用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

CCW,

Christmas我地未試過戶外.
好提議,大家介仲有無咩提議??

原帖由 CCW 於 09-10-29 09:58 發表
戶外可以去迪欣湖OY, 我試過約一班人, 大家租架旅遊巴, 帶埋單車去踩, 大家各人準備定D食物SHARE, 細路周圍走下, 打下波, 吹BUBBLE........

mermaidmom & mom1118,

agree呀,assessment個時,少d功課架,平時仲鬼死咁多野做.完左assessment就係默書,我諗要到christmas先可以放鬆下.

我星期六下午會係TKO,你睇下有咩時間得閒,再約咯.

原帖由 mermaidmom 於 09-10-29 13:16 發表
fyeung & all,

我囡尋日考完喇, 不過我一d輕鬆嘅感覺都冇, 因為跟住又有永冇止境的quiz&diction, 反而assessment的日子仲可以早放, 又冇homework, 好似仲輕鬆d!只係中文太難喇, 溫到 .... 有時間, 我地又 ...

mmak,

個人意見:
首選: YMCA佐敦會所 - club house
有人幫手咩都唔使搞.

次選:
CCW提議架迪欣湖,大家要諗食物.
or
『金海豚廣場』堆沙比賽、大棠馬仔樂園--士多啤梨園

mmak & Karen8888,

你地11月考試?咁係咪一年3考?
我仲有下個week就完左assessment.1月中考試.

all,

你地check左朗誦節時間未?
我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退.

Karen8888,

4日考4科??中,英,數,常??真係好多野.
tutor?每日黎屋企跟功課,補下習?咁你可以習中火力同Cherie溫書.Falisha個表弟,讀41區男校,有上門補習,可以早搞掂d功課,唔使夜晚等媽咪8點幾先同佢搞,搞到10點幾,佢話無時間溫書.

mmak,

我2日比賽,一日係下午,一日係星期六.

原帖由 Karen8888 於 09-11-3 16:09 發表
fyeung and all:

唔係wo, 一年兩考, 第一次係11月尾至12月頭個星期, 共考4日, 第二次係6月中, 又係4日.
每個星期都有test, 中英默,assessment, 忙到一頭煙,
我煩緊比唔比阿女上tutor course, 因為可以跟晒功課及tes ...

Karen8888,

唔係呀,我係講4日4科呀.Cherie有得放早,真係好!
我地係考3日,唔知係咪3日4科??
好似mermaidmom咁講,有assessment個時,無咩功課做,Falisha測埋聽日G.S.就完左第一次架assessment.

返左學2個月就有assessment,小學課程真係開turbo.

原帖由 Karen8888 於 09-11-4 11:05 發表
Fyeung:

唔係每日四科, 只考中,英,數,普通話及說話考試,
每日一科,每日10:45就考完.

mmak,

YMCA個場有無消息??

CCW & 小熊媽咪,

我而家可能習慣左,之前成日望住個鐘,幾點做咩,幾時做咩.好似學校一個時間表,屋企一個時間表咁.

原帖由 CCW 於 09-11-4 10:58 發表
小熊媽咪: 我就唔係個女忟憎, 係我忟就真~~下星期就考試喇我地.......

fyeung : 我都覺得佐敦YMCA好D, 不過唔知仲有無期~~

Karen8888,

過左上兩個星期架assessment,今個星期我地無默書,真係開心,比Falisha中場回下氣.
小學教書,真係快到呀~ 一個星期兩課中文,生字簿有時寫8個生字,抄3次.咁就教完一課.
你地有無需要上網做功課架?

mmak,

噢,咁都放心d.上次revision個份,串字上面漏左s咁就比老師扣左分,真唔抵

原帖由 mmak 於 09-11-8 21:25 發表
fyeung & vhunghk,

太子英文班 個Exam, 形式好似平時上堂做class work 咁咋... 唔使串字...

Karen8888,

我地而家都無網上功課,學校介紹有d網,可以做可以唔做,如閱讀,數學...
你話而家做家長幾辛苦,若果有d無電腦架,你話點算(雖然而家好多家庭都有電腦啦!)以前,中學先可以接觸部電腦咋!!
Falisha咪又係,我成日話,唔識可以check下份卷,有d字重覆左可以抄架.
有test有默書,我就連等車個5分鐘,我都同佢記下d字 or remind下佢.同你一樣,真係老人院都唔收啦!!

mmak,

要唔要set deadline呀?因為要book clubhouse,要一個月之前,而家只有2個weeks.好唔好呢個week YMCA唔回覆,book定clubhouse自己搞??

原帖由 Karen8888 於 09-11-10 14:31 發表
fyeung:

更係有網上功課la, 邊有得走雞,中文每日都要做, 英文只須於deadline日期前完成就得la.
阿甜心寶具女月尾考試, 我都要預備同她溫習, 不過她真係好多careless mistakes,做quiz時字都可以抄錯, 比人扣埋啲唔抵 ...

mmak,

仲未有聲氣??不如book clubhouse??
Angela有問過我,不如book佢個度.可以玩3個鐘.
點諗??

原帖由 mmak 於 09-11-11 13:02 發表
fyeung,

我一陣再追吓 YMCA, 如果無答案 ... 就 book  clubhouse自己搞??

mmak,

我同Angela講左,佢話可以book將中,個日佢講$60/hour,又幾好喎,佢可以搵姐姐朝早6:00am去book,點睇??
我地book邊日??
dec 25正日or dec 26?? 3個鐘??
大家點睇??

原帖由 mmak 於 09-11-20 19:36 發表
fyeung,

YMCA replied " no way"...

Angela個club house 樣樣都好, 但間房比較細...
唔可以坐太多人... ??

維景 ??... 有無計??

mmak,

你個account做咩呀?
我今日call左Angela叫佢幫忙book左12月26日先.到時再決定細節,到時係時候大家輕鬆下咯~

原帖由 Zoe(mmak) 於 09-11-23 20:59 發表
testing...

meowross,

唔改地點咯,Teresa已經book左位,Dec 26 confirm左啦!!

原帖由 meowross 於 09-11-28 19:22 發表
all

突然間諗起 ....大家有無興趣去堅尼地城寶翠園playtown玩....我上年xmas 去左, 無咩人...入面有枱有椅, 亞媽們可以坐下傾下計... 係要自備野食???

http://www.playtown.com.hk/

再唔係嗰樹有老麥....亦可以bo ...

各位,

Christmas party
Date: Dec 26, 2009
Time: 1:00 - 4:00 pm
地點: 紅磡海逸豪園

快D報名(名額約50人):
fyeung 2大1小

mmak,

追魂call都出左啦 不過有d回覆左去旅行呀~
除左而家sign up左架3個家庭,仲有Florence一家+Angela一家.等大家再追下先.....

原帖由 mmak 於 09-12-4 16:53 發表
睇怕要出追魂call....

mmak,

再無咩人參加,到時要自己帶野食去添呀!!

原帖由 mmak 於 09-12-10 12:10 發表
吓)))))
邊個咁夠膽~~~~ 有party 唔去, 去旅行.....
(講笑啫)

到時睇人數叫外賣啦 ??... 唔叫到會囉...

mmak,

一齊返去咯!
蒑蒑下個星期考試,新年假期可以鬆一鬆!

原帖由 mmak 於 10-1-7 12:18 發表
之前我見有家長報料, 你最好confirm 吓..??

Refer to school calendar, parents' day are on
30 Jan 2010 (Essex campus) and
6 Feb 2010 (Norfolk campus)

meowross & mmak,

咁要朝早去,無咁多人,10:00 am或早d??
我去1日咋,星期六朝早有畫班,聖誕+考試呢排比我調到七國咁亂,到時我去norfolk個邊.essex個日唔調堂啦~

原帖由 mmak 於 10-1-8 13:54 發表
好呀.... 係咪2日都去, 幾點???
我囡D ECA 要調堂..

我囡今個月尾有中文quiz , 3月中先有Exam.
新年假期都可以鬆一鬆卦????

小熊媽咪,

到時見!!

Karen8888,

咁快就110年紀念,好似前兩年先100年紀念,原來時間過得咁快.

原帖由 Karen8888 於 10-1-8 15:06 發表
fyeung:

我都想返去聚吓, 但係小學於6/2慶祝110th anniversary, 真係要度度先.

mmak & meowross,

Kumon我已經放棄左啦!
9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞,加上上左so-in,所以cut左kumon.

sun我基本上只有游水,可以調時間,有時調朝早,下午仲可以去玩,好似今個星期日,我就會去玩半日,考完試要鬆一鬆啦!!

sat我已經有3樣,都唔想加,朝早畫畫(附近),下午香兒+半小時Tom Lee彈琴(TKO).蒑蒑又重拾彈琴架興趣,唔知係咪1:1,無得偷懶 而家會主動話練琴,比較起上JMC時好好多.而且個老師又會氹細路,佢上得好開心,都唔想轉到樓下學.

原帖由 mmak 於 10-1-11 15:07 發表
咁又係~~ 通常 sat/sun D班都full 晒, 我囡嗰D 都係我用埋人事(扮熟 ),   在暑假時一早霸定位, 如果唔係咁, 就算返開都要排waiting list ar....
真係ar...

...
‹ 上一主題|下一主題