用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HELP ! bb入讀育嬰園媽媽
go

HELP ! bb入讀育嬰園媽媽 [複製鏈接]

其實我都唔讚成你返工唔湊女女,
第1 : 你老公份糧已經over減免學費既資格, 要俾全費, 點解唔請個工人呢..
第2 : 我認同小希希講法, 不如等到個女n1 or k1先返工, 你老公應付到屋企開支唔使諗咁多野住啦.
第3 : 如果個女有病or學校放假, 而你要請假湊佢, 請得多老闆會唔會like先.

我仔仔都有放育嬰阮呀, 我朝早湊佢返學, 夜晚, 由我亞媽接放學, 有時放假or病, 我都唔可以請假照顧仔仔, 由婆婆幫手呀. 我怕請得多老闆唔like.
而且我地2公婆可以申請減免學費, 減到一半呀, 先諗住放育嬰阮呀. 如果唔係我都會考慮請工人湊.
不過放左落去都幾好, 仔仔既獨立能力好強, 講野又叻, 但係唯一就有好多病痛.
你地2公婆真係要好好相量呀, 始終呢個係你地既女女, 你諗清楚先決定呀.

原文章由 小希希 於 08-1-24 21:38 發表
我唔知點解你想出來做嘢, 我睇完你寫既情況, 如果係我, 我會等個女謮n1 or k1先做番嘢, 因最大問題係你同先生冇共識, 佢唔支持你會好慘, 有事一定懶哂你.

anyway, 我的時間表及情況..
1.育嬰園是否在屋企附近? - 是 ...

首先我覺得你應該同你老公認認真真咁傾下先, 點樣教育女女, 當然你地2公婆一定有自己既意見, 但你地要相方都要就下啦.. 接受別人既好處. 你咁喊法會好容易影響你自己既情緒&女女既情緒呀. 係要慢慢嚟呀, 做女人唔易呀, 我同老公都有唔同意見, 自己再諗返邊個啱嚟去教仔仔.

但千其唔好同你老公講99咁多懷話, 始終呢個係佢亞媽, 佢一定唔like同維護99呀, 正如你都會偏幫你亞媽啦.

而你99, 不埋佢啦, 佢用d老一輩方法去湊bb, 我99一樣呀, 佢成日話點錫亞仔, 又話見我又返工又湊仔, 會幫我煮飯, 咁耐佢只係做過一次, 所以我都冇放係心到, 我既心態對佢係"多舊魚", 佢做出嚟d野當棧左啦.

你咁樣會好容易有抑鬱病呀, 放鬆d啦, 唔好咁執著, 日後女女見你蚊憎, 佢又會學埋你呀啦

至於你返工, 我寧願你返啦, 咁樣可以分散左你對你老公&99, 同埋育嬰院可以幫到你去教導女女獨立 : 自己用匙巾食飯, 用水杯飲水, 坐痰罐, 又有學abc.. 簡單中文字.. 學晝晝, 唱歌等等, 呢d都可以幫你減輕. 不過請假方便你真係要考慮啦, 學校唔會收100度以上既仔.

原文章由 sugar_apple 於 08-1-25 11:46 發表

故事係....

bb出世後,我手脚佈滿紅疹,又痕又癢,情況嚴重,皮膚科醫生話可能皮膚敏感,每日食藥3次,塗藥膏,才可入睡;而且bb黃疸,我們在醫院渡過了14天,仍要繼續食藥,2星期後回醫院覆診.

出院後,傷口唔"my"口 ,婦科 ...
‹ 上一主題|下一主題