用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問屯門71區各家長??????????
樓主: joey1010
go

請問屯門71區各家長?????????? [複製鏈接]

Re: 請問屯門71區各家長??????????

保良局董玉娣中學

歷屆公開試成績均十分優異,今年(2003年)高級程度考試尤為突出,各高級程度科目合格率及優良率分別高達99.3%及58.6%,共有八位同學考獲3A以上成績。何旭焜同學更獲菲臘親王獎學金負笈英國劍橋大學(全港僅二人考獲此獎學金)。

至於中學會考,五科合格或以上高達99%,而各科優良率則為49.7%。共有九位學生考獲5A或以上佳績,最佳個人成績為7A1B1C。升讀中六最佳六科成績平均積點:理科生為26分,而文、商科生則為20.4分。

too busy....talk later.

MARCO仔仔 寫道:
Michellemama,

唔該哂, 我仔仔今年升 k2, 雖然今年未報學校, 但想睇定多 d 資料, 都有諗過幫佢報荃灣 (我之前係tsuen wan 人, 對果度d 學校熟d), 比 d 意見!!

thanks !!

其實我之前係葵青人.
如果比番婆婆揍,個女都可能要出葵青讀.
不過我盡可能都幫個女揀間近屋企又唔太差,小朋友唔使搭車搭得咁辛苦.

mcdullyiu 寫道:
我係屯門天主教小學舊生,咁我個女是否實入到屯天?
但我想個女入何日東上午,
咁我是否應自行收生報何日東?
自行收生那part是否只可報1間?
咁到攪珠時我都係想入何日東,咁應該點報先可入唔到何日東都入到屯門天主教小學?

個人意見:

我係屯門天主教小學舊生,咁我個女是否實入到屯天? --> 好大機會.

但我想個女入何日東上午, 咁我是否應自行收生報何日東?-->係.

自行收生那part是否只可報1間?-->係.

咁到攪珠時我都係想入何日東,咁應該點報先可入唔到何日東都入到屯門天主教小學?-->唯有到時再扣門或面試考入去.

sandycat 寫道:
我發問(1)個問題,妳回答我(6)個問題

我問
(1)想問屯門的小學是否真的比外面(其他區)的小學差嗎!!!
sorry, I am really no sense.

妳答
(1)點解你咁問??
(2)我想你指既差係咩意思呢??
(3)同邊區比呀??
(4)點先至為之好??
(5)因為依d學校位於屯門就唔好??
(6)我又想問所謂名校區內既學校,係咪間間都好好??

我先咁問,係因為前面有媽咪提到個女/仔入了ShamShuiPo的"什麼 "St. Francis(可能串錯,不大記得),跟著有D媽咪好似話覺得那位媽咪提到個女/仔入了一間好好的學校,我覺得那位媽咪言下之意個間學校好似真的很好很好(我個人感覺),所以我才有感而發,問這問題,我都補充左I am really no sense上去。

妳自己都標示,"妳好,大家傾"不"計",唔駛咁緊張,我自己個仔都在Tuen Mun studying,絕無惡意!!!!

多謝妳指教     

我諗大家有d誤會.
其實我係有善既提問,並不是你以為既'惡意質問'.
不過可能我用得太多反問句(因為職業習慣),又冇用果d表情公仔(因為覺得太肉酸).
所以令你感覺唔好受,真係唔好意思.
我以後會多多留意自己既言辭表達.

maylau 寫道:
hi, mum,

你地知唔知另一區的資料, 保良局志豪小學好唔好架? 唔知課程是否跟屬下的保良局有什麼分別? 還有想問全日定係半日好? 如讀全日是否沒有時間溫習和功課是否於學校完成?

聽聞幾好,至於d知課程是否跟屬下的保良局一樣,就太清楚,不過同一個機構應該唔會差太遠.
我個人覺得返全日好d,而且好多學校已經晌臨放學果堂改為導修課,目的係比小朋友晌學校做埋功課至放學.

joey1010,

有冇去保圓果度,情況如何??
你會唔會考慮依間??
可否分享下??

[quote]
Heihmom 寫道:
Hi,

我仔仔也是今年九月揀小學, 係69區, 如果跨區揀70或71區的小學, 機會大唔大 ? 係咪要計分? 佢係大仔, 我全無經驗, 請多多指 教!  我想個仔讀書讀得開心, 唔好俾功課壓迫得
‹ 上一主題|下一主題