用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

回覆:考咗咁多間一間都冇.....

有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的background 都會是一個考慮因素,但比重大唔大就不得而知了……如果大部分(這個數字應該比應有的學位多出了很多)小朋友的表現差不多,那可以大胆假設,會根據這些額外條件去決定收唔收了!所以,各位同路人,不要灰心絕望,因為不是小朋友的問題呀!只是天時,地理,人和唔match罷了!

回覆:考咗咁多間一間都冇.....

有大把選擇俾學校去選學生,我相信家長的background 都會是一個考慮因素,但比重大唔大就不得而知了……如果大部分(這個數字應該比應有的學位多出了很多)小朋友的表現差不多,那可以大胆假設,會根據這些額外條件去決定收唔收了!所以,各位同路人,不要灰心絕望,因為不是小朋友的問題呀!只是天時,地理,人和唔match罷了!

引用:Quote:原帖由+carriebaby111+於+12-10-23+

原帖由 onepiece 於 12-10-23 發表
我估多數都唔睇背景掛,其實我考慮過報的大部份學校都無要求家長報學歷,職業妳又可以寫得好空泛。不過唯一 ...
我想大部分家長申報的職業和在職的公司是實在,不過如果家長們的職業,不是學校的target 或expected 可能又再'西”一批學生出來啩?!(這個是我朋友跟我說的,他是位圖則師,有份設計某間名女小的校舍,朋友說,我女可否優先?校長說,表格你可照交,不過你不是我校的target parent …)所以始終覺得每個小朋友in得最多10分鐘(個別計)老師怎可能沒有走漏眼?

carolmum  agreed~~~~  發表於 12-10-24 01:13

引用:+本帖最後由+skmibb+於+12-10-23+23:56+編

原帖由 skmibb 於 12-10-23 發表

回復 carriebaby111 的帖子
很有趣吧?!我朋友兩個女就讀這間,爸爸是某電力公司的工程師,媽媽是某大銀行的training 管理層……

引用:真是好down,咩倒做吾到! +

原帖由 mosquito_chu 於 12-10-24 發表
真是好down,咩倒做吾到!
做不到有什麼出奇?大家已盡力為孩子籌謀了,這不是做到了嗎?其他的事已是超出個人能力控制範圍外的事呀……不用down!  給力!不如大家講下我們這些孩子有什麼優點吧!!

bbb330  講得好  發表於 12-10-25 14:26

引用:回復+carriebaby111+的帖子 係咪因為這個

原帖由 sheffield 於 12-10-24 發表
回復 carriebaby111 的帖子

係咪因為這個家長同校長又唔係咁熟但又咁直接搞關係,所以校長話佢唔係學校嘅t ...
哈哈……這永遠是一個謎!

引用:經歷咗咁多次落選.....呢個遊戲已經將我打

原帖由 豬婆 於 12-10-24 發表
經歷咗咁多次落選.....呢個遊戲已經將我打沉晒
每次望住個女好乖 , 好自動咁溫習 , 做功課 , 又會 ...
真係好乖喎……都話有好多落選的小朋友都好叻好乖(中獎的當然都醒啦,不同的是多了份運氣),這些孩子必定會有欣賞她的伯樂ga, 現在只是時間問題啫!他們將來的路會行得比人好,是因為好孩子的品性好,那間中小學出來的並不是重點!

dancingpooh    發表於 12-10-24 23:44

引用:Quote:joantsang+發表於+12-10-24+23:23+你

原帖由 小乖豬 於 12-10-25 發表
很同意. 羸在起跑線上, 但輸在終點線, 又有何用呢? 小朋友成長就好比一場賽跑, 但這一場不是100米短途, 若 ...
好啱聽!(我承認有少少自我安慰) 小朋友有你這個父母真幸福!anyway愛死你的買股票言論

onepiece 發表於 12-10-25 00:47
如果有200個家長,12間私校,每間私校有20個位,共240個位,本來是240>200,位多個人。
最初可能只是每人 ...

雖然我間間REJECT, 放不放位對我的影響不大, 但希望大家有一點同理心, 等緊的家長心情會很徬徨呀~ 雖然又不是黑與白,對與錯的問題, 事實又真係小朋友自己實力考返來的, 不如有3間以上HOLD住的,就放剩2~3間再考慮吧...一人讓一步啦! 只是希望大家可以互相體諒一下吧

momochiu  同意同意!記得通知學校去放位!  發表於 12-10-26 11:07
‹ 上一主題|下一主題