用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ? ...
樓主: 過客
go

申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ?   [複製鏈接]

Brianmommy 發表於 17-10-19 18:14
請問有冇人試過用avios 換機票俾小朋友?

換返英國未試過,只是換比自己去日本多

brima 發表於 17-10-21 10:41
我儲開AM, 呢個點換日本機票

先上英航個網,登入自己賬户,跟住去→使用avios→打番出發航班等資料,如同換AMㄧ樣。佢地可以單程咁換,我就曾換過去東京(經濟)回港(商務);單程福岡回港(經濟,10000 avios)

kwokyk 發表於 17-10-21 11:02
可以参考呢個 blog
英國航空Executive Club手冊目錄

3b 發表於 17-10-21 10:47
我開始儲Avios, 請問換機票是打電話比較快還是上網換較好? 因為我習慣打CX hotline, 他們可以講出指定日 ...

我覺得上網看同搞比較好,我是最低级別會員,如用人手兑換,要手續費的。
不清楚較高級會員是否要收手續費。

3b 發表於 17-10-21 19:24
AM換機票去日本扣3萬分, 包幾個stop及open jaw, Avios好似每程計算, 最少要2萬分來回, 如果中間有一程 ...

日本內陸好似9000 avios來回

回覆樓主:

仲有ㄧ個原因我唔會換英國機票,ㄧ般情况下都要60000avios換另加3500hkd税項,我覺得唔扺。當ㄧ張英國機票是$10000,扣除大约$3500税,即60000Avios等同$6500hkd,咁6500 hkd未必買到CX 3套去日本機票。加上有時去英國機票可能不用$10000咁貴。(book了出年阿女復活節回港也只是$8700左右。

Ruby1219 發表於 17-10-21 22:36
avios 係浮動計,有時可以用少啲avios 都換到,e.g. 我曾經用39000 avios 加機場稅 就換都倫敦來回
...

我是指因為機場税都幾貴,所以唔係咁值。當然39000也很抵,可惜未見過呢個分數啱自己又換到。我情願揾下平機票,好過用分換。

Ruby1219 發表於 17-10-21 22:36
avios 係浮動計,有時可以用少啲avios 都換到,e.g. 我曾經用39000 avios 加機場稅 就換都倫敦來回
...

我是指因為機場税都幾貴,所以唔係咁值。當然39000也很抵,可惜未見過呢個分數啱自己又換到。我情願揾下平機票,好過用分換。

3b 發表於 17-10-22 13:23
精明! BA的機場稅比CX貴起碼1仟以上, 如果飛英國我就不會選BA, 看來積分都是換日本機票多.
...

當然我唔肯定BA税項係換avios或買普票差幾遠(倒頭票税也不ㄧ様),但ㄧ般都成3千蚊税,咁如果我用6千蚊唔駛已經買到平機票,點解要用分兑呢?(十月尾我都買了ㄧ張不用6千,坐BA去倫敦及北愛)。
當然我又未試過用分兑peak season,如果真可以用60000avios兑到咪抵囉。(好似旺季兑要100000avios 及120000 AM 先換到去倫敦)

DKmum 發表於 17-10-22 14:46
原來不同航空公司收的機場稅會不一樣嗎?搭了咁多次都沒有留意添!

我試過兩邊睇同ㄧ日期及航班去日本,BA avios 嘅税及哩數平過CX,你可試試看。

Brianmommy 發表於 17-10-22 16:49
回覆 DKmum 的帖子

我剛剛用30000avios換了單程明年開學的機票

咁換都Ok因為單程唔平!

3b 發表於 17-10-22 15:25
應該話兩間公司收的Taxes/fees/charges一樣, 但是carrier imposed charges就有好大分別, CX收GBP47.60, BA ...

謝謝資料
‹ 上一主題|下一主題