖由 十月媽咪 於 09-8-31 07:47 發表
SumSumBB,

乜阿仔已經IN左YW嗱? 我仲以為九月頭至開始IN添! 等你好消息!
‹ 上一主題|下一主題