用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過度活躍症
樓主: 常歡笑
go

過度活躍症 [複製鏈接]

醒目開學勳章

chroma-shine,

我想請問你女女係學校0既情況又係點樣呢?
會唔會都係坐唔定周圍走,老師有老師講,佢自己玩自己的?!

原帖由 chroma-shine 於 08-10-10 15:32 發表
我個女除佐無時停, 鍾意週圍走之外, 重好 like 攀爬同跳上跳落, 另外, 手亦無停, 乜都攪一餐, 口唔停 (唔係口多多, 就係不停咁發問, 最鍾意 disturb 人地嘅 conversation)   皮氣差, 講極都唔聽之餘, 勁 like ...

醒目開學勳章

chroma-shine,

感謝你的回覆!
我囡囡三歲,係屋企情況同你囡囡差唔多,係咁跳,無時停,好多說話,脾氣差,叫佢唔好佢越要做!佢仲多樣煩就係唔肯食飯!!响街唔肯拖手,試過過緊馬路fing甩我隻手,好在當時無車...

但係學校佢都算合作,唔知係唔係老師教學吸引到佢注意,還是環境未好熟悉唔敢作反....我多次問老師佢都話無周圍走,除非有同學走先佢先跟住走....咁樣又唔似係過度活躍,但係屋企就令我非常煩惱!!!!!

至於你話呢頭講完,果頭問返佢都答錯,可能係專注力問題,但亦可能係佢故意答錯.....我個女就兩個情況都有!

其實想請教你在家中會點樣應付囡囡? 打罵/懲罰/勸告?

原帖由 chroma-shine 於 08-10-15 00:38 發表
utopian,

如果係新鮮或者係佢比較有興趣嘅環節, 佢專注力會好 d, 但都唔會 last 得好耐, 對於無興趣 or 經常做嘅野, 就一定坐唔定周圍走, 老師有老師講, 佢有佢周圍攪 or 搔擾同學.

响學校嘅情況比在家 and 出外好 ...

醒目開學勳章

3X,多謝你的資料!!

我無胎教,甚少俾個女睇電視,有叫佢將積木分顏色,穿珠仔....不過平日真係好少同佢出街,就係怕自己追佢唔到!!我都覺得有需要俾個女發放多D精力,無奈暫時做唔到!

前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小朋友返咗學半年,會學識一些規矩,到時就唔會咁"馬騮"....想知道各位點睇呢?

醒目開學勳章

tcbobo,聽你咁講,我又有返多少少希望!
我女返咗兩個月K1,如你所講,學咗唔少"新嘢"返嚟,但就未見佢D"舊嘢"有改善....唯有等等等等.....

失去理性,好有同感!!啱啱生完細B果排好驚自己會產後抑鬱!明知咁樣會影响親子關係,但都忍唔住"喝"佢!因為佢根本唔會聽你講道理!

我陀BB時都無特別食過乜嘢,但佢係飲膠奶樽架!

你地有無俾人誤會仔女無家教,即係話我地父母唔教佢先令到佢地咁.....真係覺得好委屈!!

醒目開學勳章

哈哈,又會教人打女都有!
我諗唔會影响細B,個個細路都唔同,要睇佢interview表現...至於小學,又唔洗咁快擔心,仲有幾年,希望有轉機呢!!
我反而驚成日鬧個女,令到細B以為我都會對佢咁惡,家嘈屋閉都唔好.....而且,一個乖一個曳,點公平對待都會有D唔同,曳嗰個會呷醋!!

原帖由 tcbobo 於 08-10-20 18:36 發表
utopian, 上次出街有個行動不便的阿姨, 問我使唔使借支
枴杖給我打佢呀, 死未?  我頭痛緊學校因為佢咁唔收細b呀, 同埋唔收佢升小學呀

醒目開學勳章

3X,咁已經有進步喇!!!

我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"....希望講多幾次佢會肯聽啦!!

原帖由 3X 於 08-10-20 23:12 發表

utopian:
前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小朋友返咗學半年,會學識一些規矩,到時就唔會咁"馬騮"....想知道各位點睇呢?===> 我覺得係呀, 番左2個月左右好好多,
起碼而家佢狂奔時, 叫佢行去左呀..吾係右呀,
佢都識停 ...

醒目開學勳章

打真係唔係辦法,有時忍唔住又唔想打佢,就打咗張枱,點知佢又學我拍枱

過馬路,我多數要老公拖佢,一係就過馬路前同佢講好要拖住,再唔係就兜路行天橋....你囡囡咁樣真係次次都好驚險,同佢出街一定好大壓力!!

我都唔知呢d曳法真係病,還是佢地太天真無邪....

原帖由 chroma-shine 於 08-10-21 01:43 發表
utopian,

發緊癲果時, 懲罰/勸告/威迫利誘都係無效 garr, 唯有打   我有問過佢, 媽咪成日打你, 你嬲唔嬲媽咪, 佢話唔嬲, 我問佢點解, 佢話因為我曳  , 我諗呢d係咪病呢, 因為佢控制唔到自己 :quest ...

醒目開學勳章

所以睇呢個topic 真係好有共鳴!!!

原帖由 3X 於 08-10-21 10:04 發表
utopian,
我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"==>哈哈哈..哈哈哈..咩事我地做0既野都差不多0既??

阿囡在學校教左一首歌,
歌詞係 : 慢慢走, 腳步輕, 不亂走.......

有次佢自己0向屋仁走來走去, 忽然 ...

醒目開學勳章

哈~我又係怕嚇親小b,所以d"暴力場面"盡量係房發生!我都希望小b唔會因為見得多家姐學咗佢d衰嘢!!

總會有學校喜歡活潑0既小朋友的,只要interview時表現穏定,同埋無俾人發現佢地曳0既一面....

原帖由 tcbobo 於 08-10-21 13:10 發表
細b 同大b d嘢so far係完全相反, 我希望細b唔會咁粗野啦, 大b 成日叫喊, 我哋又要喝或打佢先停, 細b成日都比我哋嚇親, 跟住喊, 真係家嘈屋閉, 煩死嫁

k2已經知升唔升到小學嫁啦, 好快就知學校like唔like呢d咁"突出 ...
‹ 上一主題|下一主題