用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

Hi 豬豬媽,

My daughter was promoted grade 1. I need to buy the pinao for her. Can I have more information of 嘉惠 e.g. telephone no. and showroom address in L.C.K.. I also want to go there.
Thank you so much!!!
豬豬媽 寫道:
kit7266 ,

I just called 嘉惠, they said they have a showroom in Lai Chi Kok and TST.  But the one in Lai Chi Kok is bigger size.  I will go there and check check in this week.  
Thank you for your information, Kit7266.

豬豬媽

Hi joannekyl829,
好清楚,多謝哂你的建議     
joannekyl829 寫道:
Hi YY媽咪 , 晴然媽,

我都係啱啱喺 Tom Lee 買咗部新琴 , 幾滿意....

Toyoma 好多人都話唔 ok 的, 至於那 Bachmann $9,900 就唔推介, 我自己買咗 Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木色), 現金價 $13,400 (黑色平啲架), 但因我識得 staff, 所以 staff discount 後 $12,600 (全部 gift 都送晒), 音色唔錯架....可以考慮吓...

嘉惠琴行, 尖沙咀新世界中心 basement 那層有 shop, 可以去看看, 我自己最初都有睇過, 但覺得琴鍵比較實, 要用力啲, 所以無考慮, 但至於 KX-21 (最平model), 就唔係咁好, 要買起碼就要近3萬以上那些 model 才值得考慮, 否則, 好似我咁, 買部萬幾蚊先, 十年八年後先轉部睇啲既琴都有數維....嘻

希望幫到你哋啦.....

Joanne :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

ChiChiPaPa ,

多謝你的建議

ChiChiPaPa 寫道:
YY媽咪,

我會建議妳分別問下Tom Lee和嘉惠的trade-in terms。因為幾年後妳會upgrade個琴,琴行是可以以半價回收。因此妳會發覺買琴平個租琴。

KX-21係大陸做,所以質量不是每一部一樣,我會建議妳去嘉惠的琴倉,遂部KX-21試,妳好可能可以找到一部不差的,而不需要在現階段花錢買部high-end D的model。嘉惠的網址係www.kkmusic.com.hk。最好可以搵piano teacher幫手。雖然佢地會有commission,不過佢地會攞到個平D的價錢。另外在she.com,有人claim話可以以很低的價錢買嘉惠的琴,真唔真唔知,不過,我諗都可以問下。我諗只要在嘉惠出琴,應該唔會俾人欺騙。

she.com (Please click)

Hi 豬豬媽,
唔該哂.但到現在我都唔知買邊個牌子好!!!!!!!!我都想問吓有咩介紹?????KX-21, OTTOSTEIN, Yamaha LU90......., 因為我唔知囡囡有冇心機學,唔想買得太貴.你決定咗買邊隻未???????

Hi 晴然媽,

我都同你一樣唔知買邊隻好.但有朋友講話KX-21好,但有朋友又話唔好,我都15/16.唉.....真有點頭痛 :-|

晴然媽,

經過一輪每一間琴行選擇和試音後,我都十分同意joannekyl829的意見,我的感覺和她一樣,亦都是在TST Tom Lee Showroom試琴,結果我都買咗同joannekyl829一樣Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木)色,現金價 $13,400 ,我覺得對我囡囡剛學而又唔知有冇耐性,將來她真的有興趣,我再換一部貴的琴給她,所以你可以考慮一吓,希望幫到你. 如果你有所決定,可否話我知?
還有,我昨天遇上一位朋友,講開買琴的心得,他收到消息,好似Kawai琴廠唔再出琴??? 但我唔知係唔係,只是路邊消息,作為你参考.

晴然媽,

關於trade in 問題,Tom Lee 同柏斯一樣.至於kawai,我亦去過(荃灣)門市,試過K-18E(BT) 黑色和KX-21 紅色,音色都幾好,我都有問trade in 問題,個sales話到時打電話比佢地,講serial no.,然後睇吓個琴用咗幾耐,先講價錢
聽聞kawai廠不再出琴,是我買完琴後,在街上遇上朋友,講開買琴問題,他說的,詳細我沒有再問,因為我都買咗.我只想講一講比你聽,我絕對不是講kawai琴不好,叫你或所有人唔好買,希望你和大家唔好誤會.

MaMaCandy,

如果想 trade in 番過琴比Tom Lee,就要驗完個琴先講價錢.
second hand方面,我一直都沒有考慮,所以我唔係太清楚.
當我到Tom Lee試琴時,我見到琴上有Tom Lee label,就算沒有,佢哋應該有record和琴的serial no., 我相信咁大間琴行會有保證
‹ 上一主題|下一主題