用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

mmak & princesshk2,

我開左一半工啦!因為我怕左改右改.尋日走左去相舖print左一張出黎,有d相濛左,又要諗下點搞啦!
GH要交個portfolio,即係9月6日之前要搞掂.我portfolio會做10頁之內.

原文章由 mmak 於 08-8-11 23:46 發表
fyeung,

份portfolio 你做咗幾多頁吖??... 我仲未開工, 報GH 要交埋, 是嗎??

princesshk2,

我做大約10頁.
第一頁封面,說明裡面附上什麼資料.
第二頁係自薦信.
第三頁係囡囡架resume.
之後就係課外活動圖片,習作,証書....
仲有家庭生活,旅行,賣旗活動架圖片....
你可以去小一選校topic內,minicat有介紹好多有用資料,得閒入去check下.

原文章由 princesshk2 於 08-8-11 19:01 發表
fyeung,
我諗起出年好快到我做portfolio都有d驚!
請問大致上要包括d咩野(即係大綱同幾頁紙到呀?
祝你快d完成份傑作!

wacha & SumSumBB,

到時有咩幫到手架出聲啦!
$3,000幾做個portfolio咁貴,不如自己搞掂,有充足時間去準備,一定搞得掂.

原文章由 wacha 於 08-8-13 16:44 發表
SumSumBB,

到時大家要交流交流.
好快又一年, 到時我會好緊張.
有一日我收到一張幫人做portfolio傳單, 嘩好貴.
可能有d人唔覺貴. 要3xxx到尾. 包一張光碟 和6頁紙.

...

Ansonrubby,

多謝你提醒我portfolio內容D野,我已經copy低.remind我自己!
k3考劍橋,我仲以為係番大陸考,即係某幼稚園話k2有得考,係番大陸考,出大陸架cert.(打簡體字).不過我見張cert.好似好"兒戲"咁.

原文章由 Ansonrubby 於 08-8-14 16:20 發表
阿十:
阿仔在K3的Sept開始學Starters, 一開始我就叫佢讀個vocab list比我聽,原來佢已識80%+的vocab., 我同teacher都從沒要他串字,考Starters不用真係識串,聽聞寫出差不多的word已給些分,eg. house---hosue--->4/5分, 基本 ...

princesshk,

好彩得你通知,我先可以搵到大家,但係BK都係怪怪地,有D post唔見左.
個份見得人架portfolio係上星期五搞掂左,星期六帶左去德望交左咯.

十月媽咪,

德望interview你幾點?我係10:45 am.
只有一個家長去,今次我會出馬.

Thank you!
開左學,真係好多野搞!而且又要報學校,搞到頭都暈埋!
9月開始,囡囡改左星期一上公文.上星期派功課,已經比到2A50,咦,進度上快過3A.而且囡囡都已經習慣番做10頁,而家只會埋頭苦幹!唔會好似之前咁問長問短,經過暑假一輪訓練,確係唔同.

原帖由 princesshk2 於 08-9-8 16:58 發表
十月媽咪, fyeung,
祝你地馬到功成!

Sherryko9,

thank you!你幫忙up-dated左個表,我怕我自己搞會搞亂檔.

原帖由 Sherryko9 於 08-9-16 11:59 發表
NameGrade數中英
030316K2男中3AERP6AwachaK2女數4A中5AERP6AsumsumbbK2男數3A中5AERP6Aprincesshk2K2女數4AlingchulingK3男數2A60中5A150小豆媽K3女 數 A505A90EFL 3A150nataliemamaK3女數2A605354G1女數B120中AI11 ...

5354,

我想知道真道係咪唔使著校服架?
你囡囡個套運動衫好似校服咁喎.

個比賽唔係少人參加,係你囡囡勁.我囡囡係繪畫比賽都係得優異咋.

原帖由 5354 於 08-9-16 23:44 發表
名位同志,
唔水驚,5354大廳

好忙好忙,先報告阿女在Primary情況. 真道教理念和我相近,全部要自己講,自己做,自學,有思考空間,而且wingwing好適應http://f20.yahoofs.com/hkblog/zvjcnDmaFR6PMNM5Y__DOT__odYBzf_6 ...

呢排你去左邊?我見你之前有問開小一架野,我順便提下,K2有時間,就多D去小學架家長會,因為K3一開學會好忙,無咩時間去,有時想去,D家長會個時間又同一日,都唔知點走幾場.

原帖由 princesshk2 於 08-9-8 16:58 發表
十月媽咪, fyeung,
祝你地馬到功成!

快D去check下,希望你囡囡無事啦!

Ansonrubby,

me too,都係飲個隻,由出世飲到而家,k2都要早晚都飲,不過k3又變左好少飲,2-3晚先飲一次.其實我想keep住囡囡每日都飲奶.

原帖由 Ansonrubby 於 08-9-22 21:42 發表
princesshk2

我仔現食美x臣 安x健 A+5號!, 他自BB 吃此奶粉,從不用飲開奶茶,無事卦!

Ansonrubby,

恭喜你,你囝囝咁快就適應左.
我同你一樣,未適應.上左K3,功課多左,小朋友始終適應能力強.學開無耐,我係校車站同一個媽咪傾開,我話功課難左,囡囡突然間答句:好easy啫,唔知係唔係我咩都擔心一餐呢,或者如你地之前講,公文仔女handle功課無難度(不過囡囡架功力無你地d小朋友咁深厚架喎).

原帖由 Ansonrubby 於 08-9-26 13:31 發表
阿十:
是傳統小學,比幼稚園輕鬆小小,他已適應。但我未適應law.

請問小學家長:

你地子女的學校/ 老師知否孩子學Kumom, 又buy不 buy  kumon?有冇唔多like的或講明唔好學?
我知有些學校會怕孩子太叻而無心機上課,幸我仔仍好 ...

raycarbb,

個cake唔係自己整架,係美心蛋糕.幫唔到你添.上年我地d媽咪幫小朋友order左一個蛋糕去學校生日party,咪係呢個款.
我個囡囡都好鐘意thomas,女仔鐘意thomas好似有d怪怪地咁.

原帖由 raycarbb 於 08-9-30 13:18 發表
fyeung
提外話,

請問個 THOMAS CAKE係咪自己整 ?? 個模響邊樹買, 我個仔又係THOMAS迷, 11月生日想整個CAKE俾佢.. THANKS

十月媽咪,

GH有報,interview係10:45 am,唔知會唔會見到你呢?我好似聽聞播道唔比改.有無打去GH問下?
另外,今個weekend有機會打風,星期六有好大可能落雨,我個日約左個媽咪一齊係地鐵站飛的士去.
你囡囡就快生日,預祝interview成功!
有你呢個咁勁架媽咪同個囡準備好,公文諗 x數表,一定無問題.

原帖由 十月媽咪 於 08-10-2 08:46 發表
freung,

請問你係咪都有報GH呀? 你IN幾點呀? 好橙呀, 同播道撞到應呀!

阿十,

我都係咁睇,囡囡而家係2A,做到120,平學年,比上次3A個時快左.就快做減數,學校已經教減數啦.入左公文數,佢做數唔使數手指.
睇你之前講公文英有串字,我好想比佢讀,不過上小學功課多,到時又唔知點??!

原帖由 十月媽咪 於 08-10-19 10:16 發表
照倒數啦, A係一年級, 2A係K3, 3A係K2, 4A係K1, 大約係咁啦! 所以如果K1超一學年, 應該要做到3A或以上, K2要超學年, 就要2A或以上了!

小豆媽,

我個囡囡咪一樣咁勞氣!
係屋企做就ok,約10分鐘左右,唔知點解上到公文做,就搞到20+分鐘,都唔知佢搞咩.
尋日做到2A130,仲諗住可以比減數,點知又要repeat功課,做之前個D. 唯有比囡囡打好基礎啦!真頭痕!

SumSumBB,

你個囝囝都好自動,一下子做晒10張,我囡囡就一時時,一時又話好易,不如一次過做晒.一時又話分開5張做,要休息下.

原帖由 SumSumBB 於 08-10-29 20:40 發表

十月媽咪,

多謝你的分享,其實阿仔現在已經多左自己做,有時佢會要求我地陪佢做,但有時可以自巳做晒10張,期間唔俾我地望下佢,叫做有進步啦,但唔知幾時先可以每天自動自覺去攞功課做,然後做完收拾好,讓我可以完全放手呢?:yummy ...

十月媽咪,

我都係好似你咁,囡囡講左遲D做,若果佢夜晚未做,我都捉佢做完先去瞓.我話要拿拿聲做,咁咪可以快D瞓.佢差唔多合埋眼,我都搖到佢醒.

我見過有朋友,比個囝囝講2句話好眼瞓就即刻收埋D公文,搞到小朋友郁D又話咩咩,又唔做,咁咁,又唔做.

我成日同囡囡講,難架野要去面對,去克服,去挑戰佢,唔好搵借口,可能佢唔太明架,不過佢知道媽咪成日堅持,佢應承左就唔可以唔做.

原帖由 十月媽咪 於 08-10-30 22:58 發表
SumSumBB,

唉...我嗰件, K3喇, 啱啱五歲, 咪一樣係每日要我提佢....丫...今日有個小朋友好似仲未做晒D公文式架喎, 丫...唔知邊個呢? 丫....仲差邊科未做呢?

有時提左佢, 佢堅持要做左其他野先, 放到公文響最後至做 ...

5354 & 阿十,

恭喜,恭喜!
今個week去接囡囡,公文ctr D老師話佢做快左+全對,我已經好鬼開心!若果我囡囡好似你地個囡囡咁勁,我瞓左都會笑醒.

阿十,

比你笑死!
未考完,我報左宣小.到12月6日先interview完.其他學校,要等到11月尾先有消息.
祝大家考到好學校!

原帖由 十月媽咪 於 08-11-5 20:04 發表
多謝晒你呀!

見到你話阿女有進步, 我都戥你開心呀, 你同佢都要齊齊加油啊!

你都唔知, 自噚日見到張成績表貼左出唻, 我出街食飯經過又望下, 回家途中經過又望下....諗住都望夠啦, 但頭先食完飯回家途中, 都仲係心思 ...

阿十,

說時遲那時快!有學校已經send左信,我收到啦!
星期五去註冊!
祝大家考到好學校!

原帖由 fyeung 於 08-11-7 13:52 發表
阿十,

比你笑死!
未考完,我報左宣小.到12月6日先interview完.其他學校,要等到11月尾先有消息.
祝大家考到好學校!
‹ 上一主題|下一主題